Safari kazaları kaçak turları gündeme getirdi… Bakanlık 'Denetime eleman yok' diyor

Manavgat ve Alanya'da meydana gelen safari kazalarının ardından açıklamalarda bulunan TÜRSAB Alanya BTK Başkanı Bilal Korkmaz, kaçak turlara ve denetimsizliğe dikkat çekti. Korkmaz, kaçak tur sayılarının arttığını, bakanlıktan denetim taleplerinin de eleman yetersiz yanıtı ile geri çevrildiğini söyledi.

17/08/2022 13:37
Safari kazaları kaçak turları gündeme getirdi… Bakanlık 'Denetime eleman yok' diyor

İlk kaza Temmuz ayında Manavgat’ta yaşandı. Turist taşıyan safari cipin sürücüsü direksiyon kontrolünü kaybedince araç uçuruma yuvarlandı. Kazada, sürücü M.D. ile 1 turist hayatını kaybetti, 8 turist yaralandı. İkinci safari cipi kazası 8 Ağustos’ta Alanya’da meydana geldi.

Sapadere Kanyonu’na turistleri geziye çıkartan M.Z. idaresindeki 07 AAS 034 plakalı Safari aracı virajı alamayınca şarampole yuvarlanarak takla attı. Kazada 6’sı turist 7 kişi yaralandı.

KAÇAK TUR

Peş peşe yaşanan 2 safari cipi kazası gözleri safari turlarının güvenliğine çevirdi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Alanya BTK Başkanı Bilal Korkmaz, Alanya’da kazanın yaşandığı safari turunun kaçak olduğunu söyledi.

Sadece TÜRSAB’a kayıtlı A Grubu seyahat acentalarının safari turu düzenleyebileceğini belirten Korkmaz, ”Alanya’da kaza yapan safari cipi herhangi bir acentaya kayıtlı değil. Kaçak olarak safari turu düzenlemiş ve maalesef böyle üzücü bir kaza meydana gelmiş” dedi.

'TURİSTLERE KAÇAK TUR YAPTIRILIYOR'

Korkmaz sadece TÜRSAB A Grubu yetki belgesine sahip acentaların düzenleyebileceği safari turlarının yetkisiz kişiler tarafından yoğun bir şekilde düzenlendiğine dikkat çekti. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği safari turlarından kazanç elde etmek isteyenlerin turistlerin canını hiçe sayıp kaçak turlar düzenlediğini belirten Korkmaz, ” Maalesef bu kişiler bir cip

alıp ya da kiralayıp turistleri kaçak olarak safari turu yaptırıyorlar. Ne bir eğitimleri ne de bir yetki belgeleri var. Manavgat, Kuşadası, Alanya gibi Türkiye’nin turistik bir çok yerinde devlete vergi vermeden yetersiz elemanlarla turlara çıkıp turistlerin canlarını tehlikeye atıyorlar” dedi.

'TALEBİMİZE OLUMLU CEVAP VERİLMİYOR'

Korkmaz, TÜRSAB Alanya BTK olarak bakanlıktan safari turlarının denetim talebinde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Alanyapostası'nda yer alan haberde Korkmaz, ” Maalesef Bakanlığın yoğunlaştığı tek denetim rehber denetimi. Halbuki kaçak acentacılık üzerine sıkı denetimler yapılması lazım. Biz safari tur güzergahlarında denetim yapalım diyoruz. Belki her gün bu tür kaçak acentacıları ihbar ediyoruz.

Ama Bakanlığın Antalya’daki ilgili birimi eleman yetersiz deyip talebimize olumlu cevap vermiyor. Normalde Turizm Bakanlığı’nın kaçak safari turu düzenleyenlere yaptırım yetkisi var. 12 bin ile 18 bin lira arasında ceza yazabiliyorlar. Ayrıca aracı trafikten men etme ve bağlama yetkileri var.

Ama maalesef denetim elemanı yetersizliğini gerekçe gösterip denetim talebimizi geri çeviriyorlar. TÜRSAB’ın denetim yetkisi sınırlı. Yetkimiz olsa hemen denetimlere başlarız. Bakanlıktan safari turlarının yoğunlaştığı bugünlerde denetim talebimize olumlu cevap vermesini istiyoruz” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.