Rus ve Ukraynalı turist rotasını Uludağ'a çevirdi
Bursa'da yılbaşı rezervasyonlarının yüzde yetmişi geçtiğini ifade eden GÜMTOB Başkanı Ersin Yazıcı, iç turizmin canlı olması, kar yağışının başlaması, Rusya ve Ukrayna'nın Uludağ'a olan talebinin güzel bir sezonun habercisi olduğunu söyledi.

Güney Marmara Turizm Otelciler Birliği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Yazıcı, Bursada Bugün'ün konuğu oldu. Kuveyt, Bahreyn, Rusya, Amerika, Ukrayna, Hindistan, Pakistan, Umman, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden talep aldıklarını açıklayan Başkan Ersin Yazıcı, "İran, İtalya, Almanya'dan ise daha çok iş seyahatleri nedeniyle talepler alıyoruz. Bursa iş turizmi için de kış turizmi için de tercih edilen bir destinasyon" dedi.
Eylül 2021 verilerine göre Bursa'ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı 111 bin olduğuna dikkat çeken eden GÜMTOB Başkanı Ersin Yazıcı, gecelik ortalama rakamlarının beklenilen seviyede olmadığını, doluluk oranlarının düşük olduğunu ifade etti. Sanayi sektöründeki hareketliliğin otelcilik sektöründeki talepleri de arttırdığını belirten Ersin Yazıcı ile Bursa turizmini konuştuk.
"BURSA'NIN TERMAL VE SAĞLIK, ULUDAĞ VE KIŞ TURİZMİ OLMAK ÜZERE ÇOK ÖNEMLİ ANA DEĞERLERİ VAR"
Niye Bursa Uludağ'ı sadece kış turizmi olarak görüyoruz? 4 mevsim yaşanabilir Uludağ için çalışmalar var mı?
Bursa Uludağ'da sürekli devam eden köy kasaba gibi bir yerleşim alanı olmadığı için 12 ay turizm yapılamıyor. Oteller kapanıyor, diğer tesisler kapanıyor. Gelen turiste hizmet verecek yok. Dünyanın hiçbir yerinde sadece 2 ay kayak turizmi hizmeti verip sonra kapanan kayak merkezleri yok. Bu merkezler yaz kış hizmet veriyor. Bunun pek çok örneğini Almanya, Fransa, İtalya ve İsveç'te görmekteyiz.
Uludağ Kayak merkezi sadece kar sezonunda çevre köylerden istihdam edilen ve güneyde kışın kapanan otellerden sağlanan iş gücü ile misafirlere hizmet veriyor. Ayrıca bölgeyi 12 ay değerlendirebilecek alt yapı ve üst yapı da maalesef yok. Yapımına ise bölgenin sit alanı olmasından dolayı izin verilmiyor. Milli parkımızın sadece yüzde 2'sinde turizm yapılmaktadır. Yazın yapılabilecek spor ve diğer aktiviteleri kazandırarak Uludağ'da otellerin açık kalmasını sağlayabiliriz.
Uludağ'da pistlerin uzatılması, tesislerin yenilenmesi, hizmet kalitesinin artması öncelikli olması gerekenler. Oteller haricinde diğer yan hizmetlerin verildiği tesislerin de iyileştirilmesi gerekmektedir. Çalışmalar var ümit ediyorum kısa zamanda hayata geçirilecektir. Uludağ turizminin güçlenmesi sadece dağ otellerine değil, Bursa otellerine de fayda sağlar. Uludağ'da turizm gelişirse Bursa turizmi de gelişir.
Bursa Uludağ'daki alt yapı çalışmaları hangi aşamada?
Bursa Uludağ bölgesine doğalgaz hattının döşenmesi ile Çobankaya, 1. Oteller Bölgesi, 2. Oteller Bölgesi, Sarıalan ve Kirazlıyayla Sanatoryum mevkiinde bulunan vatandaşlar ve işletmeler doğal gazı kullanma imkânına kavuştu. Ulaşım altyapısına yönelik gerçekleştirilen iyileştirmeler de büyük fayda sağlayacaktır. Adrenalin severler için pistlerin uzatılması, karın az olduğu dönemlerde suni kar ile Uludağ'daki hareketliliğin sağlanması önemli.
