Sektör temsilciler aşı pasaportuna mesafeli... Testli seyahat devam etmeli

Yeni turizm sezonu öncesi Avrupa Birliği ülkelerinde gündeme gelen ‘Güvenli seyahat için aşı pasaportu zorunluluğu’ önerisi turizm sektörü temsilcilerinin tepkisini çekti.

24/01/2021 22:07
Sektör temsilciler aşı pasaportuna mesafeli... Testli seyahat devam etmeli

Avrupa Birliği’nin (AB) seyahat serbestliği sağlamak için ‘aşı pasaportu’ şartını tartışıyor olması, turizm sektörü temsilcilerinin de kafasını karıştırdı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Üyesi Erkan Yağcı, tartışmanın sektöre yansımalarını Hürriyet’e değerlendirdi.

TERCİHLİ SİSTEM ÖNERİSİ

Yağcı, “Aşının bulunması ve uygulanmaya başlaması insanların güvenliği için çok önemli bir umut noktası oldu. Şu anda dünyada tüm destinasyonlarda aşı uygulamaları başladı.

Ancak aşı pasaportunun ülkeden ülkeye geçiş için şart koşulması şu aşamada yanlış olur. Dünya seyahat otoriteleri, direkt seyahatin 100’de 100 aşıya bağlı olmasını tek koşul olarak istemiyor. Aşıyla beraber testli seyahatin de mümkün olması, yoğun olarak dile getirilen bir talep olarak öne çıkıyor” dedi.

YAYGINLAŞMASI ZAMAN ALIR

Aşının normalleşme konusundaki önemine dikkati çeken Yağcı, şöyle dedi: “Aşının yaygınlaşması ve tüm turizm ülkelerine adil şekilde dağıtılması için belli bir süre gerekiyor. Bu süreçte güvenli turizm trafiğinin sekteye uğramaması için biz testli seyahat imkanının devam etmesini istiyoruz.

Bu süreçte insanlar PCR testlerini yaptırıp uçuş yapabilmeliler. Vaka sayılarını düşürmeye yönelik önlemler ve seyahatlerde test zorunluluğu ile seyahat kısıtlamalarının kaldırılması sektör için son derece önemli olacak.”

BEKLENEN BİR UYGULAMA

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, “Aşı pasaportu, beklenen bir uygulamaydı. Şu an nasıl her yere HES kodu ile giriş yapılıyorsa bir ülkeden başka bir ülkeye seyahat ederken de aşı pasaportu olacak. Pasaport konusu da şu aşamada karardan çok bir öneri niteliğinde. Önümüzdeki günlerde mutlaka detaylandırılarak altı doldurulacaktır” diye konuştu.

DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK

Güvenli turizm konusunda edinilen tecrübeleri yeni yıla aktaracaklarını söyleyen Atmaca, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz bu salgın sürecinde dünyaya örnek bir uygulama olarak hayata geçirdiğimiz ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ modelinin olumlu etkilerini gördük. Bu sayede salgına rağmen turizm operasyonlarımızı en iyi şekilde yöneterek yılı noktaladık.

Tatilcilerimiz sunduğumuz güvenli tatil hizmetinden ve aldığımız önlemlerden çok memnun kaldılar. Otellerimizde yüksek vaka sayıları ortaya çıkmadı. Tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da alınan tüm önlemleri harfiyen uygulayarak başarılı ve güvenli bir turizm yılı geçireceğiz.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.