Rusya'dan hülleli uçuş uyarısı... Kargo uçuşlarına turistik amaçlı seyahat edenler biniyor

Koronavirüs nedeniyle Rusya'nın tarifeli seferleri durdurduğu yurt dışı destinasyonlarına turist götürebilmek için son dönemde "tahliye seferleri"nin yaygın olarak kullanılmaya başlanması hükümeti harekete geçirdi.

07/06/2021 20:09
Rusya'dan hülleli uçuş uyarısı... Kargo uçuşlarına turistik amaçlı seyahat edenler biniyor

Salgının patlak verdiği ilk dönemde, sadece yurt dışında yaşayan Rusya vatandaşlarının ülkeye geri dönmeleri, yabancı ülkede oturma izni olanların ya da Rusya'da çalışan yabancıların kulanmaları için sınırlı izin verilen bu seferler, ya sezonu ile birlikte "charter uçuşu" yerine kullanılmaya başlandı.

Özellikle Rus turistlere yönelik kısıtlamaları kaldırarak turizm sektörünü krizden kurtarmak isteyen ülkelerin "teşviki" ile, özellikle Kıbırs Rus kesimi başta olmak üzere, bazı ülkelere bu tür seferler arttırılmaya başlandı.

Rusya turizm kurumu Rosturizm, sektöre ultimatom verdi  

Rusya turizm kurumu Rosturizm bunun üzerine sektöre ultimatom verdi. Kurumun açıklamasında, düzenli hava trafiğinin resmi olarak yeniden başlatılmadığı ülkelere amacı dışında organize turist taşıyan "yolcu ve yük uçuşları" için havayollarının izinlerinin iptal edilebileceği konusunda tur operatörlerinin bilgilendirildiği açıklandı.

Yetkililer, aslında "kargo-yolcu uçuşları" olarak istisnasi olarak düzenlenen dış uçuşları organize tur grupları için kullanan ülkelerin başında Kıbrıs ve Tunus'un geldiğini duyurdu. Türkrus'ta yer alan habere göre, hafta sonunda Kıbrıs'a iki uçuşun bu sınırlamalar nedeniyle son anda iptal edildiği bildirildi.

Kargo-yolcu uçuşlara turistik amaçlı seyahat eden Rusya vatandaşlarının alınması yasak 

Aralık 2020'de Federal Hava Taşımacılığı Ajansı, Rus havayolu şirketlerine, Rusya'dan tarifeli hava trafiğinin resmen kapalı olduğu ülkelere kargo-yolcu uçuşlarına turistik amaçlı seyahat eden Rusya vatandaşlarının alınması yasağı olduğunu hatırlatmıştı.

Bakanlık, "Yolcu ve yük uçuşlarının, Rusya topraklarından yabancıların tahliyesi ve Rusların anavatanlarına dönüşü için planlandığını" hatırlatmıştı. Şu anda Rusya'dan, Hırvatistan, Tunus, Yunanistan, Mısır (Kahire) dahil 43 ükeye bu uçuşlarla ulaşma imkanı bulunuyor.

Rusya'dan Türkiye'ye haftada iki kez yapılan uçuşlara da tatil amaçlı giden Rusya vatandaşları alınmıyor 

Diğer yandan Türkiye'nin 21 Haziran'a kadar charter seferlerine kapalı olduğu dönemde, Karadağ'dan Yunanistan'a, Kıbrıs Rus kesimine kadar pek çok ülke, daha fazla Rus turist çekebilmek için "gevşeme kararlarını" ilan ediyor. Ancak şu an Rusya'nın charterler için uçuş izni verdiği az sayıda ülke dışında, izin verilen tahliye uçuşlarını Rusya vatandaşları kullanamıyor.

Rusya'dan Türkiye'ye haftada iki kez yapılan uçuşlara da tatil amaçlı giden Rusya vatandaşları alınmıyor. Sadece yabancı ülke vatandaşları ya da Türkiye'de oturma izni, eğitim veya sağlık gerekçesi olduğunu belgeleyenler uçabiliyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.