"1,5 YILIN ARDINDAN OTELLERİMİZ BİRAZ NEFES ALIYOR"
Ülke ve Bursa turizmini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Pandemi sonrası arzu ettiğimiz noktada olamasak da çok zor geçen 1,5 yılın ardından otellerimiz biraz nefes alıyor. 2019 doluluk rakamlarını yakalamak yurt dışından gelişlerin açılmasına ve yeni bir varyant korkusu olmadan seyahatlerin artmasına bağlı.
Pandemi ile ilgili otellerimizde önlem alma konusunda dünyadaki en başarılı ülkelerden biriyiz. Hijyen ve alınacak önlemler konusunda en büyük yol göstericimiz Güvenli Turizm Sertifika Sistemi oldu. 2022 yılı için umutluyuz, güzel geçeceğini öngörüyoruz. 2019 u yakalayamasak da 2021 verilerinin üzerine çıkacağız.
"BURSA'DA YATAK DOLULUK ORANI YÜZDE 35"
Bursa'da otellerde mevcut doluluk oranları nedir?
2021 Eylül sonu verilerine göre; Bursa'da yatak doluluk oranı yüzde 35. Bu rakam 2020 yılında yüzde 28 idi. Ortalama kalış süresi 2021 yılında 1,89, 2020 yılında 1,82 idi. 2021 de yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı 707 bin. 2020 yılında 695 bin. Geceleme sayısı 2021 yılında 1.339.617; 2020 yılında 1.260.482.
"MADDİ VE VERGİSEL YARDIMLAR KONULARINDA OLDU"
Devletin Bursa turizmi için rakamsal yatırımı var mı? Talepleriniz oldu mu?
Bu dönemdeki taleplerimiz daha çok maddi ve vergisel yardımlar konularında oldu. Şu anda Bursa için en büyük yatırımlar Hanlar Bölgesi'nin ortaya çıkarılması, sağlık turizminin desteklenmesi ve ulaşım alt yapılarının trafiğe çözüm getirecek şekilde hızlandırılması.
Valiliğimiz, Belediyemiz, İl Turizm Müdürlüğümüz, TÜRSAB ve GÜMTOB ile istişare halinde adımlar atıldı, çalışmalar yapılıyor. Ayrıca, Bakanlığımızın TGA Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı çalışmaları kapsamında Bursa'nın yurt dışı pazarlara tanıtımı sağlanmakta. Yurt içi ve yurt dışı fuarlarda Bursa'mız Belediye ve Valilik tarafından desteklenmekte.
"BURSA'DA TAHSİSLİ TERMAL ARAZİ YOK"
Bursa termal kaynaklar bakımından zengin olmasına rağmen, bu potansiyeli yeterince değerlendirebiliyor mu? Bursa'da termalle ilgili neler yapılmalı?
Termal kaynakları yeterince değerlendirebildiğimizi ve termalin turizme olan katkısını son yıllarda geliştirebildiğimizi düşünmüyorum. Afyon ilimiz bu konudaki yatırımları ile fark yarattı. Özellikle iç turizmde termal denince akla ilk Afyon geliyor. Bursa bu başarıyı maalesef gösteremedi. Afyon'daki yatırımlar büyük metrekarelerde tahsisli araziler üzerine konsepti sadece termal/sağlık ve toplantı turizmi hedefi ile kuruluyor.
Bursa'da tahsisli termal arazi yok. Metrekareler daha kısıtlı. Bu sebeple oteller sadece belli bölümlerini termal hizmet için ayırabiliyor ve bu durum da bu alanda verebildiği hizmeti kısıtlıyor. Çıkış noktamız butik termal ve sağlık hizmeti olabilir. Hamamcılık zihniyetinden çıkılarak, mevcut otellerde yenileme yatırımları yapılabilir ve yeni yapılacak olan oteller konseptlerini termal üzerine kurgulayabilir.
"YENİ YATIRIMLAR ŞEHİR KONSEPTİNE GÖRE PROJELENDİRİLİYOR"
Yeni yatırımlar nasıl olmalı? Bursa'daki oteller termal turizmine mi? Yoksa, şehir konseptine göre mi projelendiriliyor?
Yeni yatırımlar şehir konseptine göre projelendiriliyor. Ancak ben bunun yanlış olduğunu, ilimizin zenginliği olan termal ve sağlık konsepti üzerine kurgulanmasının büyük ayrıcalık sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü oda ve salon konseptli planlanan şehir otellerinin oda dizaynında fark yaratmaya çalışmasından ziyade, konsept olarak yenilik, farklılık sunabilmesi daha önemli.
