SEN MİSİN TÜRSAB BAŞKANI SEÇİLEN?

Turizmciler sizi “ETS’nin patronu”, iyi bir turizm yatırımcısı olarak kabul ederler. Kültür ve Turizm Bakanı olarak atanmanız, turizmciler tarafından büyük sevinçle karşılandı.

Hasan Arslan Hasan Arslan 11/12/2019 23:11
SEN MİSİN TÜRSAB BAŞKANI SEÇİLEN?

Bu sevinç daha sonra yerini büyük bir hayal kırıklığına bıraktı. Herkes gibi sektörde seveniniz de var, sevmeyeniz de. Ama son günlerde TÜRSAB’la yaşadığınız polemik, sektörde kamu yararından çok, kişisel çekişme olarak algılanıyor, haberiniz olsun.

***

Fakat Sayın Mehmet Nuri Ersoy, şu son yaptığınız olmadı.

Gerçekten olmadı…

***

Hiç olmadı

Sahibi bulunduğunuz ETS’nin de üyesi olduğu, sizin de bir dönem önce, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ile birlikte ortak liste çıkaracak kadar yakın durduğunuz TÜRSAB’la aranıza neden bu kadar mesafe koydunuz? Ne oldu da, sektörün 1618 sayılı özel yasası ile kurulmuş tek meslek örgütüne karşı böylesine dışlayıcı tutum sergilemeye başladınız?

***

Sayın Mehmet Nuri Ersoy...

Ne yapmaya çalıştığınızı, nereye varmak istediğinizi turizmciler (meslektaşlarınız) bir türlü anlayamıyor. TÜRSAB’a 18 yıl başkanlık yapan ve TÜRSAB’ın altına dinamit koyup aklanmayan Başaran Ulusoy dönemi için teftiş yaptırmayan bakanlığınız değil mi? Müze biletleri ile ilgili işlemler hakkında dönemin yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmayan da yine sizin bakanlığınız.

 ***

Peki bir hafta önce en üst organ olan genel kurulda üyelerin akladığı yeni yönetime müfettiş göndermek, çifte standart değil mi? Bakanlık makamı üzerinden meslek örgütünüz TÜRSAB’a karşı yürüttüğünüz faaliyetlere neden devam ediyorsunuz? Aynı gün TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın müzelerdeki büfeleri işleten şirketine de müfettiş gönderdiniz. Burada şu soruyu sormadan geçmek olmayacak: Amaç üzüm yemek mi, yoksa bağcıyı dövmek mi?

****

Dışlama ile başlandı, operasyona dönüştü

TÜRSAB’a karşı bir süredir yürüttüğünüz faaliyetleri, adım adım tırmandırdınız. Son olarak TÜRSAB’ın Turizmi Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TGA) yönetimine girmemesi için özel bir kararname çıkarmadınız mı?

***

Aklanmayanları makamında kabul etmek

TÜRSAB 24. Olağan Genel Kurulu öncesi, aralarında aklanmamış Başaran Ulusoy’un da olduğu, şuanki yönetime muhalif kişileri makamınızda kabul edecek kadar işin içine girmediniz mi? Ancak buna rağmen sonuç alamayınca, yeni yapılan TÜRSAB 24. Olağan Genel Kurul’unda faaliyetleri aklanan yönetime karşı neden TÜRSAB’a müfettiş gönderdiniz? Bu etik mi?

Sektörün en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan TÜRSAB’la girdiğiniz polemiğin, bakanlığınızın görev tanımının hangi bölümünde yer aldığını sektörle paylaşacak mısınız? Özelde turizm sektörünün, genelde toplumun tamamının birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğu, sektörün özellikle vergi yükünün giderek arttığı, konaklama fiyatlarının 2015’in yüzde 50 gerisinde seyrettiği, turizm istatistiklerinin bile tartışılır olduğu şu dönemde gerçekten turizmin tek eksiği, sektörün maestrosu olan Turizm Bakanı’nın TÜRSAB’la polemik yaşaması mı?

***

Aklanmayanlara neden işlem yok?

