Seyrantepe'deki o arazinin otel izni iptal

Saraçhane'deki büyükşehir belediye binasının taşınması planlanan ve rezidans ve otel imarı verilen Seyrantepe'deki 68 dönümlük arazinin imar planı değişti.

14/09/2019 15:35
Seyrantepe'deki o arazinin otel izni iptal

İBB Meclisi'nin 12 Eylül tarihli otorumunda Sarıyer Seyrantepe'deki İBB şirketlerinden İmar A.Ş'ye ait 68 dönümlük arazinin imar planı değişti. Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvenli'nin haberine göre, arazi ilk 2005 yılında planlanmıştı.

Eski İBB Başkanı Kadir Toptaş döneminde Saraçhane'deki tarihi beleidye binasının müzeye dönüştürülüp, hizmet binasını Seyrantepe taşımak için çalışmalar başlamıştı. Yeni binanın bodrum katında metro istasyonu ve otopark bulunacaktı. İBB Seyrantepe Merkez Hizmet Binası 2017'de çalışmaları durdu.

18 Ocak 2017 tarihinde mülkiyeti İBB'nin İmar A.Ş'ye geçen arazinin imarı, İBB Meclisi tarafından değiştirildi. Yeni değişiklik ile söz konus araziye 65 kata rezidans, konaklama tesisleri, otel,motel, apart otel yapılmasına izin verildi.

İTİRAZ 2 YIL SONRA GÜNDEME ALINDI

Plan değişikliği 2017 Nisan'da askıya çıktı. Askı süreci içinde plana itiraz edildi. Ancak, 2 yıl önceki itirazda Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı seçildikten sonra meclis gündemine geldi. İtiraz dilekçesinde plan değişikliğinin iskan edilecek nüfusu arttırıcı nitelikte olduğu belirtildi. İtirazı değerlendiren İmar Bayındırlık Komisyonu da dikkat çeken bir karar aldı.

Komisyon raporunda, arazinin daha önce Maliye hazinesine ait iken “metro nihai bakım ve depo alanı” olarak kullanıldığı, emniyet personelinin konut ihtiyacının karşılanması için 344 adet konutun Maliye'ye devredilmesinin talep edilmesi üzerine de yapılan protokole göre alanın mülkiyetinin İBB'ye geçtiği kaydedildi.2007 tarihli planlarda alanın “metro ve triyaj alanı” olarak planlandığı belirtildi. Daha sonra araziye Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasının yapılmasının planlandığı belirtildi.

En son yapılan 21 Şubat 2017 tarihli plan değişikliğinde alanın kısmen kamuya gelir getirecek şekilde planlandığı ifade edildi. Tüm bu hususlar incelenerek, kamusal donatı alanı ihtiyaçları da dikkate alınarak yapılan nihai değerlendirmede alanın “metro ve triyaj alanı olarak kullanılması gerektiğine karar verildi. Ve 2007 tarihli plan koşullarına  geri dönülerek rezidans, AVM, otel yapımından vazgeçildi. Karar oybirliği ile kabul edildi.

CHP OLARAK DAHA ÖNCE DE RED OYU KULLANMIŞTIK

İBB'de CHP Meclis Üyesi olan Nadir Ataman “Bu plan değişikliği İBB Meclisi'nde onaylanırken CHP olarak ret oyu kullandık, ağır eleştiriler yaptık. Arazinin sahibi belediye iştiraki olan İmar A.Ş, plan değişikliğini yapan da  Kadir Topbaş idi. İktidarı kaybettikten sonra İBB Meclisi'nde AKP'li  üyeler tarafından bu kez aynı yer yerle ilgili eski plan şartlarına dönülmesine karar verdi. 

Neredeyse 10 emsale varan bir inşaat yoğunluğu öngörülürken şimdi tam tersi yapıldı. Böyle siyaset mi olur? Böyle şehir mi planlanır? Onun için İstanbul katledildi. Zaten biz CHP olarak İmar A.Ş eliyle böyle bir yapılaşmaya müsaade etmezdik, korkmayın. Biz şehri talan etmeye değil özüne döndürmeye geldik” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.