Spa'ların uyması gereken yeni kurallar...

Konaklama tesislerinin sağlık ve spa merkezleri için geçerli yeni yönetmeliğin detayları açıklandı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Spa'ların uyması gereken yeni kurallar...

Ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının muayenehanelerdeki, asansörler, merdivenler ve kapılara yönelik yeni kriterler belirleyen Sağlık Bakanlığı`nın hazırladığı Ayakta Teşhis Ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete`de yayımlandı.

KONAKLAMA TESİSLERİNDE YATAK KAPASİTESİNE BAKILACAK-

Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan belgeli konaklama tesislerinde kurulacak sağlık tesisleri ve bu konaklama tesisleri bünyesinde bulunan sağlık ünitelerinde aranacak şartlar ise şöyle düzenlendi:

Konaklama tesislerinde hizmet sunulması düşünülen sağlık hizmetleri ve kurulması talep edilen sağlık kuruluşu için, işletmeci konaklama tesisi yatırımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı`na müracaat ettiğine dair bir belgeyle birlikte Sağlık Bakanlığı`ndan izin talep edecek.

Bakanlık planlanma kapsamında talep edilen sağlık kuruluşunu yatak kapasitesi ve personel sayısı açısından değerlendirilecek.

Konaklama tesisi bünyesinde yatırımı uygun görülen sağlık kuruluşunun (bölüm/ünitenin) izin belgesi müracaat sahibine en geç 30 gün içinde verilecek.

İşletmeci mevzubahis sağlık kuruluşunu hazırlamasını takiben ilgili mevzuata göre ruhsatlandırılması için Sağlık Bakanlığı`na müracaat edecek.

Sağlık kuruluşuna ruhsatname düzenlenmesini takiben yatırımcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı`na bu sağlık kuruluşlarının turizm işletme belgesi kapasitesine alınması için başvuracak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ilgili mevzuat gereği bu başvuruyu değerlendirecek.

Konaklama tesisi bünyesinde kurulan sağlık kuruluşlarında, kuruldukları tesiste konaklayan kişilere yönelik günübirlik ayaktan tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunulabilecek.

Bu kuruluşların, konaklayan kişilerin dışındaki kişilere de günübirlik/ayaktan tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunma talepleri Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirilecek.

Konaklama tesislerindeki sağlık kuruluşlarının çalışma saatleri, tesisin çalışma programı ve saatleriyle uyumlu olarak düzenlenecek.

Konaklama tesislerindeki sağlıkla ilgili bölüm veya ünitelerde, Sağlık Bakanlığı`nın ilgili mevzuatlarında yer alan bina standartları ile konaklama tesisinde müstakil bir giriş bulunacak ve acil durumlarda hasta nakline uygun düzenlemeler yapılacak.`

Acil Durumlarda…

Konaklama tesisleri bünyesinde bulunan sağlık üniteleri, konaklayan kişilerin ani gelişen sağlık problemlerinde ve acil durumlarda müdahale, muayene ve sevk işlemlerinin düzenlenmesi amacını taşıdığının belirtildiği yönetmelikte, bu ünitelerin, konaklama tesisinde acil hasta transferine uygun, kolay erişilebilir bir bölümde kurulacağı kaydedildi. Bu üniteler, ilaç, malzeme ve donanım açısından muayenehaneler için belirlenen asgari özellikleri taşıyacak ve 500 yataktan fazla yatağa sahip konaklama tesislerinde bu sağlık ünitelerinin kurulması zorunlu olacak.

EN AZ BİR SAĞLIK PERSONEL ŞARTI

Hekim bulundurması zorunlu olmayan ancak hekim sorumluluğunda faaliyet göstermesine izin verilen konaklama tesisleri bünyesinde bulunan sağlık ünitelerinde asgari bir sağlık personeli bulunacak. Bu hekimler en fazla üç birimin sorumluluğunu üstlenebilecek. 500 yataktan fazla yatağa sahip konaklama tesislerinde bulunan sağlık birimlerinin sorumluluğunu alan hekim en fazla iki yerin sorumluluğunu da alabilecek.

Bir sağlık kuruluşuna bağlı olarak faaliyet gösteren bu üniteler sağlık kuruluşunun faaliyetini aksatmamak ve asgari 5 hekim kadrosu bulunan sağlık kuruluşları tarafından toplamda 2 bin 500 yatağa kadar birden fazla konaklama tesisine bu hizmeti sunabilecek.
 
Bu birimlerde çalışacak personelin isimleri ve çalışma programları ilgili sağlık müdürlüğüne bildirilecek. Bildirilen personeller için çalışacakları birimlere göre ayrıca çalışma belgesi düzenlenecek. (ANKA)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.