SİT alanına yapılan ‘beach club’ inşaatının kaderini bilirkişi belirleyecek

Çevreciler tarafından yargıya taşınan doğal SİT özelliği bulunan Çeşme Altınkum Plajı'ndaki beach clup çalışmaları bilirkişi tarafından incelendi. Bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapor plajın geleceğini belirleyecek.

27/06/2022 09:41
SİT alanına yapılan ‘beach club’ inşaatının kaderini bilirkişi belirleyecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sit özelliği bulunan Çeşme Altınkum Plajı’ndaki beach clup, doğaya zarar verdiği için çevreciler tarafından yargıya taşınmıştı. Görevlendirilen bilirkişi bölgede inceleme yaptı.

Bilirkişi heyetinin mahkemeye vereceği rapor bölgenin geleceğini belirleyecek. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Adana merkezli bir firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 6 metrekare portatif büfe, 21 metrekare ve cankurtaran kabini olmak üzere 1377 metrekare boş alanı beach clup, yapmak için yıllık 360 Bin TL vererek kiraladı.

Ardıç ağaçları, yasal koruma altındaki binlerce kum zambağı ve kum tepecikleri yok edildi

Ancak, firma, iş makinaları ile 20 bin metrekare alan üzerinde inşaat başlatarak ardıç ağaçlarını, yasal koruma altındaki binlerce kum zambağını, kum tepeciklerini yok etti. Deniz içerisine beton döken firma konteynır getirerek denize akan plastik foseptik kuyuları kurdu. Yurttaşın denize girmemesi için alanı çitlerle kapatıldı giriş yasağı koydu. Açılan su kuyusu sondajı ise, izinsiz olduğu için mühürlendi.

Doğal SİT alanı üzerindeki tahribatın belirlenebilmesi ve yapılaşmanın boyutunun tespiti için bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapor plajın geleceğini belirleyecek. Çevrecilerin Avukatı Seher Gacar’ın verdiği bilgiye göre heyetin düzenleyeceği rapor ilerleyen süreçte işletmenin kira sözleşmesinin ve işletme ruhsatının iptali için açılacak davada ve kamu görevlileri hakkında yapılacak suç duyurularında kullanılabilecek.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.