SEVİNDİREN VE KORKUTAN RAKAMLAR...

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40
Önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye'nin dört bir yanında 5 yıldızdan 3 yıldıza kadar yaklaşık 224 yeni otel yapılması bekleniyor. Bunun adı büyüme değil de nedir? Sektörde buna sevinmeyen yoktur herhalde. Turizm sektörü daha da büyüyecek, istihdam artacak. Rakamlar, Ekonomist’ten Levent Gökmen’in yaptığı araştırmaya ait.
İstanbul ve Anadolu'nun en az 15 ilinde, önümüzdeki birkaç yıl içinde yapılması planlanan yaklaşık 224 otel yatırımının  sadece kaba ve ince inşaat yatırım tutarının ise, 10 Milyar Doları aşması bekleniyor.
 
Bu yatırım sürecinin belki de en iştahlı grubu Dedeman. Grup, 2018 yılına kadar yurt içi ve yurt dışında 39 yeni otel açmayı planlıyor. Wydham Hotel Group, The Rezidor Group, The Address Hotels, Starvood Group önümüzdeki 5 yıl içinde A Plus'tan 3-4-5 yıldızlıya kadar Türkiye'de olan ve olmayan markaları ile 20'şer yeni otel daha açma planı yapan gruplar olarak ön plana çıkıyor.

BU YIL 100 OTEL, 70 BİN YATAK
Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, 2012 yılı sonuna kadar Anadolu'ya 3.5 milyar dolarlık otel yatırımı yapılmasının planlandığını, bu yatırımların 70 bin yeni yatak ve 100'ü aşkın otel anlamına geldiğini söylüyor. Turgut Gür, yeni yatırımlarla birlikte Türkiye'deki 1 milyon 80 bin olan yatak kapasitesinin 1 milyon 150 bine çıkacağına, her bir yatak için 50 bin dolar para harcanacağına işaret ediyor.
Otel yatırım danışmanlığı şirketi Jones Lang Lasalle Hotels Türkiye İş Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Elif Egeli Nişancı, otel işletmeciliğinde Türkiye'ye beş yıldızlı yeni markaların geleceğini, 2012-2013 yıllarında Türkiye'de yüz milyonlarca dolarlık otel yatırımı yapılmasını beklediklerin vurguluyor. Kendi portföylerine dayanarak da, İstanbul'a iki yıl içinde altısı yeni marka olmak üzere 10 otel markasının işletmeci olarak geleceğini söylüyor.
Daha fazla rakam ve ayrıntı vermek de mümkün tabii. Ama tüm bunlar bence hem sevindiren, hem de düşündüren rakamlar. Çünkü, kontrolsüz güç, güç değildir sözü kendini zaman içinde ispatlamıştır. Kontrolsüz büyüme de tehlikelidir. Türkiye’nin bu kadar yatırımı tatmin edecek kadar geniş bir turist ağırlama kapasitesi henüz yok. Tabii denebilir ki, bu kadar yatırım boşuna mı yapılıyor? Bir ışık görmeseler bu işe bu kadar çok para bağlarlar mı?
Temennimiz, herşeyin yolunda gitmesi. Ama bazı gerçekler de konuşulmalı öyle değil mi? Mesela, altyapı sorunları, mesela kalifiye eleman ihtiyacı, mesela giderek betonlaşan doğa, mesela değişen beğeni ve ihtiyaçlar…
Sonuç olarak, işler tersine dönerse, elimizde yalnızca beton yığınına dönmüş bir Türkiye kalacak…





Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.