Silüet Savaşları'nda son perde...

İstanbul silüetini bozduğu iddia edilen Zeytinburnu'ndaki kuleler, Kültür Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni (İBB) karşı karşıya getirdi. İBB silüeti bozduğu iddia edilen planın bakanlık planlarının referans alınarak yapıldığını açıkladı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Silüet Savaşları'nda son perde...

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, sorumluluğun İBB'de olduğunu dile getirirken, kendi bakanlığının aynı bölgede (Zeytinburnu-Ataköy sahil hattı) 7 imar planı yaptığı ortaya çıktı. Yine söz konusu bölgede bir adet İBB, bir adet de Bayındırlık Bakanlığı plan yapmış. ilk planı 1991'de iki emsalli Ataköy Turizm Merkezi planı için yapan Turizm Bakanlığı, daha sonra sırasıyla 1997, 2004, 2006 (2 adet), 2009 ve 2011'de aralarında yat limanlarının da olduğu turizm merkezi planları yapmış.

Bakanlığın 13 Nisan 2006 tarihinde onadığı bu planlardan Ataköy Turizm Merkezi planının emsali 2.5 olarak verildi.   Bakan Günay, geçen günlerde, İBB'ye silüeti bozduğu iddia edilen kuleler için 'sorumluluk sizde' dediği bir yazı gönderdi. İBB de, Bakan Günay'a, bakanlığının yaptığı planlarının detaylarına yer verdiği yazıyla cevap verdi. Kulelerin yapıldığı imar planının, Turizm Bakanlığı planlarının referans alınarak yapıldığı belirtilen yazıda, 'sorumluluk bizde değil' dendi.
 
Silüeti bozduğu iddia edilen 771 ada, 12 parseldeki kulelerin imar planı, 5 Temmuz 2008 tarihinde Büyükşehir Belediyesi'nce onanmış. Plana göre, emsali 2.5 olan inşaatın yüksekliği de 152 metre. Sivil havacılığın verdiği yüksekliğin ise 157 metre olduğu belirtildi.  Öte yandan İBB Başkanı Kadir Topbaş İstanbul'un sahillerini gezerek, silüet için çalışma yaptı. İstanbul'un fotoğrafları çekildi. Silüet için görüntüler elde edildi. Görüntülerde, sözkonusu kulelerin silüeti bozmadığı belirlendi.  (Nebahat Koç-Akşam)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.