Sahillere Torba Yasası darbesi...

Bu torba yasasıyla bakir sahiller bile doldurulabilecek, fabrikalar, rafineriler yapılabilecek ve kıyı çizgisi 50 metreden 10 metreye çekilerek, betonlaşabilecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Sahillere Torba Yasası darbesi...

Vatan gazetesinin haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamuoyunda çok tartışılması muhtemel, İmar Kanunu, Mera ve Orman Kanunu ile Kıyı Kanunu’nda radikal değişiklikler içeren Torba Yasa Taslağı hazırladı.

Kıyılara yeni bir imar affı getirilecek. Sahillerde 10 metreye kadar yapılaşmaya izin çıkacak. Evinin değeri artan devlete para ödeyecek. Site ve AVM’lerde mescit zorunlu olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yapı Denetimi Kanunu’nun yeni baştan yazılması amacıyla başlayan çalışmadan 68 maddelik bir torba yasa çıktı. Kısa süre önce taslağı tamamlanan torba yasa, İmar Kanunu, Mera ve Orman Kanunu, Kıyı Kanunu başta olmak üzere çok sayıda yasada kritik ve çok tartışmalı değişiklikler öngörürken, kamuoyunda büyük tartışma yaratacağı tahmin ediliyor.

2013 bütçesinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından en kısa sürede Meclis’e sevkedilmesi planlanan Torba Yasa Taslağı’nda bugüne kadar zaman zaman zaman gündeme gelen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen bir dizi değişiklik öngörülüyor.
 
Turizm bölgelerinde 92’den önce yapılan kaçak yapılara af...
 
Yasa taslağının en tartışmalı hükümlerinden biri kıyalarda 1992 yılına kadar yapılmış kaçak yapılara af getirmesi oldu. Buna göre yasa taslağı, özellikle kıyı ve sahil şeridinde 11 Temmuz 1992 tarihinden önce inşa edilmiş yapıların korunmasını ve bunlara yapı ruhsatı verilmesini öngörüyor.
 
Taslağın bu haliyle yasalaşması halinde, özellikle Bodrum, Antalya, Marmaris gibi turizm bölgelerinde çok sayıda yapı kaçak olmaktan kurtulacak, bu yapılara af getirilmiş olacak.
 
Kıyılar doldurulacak santral yapılabilecek...
 
Kıyı Kanunu’nun “Yapı yasağı ve kıyıda yapılacak yapılar” başlıklı kıyıları koruyucu ve yapıları yasaklayıcı hükümleri değiştirilerek, sahillere artık enerji santrali kurulabilmesine olanak sağlanıyor. Mevcut yasadaki, “Kıyıda, imar planı kararı ile iskele, liman, barınak, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, menfez, istinat duvarı, fener, çekek yeri, kayıkhane, tuzla, dalyan, tasfiye ve pompaj istasyonları gibi, kıyının kamu yararına kullanımı ve kıyıyı korumak amacına yönelik alt yapı ve tesisler yapılabilir” hükmü genişletildi.
 
Bu hükme, “Ulaşıma yönelik yapı ve tesisler ile park ve açık alan düzenlemeleri, üretim, teşhir, pazarlama, depolama ve yetiştirme tesisleri kamu kurum ve kuruluşlarında işletilen akaryakıt istasyonları ve enerji tesisleri” de eklendi.
 
Böylece hükümet, yasal olarak da bir engel kalmayacağından kıyılara büyük depolar, istasyonlar ve en önemlisi enerji santralleri kurabilecek. Bu düzenleme, özellikle hükümetin nükleer santral projeleriyle ilişkilendiriliyor. Yine aynı taslakta, kıyıları doldurma ve bu alanı kullanma hakkı genişletilirken, Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisi genişliyor.
 
50 metrelik kıyı çizgisi 10’a iniyor...
 
Bugüne kadar çok tartışma yaratan benzer düzenlemelerin Anayasaya aykırılık nedeniyle yüksek mahkemeden dönmesine rağmen, söz konusu taslakta radikal bir adım atılarak, sahil şeridi imara açılıyor. Mevcut Kıyı Kanunu’nda, “Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir” hükmü değiştirilerek, yeni taslakta sahil şeridinde, kıyı kenar çizgisine 10 metre mesafede yapılaşmaya izin veriliyor.
 
Taslakta yer alan düzenleme şöyle: “Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar, kıyı kenar çizgisinden kara yönünde en fazla 10 metrelik mesafede genel olarak deniz seviyesine göre 5 metre yükselen yerlerde veya dar kıyılarda kıyı kenar çizgisine en fazla 20 metre, diğer alanlarda en fazla 50 metre yaklaşabilir.“

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.