Rusya pazarında en az kan kaybeden ülke, Türkiye...

2009'un bitişiyle birlikte sezonun son turizm rakamları da açıklanmaya başlarken, Rusya pazarındaki en büyük Türk turizm operatörlerinden OTİ Holiding, kriz döneminde en az kan kaybeden ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, global turizm pazarında yaşanan yüzde 7- 8 oranındaki düşüşe rağmen, yolcu girişi anlamında Türkiye'nin 2008 rakamlarını yakaladığını söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Rusya pazarında en az kan kaybeden ülke, Türkiye...
Coral Travel Genel Müdürü  Coşkun Yurt da, Rusya ekonomisinde meydana gelen olumlu gelişmelerin pazarı seneye yüzde 10-15 büyüteceğini söyledi. OTI Holding, 2009 yılında yüzde 21 büyüyerek 1 milyondan fazla turiste hizmet sunuyor. Şirket, 2010 yılında sürdürülebilir turizm yatırımlarına ağırlık vererek Avrupa'nın en önemli tur operatörleri arasına girmeyi hedefliyor. Turizm sektörünün önemli oyuncularından OTI Holding, 2009 yılında tüm olumsuzluklara rağmen getirilen turist sayısı oranında yüzde 21'lik bir büyüme gerçekleştirerek 1 milyon 23 bin rakamına ulaştı. Türkiye destinasyonunda ise 2008 yılında 638 bin turiste hizmet verirken, 2009 yılında bu sayı yüzde 16 artırarak 731 bine çıkardı.

 

Odeon Tur'un da bağlı bulunduğu OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, global turizm pazarında yaşanan yüzde 7- 8 oranındaki düşüşe rağmen, yolcu girişi anlamında Türkiye'nin 2008 rakamlarını yakaladığını söyledi. Bektaş, "2009 yılının Ocak-Ağustos arası turist rakamları incelendiğinde, Akdeniz ve Ege'de düşüş yaşanmasına rağmen, Akdeniz bölgesinde yer alan ülkeler arasında Türkiye, toplamda yüzde 1,47'lik bir oranla tek büyüme gösteren ülke olarak önemli bir başarı yakaladı." dedi. Türkiye'de gerçekleştirilen destinasyon yatırımlarının ve artmaya başlayan turizm çeşitliliğinin elde edilen başarıda büyük etkisinin olduğunu vurgulayan Bektaş, şöyle konuştu: "2008 yılında Rusya'dan 18 noktaya gerçekleştirdiği uçuşları, 2009 yılında Rusya için 28'e, Ukrayna'da 6'ya ve Polonya'da 10'a çıkaran OTI Holding, gerçekleştirdiği destinasyon yatırımları ile bu gelişmede önemli rol oynadı."

 

OTİ Holding Yönetim Kurulu Ayhan Bektaş, Corel Travel Genel Müdürü ve OTİ Holding Başkan Yardımcısı Coşkun Yurt, düzenlediği basın toplantısında sektöre ilişkin değerlendirme yaparak grubun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. OTI Holding 2010 yılında, faaliyet gösterdiği pazarlarda ve özellikle Rusya'da artış bekliyor. 2009 yılında Rusya pazarında yaşanan yüzde 11'lik daralmanın Antalya'ya yüzde 4 olarak yansıdığını belirten Bektaş, Rusya ekonomisinde meydana gelen olumlu gelişmelerin bu pazarı yüzde 10-15 oranında büyüteceği öngörüsünde bulundu. Bektaş, ayrıca ekonomideki bu olumlu gelişmelerin tüketiciye moral olarak yansıması halinde bu büyümenin yüzde 20-25'e çıkabileceğini dile getirdi.

 

OTI Holding, halen 4 pazardaki tur operatörlüğü yapısını ve 13 destinasyonda gerçekleştirdiği operasyonları, önümüzdeki 3 yıl içinde 7- 8 pazar ve 20 destinasyon olacak şekilde geliştirmeyi hedefliyor. Turizm devi, 2010 - 2012 yılları arasında, sadece Türkiye'ye yılda 1 milyon, toplamda ise her yıl 1,5 milyonun üzerinde yolcuya hizmet vermeyi amaçlıyor. Fiyat ve hizmet dengesinin iyi olmasına ve otellerde altyapı ve sistem olarak üst seviyede olunmasına rağmen gelecek sezon dikkatli olunması uyarısında bulunan Ayhan Bektaş, Türkiye'de destinasyon ağırlıklı tanıtım modelleri oluşturularak alternatif ürünler sunulması gerektiğini vurguladı.

 

Akdeniz'deki rakip destinasyonların yeni pazarlama stratejileri ile yeni ürünler ve çevreye uyumlu hizmetler oluşturmak üzere operatörlerle acenteleri desteklediğini dile getiren Bektaş, "Akdeniz çanağındaki rakiplerimiz turizm çeşitliliğine önem veriyor. Türk turizminin geliştirilmesi için fiyat kalite dengesi ve sunduğu hizmet kalitesinin yanı sıra, turistik ürün odaklı turizm stratejisi geliştirilmesi gerekiyor." diye konuştu. Bektaş, 2010 tanıtımlarının en geç 15 Şubat 2010'a kadar başlatılmasının 2010 sezonu için çok önemli olduğunun da altını çizdi.

OTI Holding'in yoğun olarak çalıştığı Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarlarında fiyatlandırmanın 2009 ve 2008 arasında bir seviyede yapılmasını riskli bulan Ayhan Bektaş, fiyatların mart ve nisan aylarında müşteriye cazip hale getirilmesini önerdi. Bektaş, son dakikada yapılan fiyat değişikliğinin etkili olmadığını, bu yüzden gerek tur operatörünün, gerek acentenin en başta da otellerin para kaybettiğini söyledi.
 

Coral Travel Genel Müdürü Coşkun Yurt da, 1995 yılından beri merkezi Moskova olmak üzere Rusya'da 11 şehirde, Ukrayna'da ise 5 şehirde faaliyet gösterdiklerini aktardı. 2008 yılında yüzde 40'lık bir büyüme gerçekleştirerek yarım milyonun üzerinde turiste hizmet verdiklerini kaydeden Yurt, "15 yıldır sürdürdüğü kalite odaklı hizmet anlayışı, dinamik ve yenilikçi vizyonu ile Coral Travel, Rusya'da tatil denilince ilk akla gelen markalardan biri." dedi.

 

Coral Travel'ın uçuş gerçekleştirdiği destinasyonlar büyüklük sırasıyla Türkiye, Mısır, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, Endonezya, Dominik Cumhuriyeti, Maldiv Adaları, Vietnam, Seyşel Adaları, Sri Lanka ve Singapur olmakla beraber 2010 yılında bunlara İspanya, İsrail ve Fas eklenecek. Türkiye'nin Rusya'daki gözde markası Coral Travel, sektördeki 15'inci yılını kutlarken, 2010 yılı ve sonrasında da istikrarlı büyümesini sürdürmeyi hedefliyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.