Schengen vize çilesi büyüyor: Randevular kapalı

Avrupa ülkelerinden Schengen vizesi almak için müracaat etmek isteyen Türk vatandaşları randevu bulamıyor. Vatandaşlar uzun bekleme sürelerine ve kimi zaman ek maliyetlere katlanmak durumunda kalıyor.

29/04/2024 14:05
Schengen vize çilesi büyüyor: Randevular kapalı

Avrupa ülkelerinden Schengen vizesi almak için başvuruda bulunan ve randevu alabilen kişiler ise uzun bekleme sürelerine katlanmak zorunda kalıyor. Konsolosluklardan vize almak zorlaşırken vatandaşlar işlerini kolaylaştırmak için zaman zaman çeşitli ek maliyetlere de katlanmak durumunda. Ayrıca zor bulunan randevuların yanında kısa süreli verilen vizelerin oranları da artıyor. Ayrıca pek çok başvuran ret cevabı alabiliyor.

Öte yandan Türk vatandaşları için başvuru ücreti de oldukça pahalı. 80 Euro'luk vize bedelinin yanında aracı kurum bedeli (hizmet bedeli) alınıyor. Bu ücret de yaklaşık olarak 30-40 Euro civarında değişiyor.

RANDEVULAR KAPALI

Almanya harici ülkelerde randevular düzenli olarak kapalı ve ara ara açılıyor. Randevular açıldığında ise tarihler çoğunlukla 1-2 ay sonrasına veriliyor.

Almanya ise mart ayında randevu sistemini değiştirdi ve çevrimiçi randevu sırası alma zorunluğu getirdi.

Aracı kurumların verdiği bilgiye göre şu anda randevu bulmak çok zor ve süreç uzun süredir böyle devam ediyor. Randevu çilesi öylesine büyük ki, vatandaşın ekstra para ödeyerek bile randevu bulması zor.

EKSRA PARA ÖDEMEK DE YETMİYOR

Sözcü’den Serkan Üstün’ün haberine göre, başvuru merkezlerinin sunduğu hizmetlere göre VIP, Premium Lounge ve erken saate esnek randevular gibi ekstra ücretli seçenekler verilebiliyor.

Bu hizmetler normalde müşterilere bazı kolaylıklar sağlamak amacıyla ortaya çıkan şeyler olsa da sıkışıklık devam ettiği için zaman zaman bu şekilde randevu bulmak da zorlaşıyor.

Ancak genellikle bu hizmetlerdeki randevular da dolu olduğu için vatandaşlar buralardan da eli boş dönebiliyor.

KISA SÜRELİ VERİLİYOR

Aracı kurumların verdiği bilgiye göre, ret oranları bundan 6 ay öncesine göre daha iyi durumda olsa da bazı dönemler bu oranlar artabiliyor. Şuan için vize ret oranları düşük ama vizeler çok uzun süreli verilmiyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.