Rusya pazarının alternatifi var mı?

Rusya’daki ekonomik kriz, yavaş yavaş Rus halkının sosyal yaşamını etkilemeye başladı. Ruslar, başta yurtdışında tatil olmak üzere, pek çok alışkanlığından vazgeçiyor. Bu durum, ana pazarlarından biri Rusya olan Türkiye için, acil tedbir alma zamanının geldiğini gösteriyor.

31/12/2019 23:40
Rusya pazarının alternatifi var mı?

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve rublenin dolar karşısında çok büyük değer kaybetmesi halkın tüketim alışkanlıklarını da değiştiriyor. Rus halkı, başta yurtdışında tatil olmak üzere, pek çok alışkanlığından yavaş yavaş vazgeçiyor.

YURT DIŞINDA TATİL

Artık hangi ülkede tatil yapılacağı sorusu önemli değil, çünkü her yer pahalı hale geldi. Rusya’daki orta sınıf yurt dışında tatil yapmaya alıştı. Ancak muhtemelen, şu anki şartlarda feragat edilmesi gerekecek ilk şey bu olacak. Devalüasyon nedeniyle en fazla fiyat artışına uğrayan şeylerin başında tur paketleri geliyor.

UCUZ iPHONE'LARA VEDA

Devalüasyon nedeniyle Rusya bir süre iPhone’ların en ucuza satıldığı ülke olsa da, artık Apple yeni fiyat uygulamasına başladığını duyurdu.

OTOMOBİL YİNE LÜKS GELECEK

Rusya’da orta sınıf için ithal otomobillere erişim de güçleşiyor. Birçok galeri fiyatları yüzde 10 ila 30 arasında artırdı. Montajı Rusya’da yapılan yabancı marka otomobiller de pahalanıyor.

GÜZELLİK SALONLARI

Güzellik ve spor salonlarının da ekonomik sıkıntıların yaşandığı dönemde Rusya halkı tarafından daha az rağbet görmesi bekleniyor. Ancak şu ana kadar bu hizmetlerin satışında ciddi bir düşüş yaşanmadığına dikkat çekiliyor.

RESTORAN YERİNE EVDE YEMEK

Rusya’da 2008 yılında birçok restoran ve kafe ‘kriz karştı menü’ sunmaya başlamıştı. Ancak bugün restoran ve kafelerde satış hacminin yüzde 40’lara kadar gerilediği görülüyor. Yeni yıl sonrası restoran ve eğlence sektöründe de düşüşün sürmesi bekleniyor." (Türkrus)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.