Başaran Ulusoy dönemlerinin 22. Genel Kurul’unda TÜRSAB üyelerin aklamadığı, bu nedenle faaliyetleri yargıya taşınan geçmiş dönem için herhangi bir inceleme yapmazken; aklanan ve yeni göreve gelen TÜRSAB yönetimi için müfettiş gönderilmesi, çifte standart değil mi?

***

Müze biletlerinde 'Nitelikli dolandırıcılık’

Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM), Başaran Ulusoy döneminde biletlerle ilgili meydana gelen şikayetler üzerine yaptığı incelemede, sahte bilet basıldığını saptamıştı. O dönemin ibra olamamış TÜRSAB yönetimine bu nedenle teftiş yaptırıp, ilgili kişiler hakkında “Nitelikli dolandırıcılıktan” suç duyurusunda bulunması gereken bakanlık, bunu neden yapmadı?

''Rakiplerle görüştüm ama taraf olmadım''

TÜRSAB Genel Kurulu öncesi Firuz Bağlıkaya’nın rakipleriyle görüştüğünüzü kabul ediyorsunuz. Bu görüşmede, Bağlıkaya’nın aklanmayan rakipleriyle, neler konuştunuz? Bağlıkaya’ya karşı birleşin mi dediniz?

''Denetçi göndermek için seçimin bitmesini bekledim''

TÜRSAB’a ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın şirketine denetçi gönderdiğinizi kabul edip, TÜRSAB’ın belge verirken zorunlu bağış aldığına dair bakanlığa çok sayıda şikayet geldiğini söylüyorsunuz. Peki önceki dönemde aklanmayan Başaran Ulusoy yönetimine, neden teftiş göndermediniz? Neyi bekliyorsunuz? Bunun neresi tarafsızlık?

''Firuz Bağlıkaya’nın mağazalarına denetçi gönderdim''

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın işlettiği müzelerin içindeki mağazalara da denetçi gönderdiğinizi itiraf ettiniz. 41 Lira’ya su, 20 Lira’ya çikolata satıldığını söylediniz. Peki siz otelinizin bir odasını 400 Euro’ya satarken kimse sizi denetledi mi?

 ***

Ayıptır, günahtır, yazıktır…

Eğer amacınız iki kez üst üste, üyelerinin büyük çoğunluğunun oyunu alarak seçilmiş olan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’yı yıpratmak ve Bağlıkaya lehine operasyon çekmekse... Yaptığınız ayıptır, günahtır, haksızlıktır.

Enerjinizi turizmin başarısı için harcayın

Sayın Bakan, zaten sektörle olan ilişkiniz çok da verimli değil. Turizmciler, sektörün önemli yapı taşlarından biri olan, birlik vasfına sahip TÜRSAB'la adı konulmamış bir kavga yürüttüğünüzün farkında ve bundan rahatsız. TÜROFED ve TÜROB dahil sektörün diğer sivil toplum kuruluşlarıyla da verimli bir ilişkiniz yok. Turizm Geliştirme Ajansı’nda bile teknik olarak bu yapılar dışlanmış durumda.

 ***

Seçilmiş sektör başkanları neden TGA’da yer almadı da, ayrıca bir seçim yaptırarak yeni temsilciler belirlendi? Sayın Bakan, turizm sektörü ile AK Parti arasında ciddi bir uçurum açtı. TÜRSAB ile tutuştuğu bu kavga, rekor oyla seçilen TÜRSAB Başkanı’na yapılan haksızlık, uçurumu maalesef derinleştirmektedir. Turizm camiası dertlerini, kendi içinden çıkan bakana anlatamayacak da, kime anlatacak?

 ***

Sayın Ersoy, amacınız sadece kısır çekişmelerle uğraşmaksa yapmayın, gerçekten durun. Çünkü bu, ne makamınızın ağırlığına yakışıyor, ne de göreve geldiğinizde sizi yürekten destekleyen meslektaşlarının gösterdiği vefaya. Enerjinizi turizmin başarısı için harcamayacaksanız, kendinize daha eğlenceli meşgaleler bulmayı denemelisiniz. Bunu müfettişler üzerinden değil de, gerçekler üzerinden yapmayı tercih etmelisiniz. Ve eğer tüm bunları dikkat çekmek için yapıyorsanız, Türk turizminin başarısı için göstereceğiniz çabalar, daha çok dikkat çekecektir, emin olun.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.