Rus turist sayısında 2011'i yakalıyoruz..

Rus turistler açısından azalmanın göreceli olduğuna değinen yetkililer, 2011'de gerçekleşen 3,5 milyon Rus turist rakamlarının yakalanabileceğine inanıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Rus turist sayısında 2011'i yakalıyoruz..

Avrupa pazarlarında yaşanan kısmi fiyat gerilemesi ve ekonomik gerekçelerle yüzde 2'ye varan turizm sektöründeki gerileme Ağustos ayında pozitife döndü. Eylül rezervasyonlarının da çok iyi olduğuna değinen sektör temsilcilerine göre yıl sonu rakamları geçen yılın gerisinde kalmayacak. Özellikle Rus turistler açısından azalmanın göreceli olduğuna değinen yetkililer, 2011'de gerçekleşen 3,5 milyon Rus turist rakamlarının yakalanabileceğine inanıyor.

TÜRK DİZİLERİNİ İZLİYORLAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan Ocak-Temmuz döneminde Türkiye'ye gelen toplam turist sayısının yüzde 1,87 azalma ile 17 milyon 295 bin olarak gerçekleştiğini söyledi. Ağustos ve Eylül aylarının geçen yıla nispeten daha iyi geçtiğine değinen Özaslan geçen yılın 31 milyon turist rakamının yakalanabileceğini belirtti. 2011'de Rusya'dan yaklaşık 3,5 milyon turist gelirken, 2012'nin ilk 7 aylık döneminde yüzde 1,6 gerileme ile 2 milyon 45 bin rakamına ulaşıldı.

Rusya ve Türkiye arasında ikili ilişkilerin siyasi, ekonomik ve ticari alanda hızla ilerlediğine işaret eden Özaslan, "Kültürel alanda da artan etkinliklerle iki ülke ilişkileri taçlanıyor. Halklar arasında diyalog artıyor. Türk dizilerinin Rusya'da da izleniyor olması memnuniyet verici. İyi mesajlar vermek lazım." çağrısında bulundu.

3,5 MİLYONU YAKALAYABİLİRİZ

Kremlin Sarayı'nın yanı başında yer alan Şarkiyat Edebiyat Merkezi'nde Türkiye Kitaplığı bölümü açılışı için Moskova'da bulunan Özaslan iki ülke turizm ilişkilerini Cihan Haber Ajansı'na değerlendirdi. Almanya'dan sonra en çok Rusların Türkiye'ye geldiğine değinen Özaslan, "Turizm yetkilileri ile görüştük. İlk yedi aylık dönemde yüzde 1,6 gerileme var. Geçen yıl Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden talep kayması yaşanmıştı. Rus turist açısından 3,5 milyonu yakalayabileceğimizi ümit ediyorum. Çok aşağıda olacağını düşünmüyorum." dedi.

Küresel ekonomik kriz ve talep daralmasının dikkate alınması durumunda bu oranın endişe verici olmadığına değinen yetkili, "Ağustos-Ekim dönemi son derece verimli. Ben bu yılı geçen yıla göre artı ile bile kapatabileceğimize inanıyorum…" öngörüsünde bulundu.

Türkiye destinasyonunda bir miktar fiyat artışı yaşandığı yönündeki iddiaları değerlendiren Özaslan, "Pazar kaybı yaşayan ülkeler fiyatlarını indirir. Burada hizmetten ödün vermemek çok önemli. Sektör serbest piyasa anlayışı ile tercihini yapar. Biz fiyatta indirim olurken, hizmetten taviz verilmemesini önemsiyoruz." hatırlatmasında bulundu.

RUSYA'DAN GÜVENLİK TEŞEKKÜRÜ

Rus turistlerin güvenliği ve alkol zehirlenmeleri ile ilgili de değerlendirmede bulunan Özaslan, Rus yetkililerle görüşmesinde alınan önlemler nedeni ile teşekkür ettiklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özaslan şu bilgileri verdi: "İnsan hayatı bizim için çok önemli. Hele bu Türkiye'ye gelen bir ziyaretçi ise trafik güvenliği ve hijyen bakımından çok daha hassas olmamız gerekiyor.

Bu açıdan Türkiye dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor. Rus makamları münferit birkaç olayın dışında olumsuz bir vaka ile karşılaşmadıkları için teşekkür etti. Alkol zehirlenmelerinde yaşamını yitiren Rus turistlerle ilgili dava süreci de devam ediyor. Biz bakanlık olarak Rus turistlerin yanında davaya müdahil olmak istedik. Süreci sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Müsebbip olanların en ağır cezayı alacaklarına inanıyorum."
 
Rusya ve Türkiye'nin yüzyıllardır yakın iki komşu olduğunu ifade eden Özaslan, "Rusya'yı hiçbir alanda ihmal etme lüksümüz yok" dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.