Shell Çatalhöyük Arkeoloji Yaz Atölyesi başlıyor

Shell Türkiye’nin 1995 yılından bu yana kazı çalışmalarına destek verdiği, dünyanın en önemli tarihi ve kültürel değerlerinden biri olan Çatalhöyük Neolitik Kenti’nde düzenlenen “Shell Çatalhöyük Arkeoloji Yaz Atölyesi” bu yıl 27 Haziran – 30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

31/12/2019 23:40
Shell Çatalhöyük Arkeoloji Yaz Atölyesi başlıyor

Proje, başta çocuklar olmak üzere farklı yaş ve meslek gruplarından binlerce kişiyi Çatalhöyük mirası ile buluşturuyor. Hem Türkiye hem de insanlık tarihi için büyük öneme sahip olan, Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük’e 19 yıldır destek veren Shell Türkiye, Stanford Üniversitesi’nin yürüttüğü Araştırma Projesi’ne bu yıl da katkıda bulunuyor. Çatalhöyük’te (Konya) 2003 yılından bu yana kazı ve araştırma çalışmalarına paralel olarak yaz aylarında Shell  Türkiye’nin katkılarıyla Arkeoloji Atölyesi etkinlikleri de düzenleniyor.

Çatalhöyük çevresinde yaşayan çocuklara Çatalhöyük’ü tanıtmak amacıyla başlatılan proje,  yetişkinler ve Türkiye’nin her yerinden ulaşan ziyaretçilerin de katılımı ve yoğun ilgisiyle sürdürülüyor. Öncelikle çocuklar olmak üzere farklı yaş ve meslek gruplarından, arkeoloji ve kültürel mirasımıza ilgi duyan herkese açık olan Çatalhöyük Arkeoloji Yaz Atölyesi bu yıl 27 Haziran’da başlayacak, 30 Temmuz Perşembe günü sona erecek.

Katılımcıların ücretsiz olarak yararlandığı, Cuma hariç haftanın 6 günü, 10.00 - 15.00 saatleri arasında açık olan Çatalhöyük Arkeoloji Atölyesi’ne konuklar, rezervasyon ile kabul ediliyor. Dünyanın en büyük arkeolojik araştırmaları arasında yer alan ve 2012 yılında Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Çatalhöyük’te yürütülen Arkeoloji Atölyesi’nde, başta çocuklar olmak üzere ilgilenen herkese Çatalhöyük tanıtılıyor, Çatalhöyük örneğinden yola çıkılarak ülkemizin kültürel mirasına karşı koruma ve sahiplenme duyguları kazandırılıyor. Bugüne kadar 6000’e yakın katılımcının ücretsiz olarak yararlandığı atölye etkinliklerinin sonunda, katılımcılara ‘kültürel emanetlerin koruyucusu’ sertifikası veriliyor.

Çatalhöyük Hakkında:

İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik hayata geçiş, tarımın başlangıcı ve hayvancılık gibi önemli sosyal ve ekonomik değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Yerleşmesi, İç Anadolu Platosu’nda Konya iline bağlı Çumra ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. İki höyükten oluşan Çatalhöyük Yerleşmesinin daha geniş ve yüksek olan Doğu Höyüğü, M.Ö. 7400 ve 6200 yılları arasına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır.

Söz konusu katmanlarda Çatalhöyük halkının sosyo ekonomik  yaşamı ve inanç sistemini simgeleyen duvar resimleri, rölyef ve heykelcikler gibi sanatsal öğeler ile birlikte günlük yaşamda kullandıkları araç gereç, ev eşyaları ve mimari kalıntılar yer almaktadır. Batı Höyüğü ise M.Ö. 6.200 ve 5.200 yılları arasına tarihlenen Kalkolitik Döneme ait kültürel özellikler göstermektedir. Bu özellikleriyle Çatalhöyük, aynı coğrafyada köyden kentsel hayata geçiş aşamalarını da içeren buluntular barındırması açısından insanlık tarihi alanında önemli bir sit alanıdır.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.