"BURSA TURİZM, TANITIM VE MARKA STRATEJİSİ ÇALIŞMASI BAŞLATILDI"
Geçtiğimiz yıllarda Bursa, Turizm Master Planı ile ilgili projelerden bahsediyordu. Konu ile ilgili ne kadar mesafe alındı?
Bursa için nitelikli ve etkili bir turizm, tanıtım ve markalaşma stratejisi oluşturmak, Bursa'nın sahip olduğu somut ve soyut mirasını tanımak, doğal çekicilikleri değerlendirilme imkânlarını bilmek, amacıyla BEBKA-Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret Odası önderliğinde Bursa Turizm, Tanıtım ve Marka Stratejisi çalışması başlatıldı.
Bu kapsamda farklı resmi ya da akademik envanter ve araştırmalardan Bursa'nın turistik değerleri derlendi, bu değerlerin türleri ve konumlarına göre öne çıkan nitelikleri tespit edildi. Ayrıca, değerlerin bilinirlik düzeyleri farklı çalışmalarla Bursalılar ve potansiyel turistler nezdinde ölçüldü.
"GELENEKTEN GELECEĞE AKAN ŞEHİR"
Stratejinin kilit unsuru olan imaj ve markalaşma konusuna yönelik olarak mevcut algının Bursalılar, yerli turistler ve yabancı turistler nezdinde 3 bin kişilik örneklem üzerinden saha çalışması ile analiz edildiğini ifade eden Ersin Yazıcı, "Saha çalışmaları ile edinilen bu bulgular; ilgili kesimlerin birebir görüşme, odak grup toplantıları ve çalıştay aracılığıyla sağladığı bilgilerle sentezlendi.
İlin yöneticileri, turizm sektör temsilcileri, sivil toplum, araştırmacı ve yazarların algıya yönelik değerlendirmelerinin yanı sıra öneri ve beklentileri de sistematik bir şekilde derlenerek raporlandı. Bursa ili için geliştirilen strateji çerçevesi "Gelenekten Geleceğe Akan Şehir" marka çerçevesi ve su teması altında Bursa'nın fethinin 700. yıl dönümü olan 2026 hedef yılına yönelik olarak 3 eksen üzerinden kurgulandı" dedi.
"BURSA'NIN TURİSTİK DEĞERLERİ BEŞ TEMA ALTINDA TOPLANDI"
Ersin Yazıcı, "Bursa'nın turistik değerleri beş tema (4 ana tema, 1 destekleyici tema) altında toplandı. Bu temalar 5 ana iletişim temasını şekillendirmede kullanıldı. Her bir iletişim teması farklı turist ihtiyacına hitap eder nitelikte kurgulandı. Tarih teması saygı ve öğrenme ihtiyacı, doğa teması kaçış ve dinlenme ihtiyacı, kış sporları teması adrenalin ihtiyacı, sağlık teması zindelik ihtiyacı, gastronomi teması deneyimleme ihtiyacı ile değerler bazında sentezlendi.
Bu iletişim çerçevesinin hayata geçirilmesine yönelik bir yol haritası ve eylemler bütünü tasarlandı ve 3 eksen altında bir araya getirildi. Tanıtım ve marka kimliği stratejileri "Hisset - Feel",çevre ve topluma yönelik stratejiler "Yaşa - Live",kent ekonomisine yönelik stratejiler "Büyüt - Grow" eksenleri altında kurgulandı. Çalışma son aşamada, Büyükşehir belediyesi tasarımları değerlendiriyor. Mayıs ayında lansmanın yapılması planlanıyor. Sonrasında uygulamaya geçilecek" dedi.
"TURİZMDE DE DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ"
Turizmde dönüşüm var mı?
Dünya hızla değişiyor, dönüşüyor. İnsanların öncelikleri, bakış açıları, yaşam şekilleri değişiyor. Dolayısıyla turizmde de dönüşüm kaçınılmaz. Turizmde dönüşüm modeli, nitelikli tesis ve turizm hedefiyle ortaya çıktı. Nitelikli turist nitelikli tesise gelir. Bu nedenle öncelikle tesislerimizi nitelikli turiste hazır hale getirebilecek bir dönüşüme ihtiyacımız var.
Farklı turizm türlerinin potansiyellerini güçlendirecek programlara yoğunlaşmamız önemli. 3. Yaş turizmi, kültür, tarım, sağlık, sanat, doğaya saygılı, geri dönüşüme duyarlı, 12 aylık turizmin gerektirdiği alt yapı ve ürün çeşitliliğine sahip projeler oluşturulmalıdır. Bu çerçevede tanıtım araçlarının güçlendirilmesi, yatırımların yenilenmesi, turizm trendleri dikkate alınarak yeni yatırımlar yapılması, altyapının güçlendirilmesi gereklidir.
"Tüm bunları yapmaya çalışırken sürdürülebilirlik kavramını da göz önünde bulundurmak gerekiyor" diyen Ersin Yazıcı, "Sürdürülebilirlik" kavramının turizmin geleceği için büyük önem taşıdığının altını çizdi.
"DİJİTAL DÖNÜŞÜM DE ÇOK ÖNEMLİ"
Ersin Yazıcı; "Sosyal - Ekonomik - Çevresel kaynaklarımızı koruyarak, tüm bu kaynakların devamlılığını sağlamak için gereken sorumluluk ve hassasiyeti göstermek gerekiyor. Bu kapsamda oteller için Sıfır Atık Belgesi de önemli bir adım. Sıfır Atık ile beraber israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun minimize edilmesi, atık oluşması durumunda ayrı toplanması ve geri kazanımı sağlanıyor.
Bu hedefler doğrultusunda, çevresel risklerin azaltılması sağlanarak duyarlı ve çevreyi koruma bilinci ile çevre dostu olmaya devam ediliyor. Dijital dönüşüm de çok önemli. Turizm sektörü olarak dijitalleşme sürecindeki tüm gelişmelere hızlı biçimde ayak uydurmalı, planlama, tanıtım ve stratejilerimizi dijital mecralardaki yenilikleri takip ederek yapmalıyız.
Dönüşüm senaryolarının hayata geçirilmesi durumunda 2033 yılı itibarıyla gelen turist sayısının 104 milyona, Türkiye turizm gelirinin 119 milyar dolara, kişi başına turist harcamasının 1,150 dolarına çıkabileceği öngörülüyor. Dolayısıyla Kamu ve özel sektör iş birliği içinde doğru bir planlama yapılarak ortak hareket edilmesi gerekiyor.
"BURSA İŞ TURİZMİ İÇİN DE KIŞ TURİZMİ İÇİN DE TERCİH EDİLEN BİR DESTİNASYON"
Hangi ülkelerden talep alıyorsunuz? Bursa'da iş turizmi mi yoksa kış turizmi mi talep yoğun?
Kuveyt, Bahreyn, Rusya, Amerika, Ukrayna, Hindistan, Pakistan, Umman, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri ağırlıklı olarak talep aldığımız ülkeler. İran, İtalya, Almanya'dan ise daha çok iş seyahatleri nedeniyle talepler alıyoruz. Bursa iş turizmi için de kış turizmi için de tercih edilen bir destinasyon. İş turizmi yaz döneminde haziran- temmuz- ağustos aylarında daha düşük oluyor.
"BURSA'YA GELEN YABANCI ZİYARETÇİ SAYISI 111 BİN"
Yabancı turisti rakamlarla nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eylül 2021 verilerine göre Bursa'ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı 111 bin. Bu rakam 2020 yılında 93 bin idi. Geceleme sayısı ise 2021 yılında 270 bin, 2020 yılında 197 bin idi.
Bursa otellerinin ortalamalarına bakıp nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gecelik ortalama rakamları beklenilen seviyede değil, doluluk oranları düşük.
"SANAYİ SEKTÖRÜNDEKİ HAREKETLİLİK TALEPLERİ DE ARTTIRIYOR"
Bursa otelleri genellikle sanayi sektörüne paralel hizmet mi ediyor?
Sanayi sektöründeki hareketlilik otelcilik sektöründeki talepleri de arttırıyor, ancak doluluk oranlarının artmasında yabancı turist gecelemeleri çok büyük önem taşıyor.
"ALAN BAŞKANLIĞI, ULUDAĞ'I HAK ETTİĞİ YERE TAŞIYACAKTIR"
'Uludağ Alan Başkanlığı' çalışmasını başlattığınızı duymuştum. Bahseder misiniz?
