Şabaz: Yatırımlar artmalı...
Anemon Group Oteller Koordinatörü ve ETİK Başkan Yardımcısı Uğur Şahbaz; 'İzmir’i sembolize edecek ortak logolar ve materyallerle, uluslar arası fuarlarda İzmir’in tanıtımına katkı konulmalıdır.'

İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün rakamlarına göre Ocak-Kasım 2013 döneminde İzmir’i 1 milyon 875 bin 903 yabancı turist ziyaret etti. Bunların 845 bin 923’ü havayolu, 523 bin 616’sı ise denizyoluyla geldi. İzmir’e gelen turistlerin ülkelere göre dağılımında yüzde 7’sini İtalyan, yine yüzde 7’sini Fransız, yüzde 6’sını İngiliz, yüzde 4’ünü Hollandalılar oluşturdu.
Almanya’dan 11 ayda 338 bin 429 turist geldi. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre Almanya pazarında yüzde 2,79’luk düşüş yaşanmasına neden oldu. Düşüş gözlenen bir diğer ülke ise Fransa oldu. Fransa’dan 123 bin 876 turistin geldiği 11 aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 2,56 oranlık düşüş yaşandı.
İtalya pazarında ise artış devam etti. İtalya’dan İzmir’e gelen 150 bin 601 turist, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,22’lik artış yaşanmasını sağladı. İngiltere’den 112 bin 699 kişi aynı dönemde İzmir’e gelerek yüzde 0,42’lik oranında düşüş kaydetti.
Kasım ayında havayoluyla gelen turist sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,1 oranında artarken denizyoluyla girişler ise yüzde 4,4 arttı. Aylık bazdaki girişlerde toplam yüzde 8,39 artış yaşandı. 11 aylık toplamda ise İzmir’e turist girişlerinde 2,12 oranında artış gözlendi.
İzmir büyümesini sürdürmeli
Büyüme rakamlarının Türkiye’nin 3. büyükşehri olan İzmir için yeterli kabul edilemeyeceğini ifade eden Anemon Group Oteller Koordinatörü ve ETİK Başkan Yardımcısı Uğur Şahbaz, “İzmir turizmi büyümesini sürdürebilmeli. Bu büyüme şüphesiz yatak kapasitesinin, yatırımların ve tanıtım faaliyetlerinin arttırılması ile mümkün olacaktır. İzmir’de turizm gelişimine yönelik devlet nezdinde atılan adımlar bir yana, yerel yönetimlerin de artık İzmir turizmini öne taşıyacak projelerle yol alması gerekmekte. İzmir’i sembolize edecek ortak logolar ve materyallerle, uluslar arası fuarlarda İzmir’in tanıtımına katkı konulmalıdır. İzmir’in geleceğine yön verecek sektörlerden belki de en önemlisi turizm olacaktır” dedi.
FUARCILIĞIN GELİŞİMİ ÖNEMLİ
İzmir’de fuarcılığın kentin dünyaya açılmasında önemli rol oynadığını kaydeden Şahbaz, “İzmir Fuarlar ve Kongreler kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlerken, Gaziemir’de 337 bin metrekare alan üzerinde kurulacak olan Yeni Fuar Merkezi ile kentimiz fuarcılık atılımını bir adım daha öne taşımayı hedefliyor. Biz turizmciler olarak fuarcılığı turizmin önemli bir parçası olarak görüyoruz ve kentlerin gelişimi adına bu sektörün son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu amaçla fuarcılığın İzmir’de gelişimini destekliyoruz. Öte yandan yolcu kapasitesini 25 milyona çıkartan ve İzmir’de adeta bir markaya dönüşen TAV Havayolu’nun potansiyelini şehre yansıtabilmesi için mutlaka yatırım gerekmektedir. Turizmin gelişebilmesi için siyaset üstü bir yaklaşımla tahsis ve planlamaların yeniden ele alınması gerekmektedir. Biz ETİK olarak, kent turizminin gelişimine katkı sunacak her türlü öneriye açığız. Yeter ki yerel yönetimler bu konuda bizimle işbirliği içinde olsunlar. İzmir’in artık görmezden gelinmeye tahammülü kalmamıştır. İzmir turizmi S.O.S. vermektedir. 5 milyon nüfuslu İzmir’e 1 milyon turist rakamı gülünçtür. Bu İzmir turizmi için hem ayıp hem kayıptır. İzmir Türkiye turizm pastasından çok daha fazla pay almalıdır” açıklamalarında bulundu.
KRUVAZİYER SAYISI DA ARTTI
İzmir’e kruvaziyerle gelen turist sayısı da artmaya devam ediyor. İzmir’e gelen yabancı kruvaziyer yolcu sayısı 1 Ocak-30 Kasım 2013 arasında yüzde 2,9 artarak 473 bin 415’e yükseldi. Yılın ilk 11 ayında Alsancak Limanı’na yanaşan kruvaziyer gemisi sayısı ise 195’e ulaştı.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: