Söz, 2014 tanıtımını hazırlayan ajansta...

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2014 tanıtımında 'orjinal olmayan fotoğraflar kullanıldı' iddiasına, görselleri hazırlayan ajanstan yanıt geldi: Her reklam ajansının hazırladığı görsellerde stok fotoğraf kullanılır.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Söz, 2014 tanıtımını hazırlayan ajansta...
Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla beraber I Mean It Creative reklam ajansının hazırladığı görsellerde, İzmir Expo için hazırlanan görseller kullanılmış, bazılarında da stok görsellerinden yararlanmıştı. Tanıtım görsellerini hazırlayan I Mean It Creative reklam ve markalaşma ajansının başkanı Emrah Yücel, “Reklam sektöründe bir görsel her zaman bu şekilde oluşturulur” diyor ve ekliyor: “Bu iddialarda bir art niyet var.”

Türkiye ’nin tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açtığı ihaleyi yakın zamanda kazandıklarını belirten Yücel, internette çok tartışılan bu görsellerin, ajanslarının ihaleye girerken kullandığı örnek fotoğraflar olduğunu belirtti. İhaleye girerken, daha evvel İzmir EXPO için hazırlamış oldukları görsellerden yararlandıklarını belirten Yücel, “Sanki kendi kendimizden görsel çalmışız gibi bir haber yapılıyor” diye konuştu.

“ART NİYET VAR”
Reklam görsellerinin her zaman manipüle edilerek hazırlandığını belirten Yücel, “Bu görsellerin çalıntı şekilde hazırlandığını iddia etmenin ardında bir art niyet var. 15-16 yıldır bu işi yapan şirketler, bu işi biz aldık diye bilinçli yazılar çıkartıyorlar. Bunlar zaten fotoğrafların son hali değil. Önümüzdeki günlerde başka ‘Home of...’ sloganlı görseller göreceksiniz. Ama onlara da gerekirse yine insan figürü ya da stok görseller konulur.”

“TASARIMA DUYGU VE TECRÜBE EKLENİYOR”
Her reklam ajansının hazırladığı görsellerde stok fotoğraf kullandığını, bunların da satın alınarak yapıldığını belirten Yücel, “Film afişi yapar gibi, bir görsel hazırlıyoruz. Gerçek bir fotoğrafın, bir lokasyon fotoğrafının içine, bir tasarım yaparak duygu ve tecrübe ekliyorsunuz. Bu reklam sektöründe başından beri böyle yapılagelmiştir zaten” dedi.

Görsellerin İzmir’in tanıtımı için çektikleri fotoğraflarla hazırlandığını belirten Yücel, “Daha evvel EXPO için hazırlanan fotoğraflar, internete dağıtılmıştı. İzmir’in tanıtım görselleri diye geçiyor zaten. Biz de ‘Home of...’ kampanyasını anlatırken, bir görselin üzerine bu kampanyanın sloganı bu şekilde gelebilir diye anlatmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

AFGAN KIZ’I ÇEKEN McCURRY DE PROJEDE
1985 yılında National Geographic dergisine kapak olan, dünyanın en ünlü fotoğraflarından ‘Afgan Kızı’nı çeken Steve McCurry de, Türkiye’nin tanıtım projesinde yer alıyor. McCurry’nin İstanbul ’da fotoğraflar çektiğini belirten Yücel, bu fotoğraflarda dahi manipülasyon yapılabileceğini belirtiyor. “Steve McCurry de dahil, 5 fotoğrafçı Aralık ayında Türkiye’de fotoğraflar çekti.
Önümüzdeki aylarda Türk fotoğrafçılarla da çalışacağız. Bu fotoğrafların içine de her zaman insan figürü konulabilir ya da fotoğraflarda bazı manipülasyonlar yapılabilir. Belgesel fotoğrafçılığı ve reklam fotoğrafçılığı arasındaki fark da budur. Bir camiye minare eklemek gibi yanlış bir şey yapmadığınız sürece, renkleri düzeltme falan gibi manipülasyonlar yapılabilir.” (Radikal)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.