Alan Başkanlığı'nın Uludağ'a kazandıracağı en önemli sonuçlarından bir tanesi tek elden yönetim şeklidir. Bursa Valiliği liderliğinde turizm paydaşlarının da içinde bulunduğu Alan Başkanlığı, Uludağ'ı hak ettiği yere taşıyacaktır.
Uludağ'ın geleceğe daha iyi hazırlanması, turizmin ve turizm alanlarının daha iyi planlanması ve karmaşaya neden olan durumların kısa sürede ortadan kaldırılması ile Uludağ sadece Türkiye için değil, Avrupa'nın da en önemli kayak merkezine dönüşecektir.
Uludağ Alan Başkanlığı'nın amacı 5 ayrı koldan idare edilmeye çalışılan Uludağ'ın bu kurumları aynı masa etrafında toplayarak valiliğimizin liderliğinde verimli bir şekilde yönetmek, doğayı korumak, turizmi geliştirip şehrin ekonomisine katkı sağlamak.
"TURİZM BAKANLIĞI'NA BAĞLI OLABİLECEKLER"
Ersin Yazıcı, "28 Temmuz 2021 tarih 31551 sayılı resmi gazetede yayınlanan Turizm Teşvik Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanuna eklenen 18. maddeye 12. geçici madde eklenerek yasalaştı. Buna göre; Orman arazileri üzerinde bulunan işletmeler Turizm Bakanlığı'na geçebilecek. Bir yıl süre verildi. 28 Temmuz 2022 son başvuru tarihi. İşletmeler dilekçelerini verecekler. Bu durumda hepsi Turizm Bakanlığı'na bağlı olabilecekler" dedi.
"ENDİŞELİ BİR YILI GERİDE BIRAKIYORUZ"
2021 nasıl geçti?
Ocak ayından Mayıs sonuna kadar kapanmalar ve endişeli bekleyişler, aşı tartışmaları, ziyarete kapanan açılan ülkeler, yeni seyahat prosedürleri ile geçti. Haziran ortasından itibaren oteller açılmaya başladı, ertelenmiş düğün, nişan, kına ve diğer organizasyonların yeni pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz bir süreç oldu. Gerek yatırımcılar için gerekse personelimiz için belirsizliklerle dolu endişeli bir yılı geride bırakıyoruz.
Bir yandan personel ve misafir sağlığı, akabinde devlet destekleri, bütçeleri, hiç olmazsa zararlarını azaltmayı hedefleyen biz yöneticiler ise 2022'ye umut ile bakıyoruz. Yurt dışından gelişlerin kısıtlı kalacağını ancak buna paralel olarak çıkışların da kısıtlı olacağını düşünerek aşılanmanın artması ile dolaşımın artacağını güvenin yükseleceğini uzun zamandır dolaşmaya gezmeye özlem duyan belli bir kesimin ülke içerisinde iç turizmi canlı tutacağını düşünüyorum.
Kış turizmi ile ilgili Bursa'nın beklentileri nelerdir? Kış turizmi için erken rezervasyonlar oldu mu? Beklentileriniz karşılandı mı?
Uludağ kış sezonu için hazırlıklarını tamamlamış durumda. Bursa Teleferik ile yapılan işbirliği sonucunda misafirlerimize tek bir kart ile teleferik ve mekanik tesis kullanım imkânı sunuldu. Misafirlere kolaylık sağlama amacıyla önemli bir adım atılarak ana giriş noktalarına bilgi alanları ve satış kasaları kuruldu. Yeni sezon itibariyle yaya ve kayakçı trafiğini azaltma adına ayrı koridorlar oluşturuldu.
Misafir memnuniyetini gözeterek, daha iyi hizmet vermek adına son kalite ekipmanlarla donatılan kayak odaları yenilendi. Ayrıca güvenli bir spor deneyimi sunmak amacıyla kask takma zorunluluğu getirildi. Yeni sezona hazırlanırken gece kayağı ile ilgili son düzenlemeler de yapıldı. Yılbaşı rezervasyonu yüzde yetmişi geçti. İç turizmin canlı olması, kar yağışının başlaması, Rusya ve Ukrayna'nın Uludağ'a olan talebi güzel bir sezonun habercisi oldu. İyi bir kış sezonu olacağını düşünüyorum.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: