Sektörde personel alımları sancılı başladı

Antalya’da geçen yıl 600 bin kişinin istihdam edildiği turizm sektöründe personel alımları sancılı başladı.

17/03/2019 20:13
Sektörde personel alımları sancılı başladı

Turizmde her yıl sezon sonunda işlerine son verilen kalifiye işçilerin büyük bir bölümü sektöre geri dönmüyor. Bu yüzden Türk turizmi kalifiye eleman bulmakta zorlanırken, gençlerde turizme güven kaybına neden oluyor. Antalya'da 6-8 ay olan turizm sezonun, Ege'de 4, Ayvalık'a doğru çıkınca 3, Karadeniz'de de 2 aya kadar düşerken çalışanlar yılın büyük bir bölümünde işsiz kalıyor.

Sadece Antalya'da 600 bin turizm işçisinden, kışın işsiz kalan 400 bin’i sezon başlarken ya yeni iş arıyor ya da eski iş yerinden gelecek çağırıyı bekliyor. Hal böyle olunca her yıl sezon sonunda işten çıkartılmak ya da askıya alınmaktan yakınan işçiler kış boyunca işsiz kalmaktan şikayetçi.

“DAHA İYİ BİR İŞ BULURSAM HEMEN GEÇECEĞİM”

İsmaşl Akın imzalı haberde Emre Furkan Özsoy (20), “Yazın bir otelde çalışıyordum, kış gelince kapattılar. Bizi de işten çıkarttılar. Sonra 6 boyunca işsiz kaldım. 4 yıldır turizmde çalışıyorum. Çalıştığım 4 yıl her sezon sonunda işten çıkarıldım. Sezonun başlangıcında yeni bir otel arayıp işe başladım. Daha iyi bir iş bulursam hemen geçeceğim ama iş yok. Aslında benim mesleğim sigortacılık. Bir türlü kendi mesleğimde iş bulamadım”

“SİGORTAMIZI YATIRSIN YETER”

Gürkan Gürhan (27), “Turizmde 5 yıldır çalışıyorum. Her sezon sonunda bizleri çıkış veriyorlar. 6 ay boyunda işsiz ve ekonomik zorluklar içersinde sezonun başlamasını bekliyoruz. Kışın iş bulma imkanımız yok. Otel sahiplerinin daha anlayışlı olmasını bekliyorum. Hiç olmazsa kış aylarında aldığımız ücretin yarısını verip, sigortamızı yatırsın yeter. Biz turizm çalışanlarının hiçbir güvencesi yok.”

“YABANCI İŞÇİLERİ TERCİH EDİYORLAR”

Kadir Gündüz (50), “Ben turizm sektöründe 20 yıldır mutfak departmanında çalışıyorum. İlk başladığım otelde 13 yıl çalıştım, daha sonra değişik otellerde. Diğer otellerde sadece 1 ya da 2 sene çalışabildim. Bir türlü kadroya almadılar. Hep askıya aldılar. Askıya alınmakta bir çalışan için çok zor. Boş kaldığım 6 ay boyunca işsizlik sigortasında yararlanamıyorsun.

İşten çıkartılma bundan daha iyi hiç olmazsa günün dolduysa işsizlik maaşından yararlanabiliyorsun. En son çalıştığım yerde artık kendim çıkışımı istedim. Zaten çalıştığımız süren içersinde aldığımız maaş belli. Kışa bir birikim yapamıyoruz. Kışın ise, bulabildiğimiz günü birlik işlerde durumumuzu kurtarmaya çalışıyoruz. Birde yabancı işçi çalıştırıyorlar. Onlara daha az maaş aldıkları için işverenler onları tercih ediyor.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.