Seyahat geliri 41 Milyar Dolar olarak gerçekleşti

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) hizmet ihracatı verilerini açıkladı. Açıklamada 2022 yılında hizmet ihracatının 90,3 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdığı bildirildi.

13/05/2023 13:30
Seyahat geliri 41 Milyar Dolar olarak gerçekleşti

HİB verilerine göre hizmet ihracatının yarısı seyahatten oluşuyor. Seyahat geliri bir yıl öncesine göre yüzde 54 artarak 41 milyar dolar olarak gerçekleşti.

HİB Başkanı Ahmet Bolat, “Hizmet ihracatımızda geçen yıla göre yüzde 47’lik artışla, 90,3 milyar dolar seviyesine ulaştık. Bu rakam tüm zamanların en yüksek hizmet ihracatını ifade ediyor. 2023’te de ihracatımızı 125 milyar dolar seviyelerine çıkararak yeni bir rekora imza atmayı hedefliyoruz. Ülkemize net döviz girdisi sağlayan hizmetler sektörü olarak daha çok ihracat ve daha çok istihdam için çalışmaya devam edeceğiz.

Türk hizmet sektörü yurt dışında çok ciddi bir bilinirliğe sahip. Özelikle yolcu taşımacılığı ve turizmde dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alıyoruz. Yolcu taşımacılığında hizmet veren havalimanlarımız ve Türk Hava Yolları’nın liderliğinde hava yolu taşımacılığımız ile Türkiye’yi bir ‘hub’ haline getirmeyi başardık. Diğer taraftan turizm sektörümüz pandemi sonrasında çok ciddi başarılara imza atmayı sürdürüyor. Türk turizmi hem pandemi sürecinde hem de sonrasında yaptığı çalışmalarla dünyanın en önemli turizm ülkelerini geride bırakmayı başardı. Bu başarılarımızın, tüm sektörlerimizde 2023 yılında da katlanarak devam edeceğine inanıyor.

2023 yılı hedeflerimize ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu kapsamda; 90 milyar doları aşan uluslararası sağlık hizmetleri pazarında payımızı 5 milyar dolara, 160’tan fazla ülkede 800 milyonu aşkın seyirciye ulaşan dizi-film sektörümüzün 1,5 milyar dolara, eğitim hizmetleri sektörümüzde uluslararası öğrencilerden elde ettiğimiz geliri 2 milyar dolara, yoğun yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli sektörümüz olan bilişim sektöründe ihracatımızı 5 milyar dolar yükseltmeyi hedefliyoruz.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.