Satıştan gelen parayla, Türkiye'de otel açacak...

Alman tur operatörleri arasında 6’ncı sırada yer alan Öger Tur GmbH, Avrupa’nın ikinci büyük tur şirketi Thomas Cook grubuna satışı kesinleştikten sonra konuşan Vural Öger, grubun kasasına girecek kaynakla Türkiye’de 1 yılda 3 otel açacağını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Satıştan gelen parayla, Türkiye'de otel açacak...

1970’li yılların sonunda Türkiye’ye ilk Alman turistleri getiren Öger Tur GmbH, Thomas Cook’a satıldı. Thomas Cook bu satın almayla Türkiye’ye yılda 1.5 milyon turist getirecek ve bu alanda pazarın lideri olacak.

 

Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger Thomas Cook’un satın alma için yapacağı toplam ödemenin 85-90 milyon euro’yu bulacağını belirterek, “Çok iyi bir fırsat yakaladık iyi fiyata sattık. 35 milyon euro oteller için veriyorlar. Bir 30 milyon da Öger Tour’un şirket hisseleri değeri. Biz daha önce otellere 20 - 22 milyon euro civarında teminat ödemesi de yapmıştık. 5 milyon euro teminatları üstüne alıyor. Sonuçta ortaya 85 - 90 milyon euro’luk bir angajman çıkıyor” dedi.

 

Thomas Cook ise yaptığı yazılı açıklamada, Öger Tur’u yıl sonu kapanışında belirlenecek olan nakit karşılığı ile son 12 aylık net borç ve benzeri borçlar toplamına dayanarak yaklaşık 30 milyon euro’ya satın almayı planladığını duyurdu. Ayrıca, Öger Tur bünyesindeki diğer firmalar, Türkiye’de 2.5 milyon euro değerinde acente ve konaklama hizmetini Thomas Cook’a karşılıksız sağlamayı kabul etmiş bulunuyor.

 

Öger Tur’un yıllık cirosu 773 milyon euro ve Alman tur operatörleri arasında 6’ncı sırada yer alıyor. Thomas Cook, bu satın almayla işletme giderlerindeki azalma, Condor ile daha fazla firma içi uçuş, uçakların daha verimli kullanımı, otel ve tesis içi hizmetlerinin toplu alımı sayesinde de yıllık 8 milyon euro’nun üzerinde tasarruf sağlamayı hedefliyor. Yaratılacak sinerjinin tam etkisini ikinci yılda görmeyi hedefleyen Thomas Cook, Türkiye ve diğer civar güzergâhlara hizmet veren Öger markasını ve firmanın Hamburg’daki ofislerini kullanmaya devam edecek.

 

Thomas Cook CEO’su Peter Fankhauser, “Bu satın alma ile Almanya’daki konumumuzu daha da güçlendireceğiz. İki şirketin güçlerinin birleşmesiyle, Türkiye’de daha da büyüyeceğimize, müşterilerimize geniş bir yelpazede mükemmel ürünler sunacağımıza ve Türkiye’deki tedarikçilerimiz için güçlü ve güvenilir bir ortak olmaya devam edeceğimize inanıyorum” dedi.

 

Avrupa Komisyonu’ndan rekabet izninin çıkması koşuluna bağlı olan satın alma sürecinin en geç Eylül 2010’da tamamlanması bekleniyor.

 

‘Aldığımı Türkiye’ye yatıracağım’

 

Öger Tur Yönetim Kurulu Başkanı Vural Öger tüm şirketi satmadığını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de 4 bin yatak kapasiteli 7 otelim var. Bir sene içinde bu sayıyı 10’a çıkaracağım. Ege’de butik otel, Antalya’da büyük oteller yapacağım. 1.500 yatak ekleyeceğim. Tüm şirketimi satmadım. Uçak şirketi Öger Türk Tur, Türkiye’deki otel grubu Majesty Hotels & Resorts’un 7 oteli ve Öger Tur’un Türkiye’deki servislerini yapan Holiday Plan Otelcilik yüzde yüz benim elimde kalarak faaliyetine devam edecek. Satışla kazandığımı Türkiye’ye yatıracağım.”

Öger, “Benim bu yaştan sonra Monte Carlo’da sabahlara kadar eğlenip bu parayı yiyecek halim yok, doyduk tüm bunlara” dedi. Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili olan ve çift pasaportu bulunan Vural Öger bundan sonra politikaya mı ağırlık vereceksiniz sorusuna ise yanıtı verdi: “Türkiye’den de Almanya’dan da teklifler var. Ben Türkiye’yi çok seviyorum. Ancak politika deyince kafamda soru işareti oluşuyor.”

 

“Bundan sonra rahat bir hayat yaşamak istiyorum. 41 yıldır yoğun bir tempoda çalışıyorum. Tarafımdan kurulan şirketimi Thomas Cook markasının güvenilirliğine devretmeyi kızım Nina Öger ve şirketimin yönetim ekibi ile birlikte kararlaştırdık. Turizmdeki şartlar gitgide ağırlaşıyor” diyen Öger, gelecekte Öger Tur’un denetim kurulunun bir üyesi olarak stratejik kararlarda etkin olmaya devam edeceğini de belirtti.

 

‘Anlaşamadık, tekrar geldiler’

 

Öger, daha önce de Thomas Cook ile satış için görüştüklerini doğrularken, “Geçtiğimiz aylarda ayrıntılı bir şekilde olası bir devir konusunda görüşmelerimiz olmuştu. Mutabık kalamadığımız konular sebebiyle görüşmeleri askıya almıştık. Kısa süre önce Thomas Cook tekrar bizimle bağlantı kurdu. Yapılan görüşmeler sonucunda önemli stratejik konular ve rakamlar üzerinde anlaşma sağlandı” dedi.

 

Thomas Cook’un cirosu 11.1 milyar Euro

 

Thomas Cook bu satın almayla 1.5 milyon turisti Türkiye’ye getirecek. Böylece Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük tur şirket olacak. İngiliz tur operatörü Thomas Cook, eski bir vaiz olan marangoz Thomas Cook tarafından 1841 yılında kuruldu. Thomas Cook, ilk turunu 500 kişiyi içkiyle savaşanlar derneği toplantısı için trenle günü birlik taşıyarak yaptı. Yıllar içinde dev bir şirket haline gelen Thomas Cook, bugün TUI Travel’ın ardından 22.1 milyon müşterisi ile Avrupa’nın en büyük ikinci tur operatörü. Thomas Cook, 2007’de tur operatörü MyTravel ile birleşti.

 

İngiliz borsasında işlem gören şirketin yüzde 52’si Alman perakendeci Arcandor, yüzde 48’i MyTravel’a ait. Arcandor bu yıl haziranda iflas başvurusunda bulundu. Thomas Cook geçen yıl vergi öncesi kârını 308.2 milyon pound olarak açıkladı. Şirket durgunluk ve domuz gribinin etkilerini zararsız bir biçimde atlattığını ve beklenenden iyi gelen kârında Mısır ve Türkiye turlarının büyük katkısı olduğunu söyledi. Bu geçen yıl şirket toplam gelirini de yüzde 6 artırarak 11.1 milyar euro’ya taşıdı. Şirketin şu anki piyasa değeri 1.9 milyar euro. Şirkette 30 binin üzerinde kişi çalışıyor. 21 ülkede, 5 coğrafi birim halinde faaliyet gösteren Grup, doğrudan faaliyet gösterdiği tüm pazarlarda birinci ya da ikinci sırada. 94 uçaklık filosu ile kendisine ve bayilerine ait 3 bin 400’ün üzerinde ofisiyle hizmet veriyor. (Milliyet)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.