Roma Hamamıyla Ünlenen Şehir: Sarıkaya

Roma Kralının kızının yakalandığı romatizma hastalıktan kurtararak, Kral Kızı adıyla M.S.2.yüzyılda inşa edilen Roma hamamı sayesinde ünlenen ve 70 bin nüfuslu bir yerleşim yeri olan Sarıkaya, UNESCO Geçici Listesi’ne alınmasıyla yeniden ünlendi.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 02/10/2018 13:24
Roma Hamamıyla Ünlenen Şehir: Sarıkaya

Şifa Merkezleri: Dönemin Roma Kralının kızı, amansız bir hastalığa yakalanır. Sarıkaya sıcak suların küçük gölcükler oluşturduğu, sazlık ve bataklıkların bulunduğu termal bir su kaynağıdır. Kral son çare olarak kızını bu termal su kaynağına gönderir. Yürüyemeyen Kral Kızı, zamanla yürümeye başlar ve tamamen iyileşir. Kızının sıcak sudan iyi olduğu anlaşılır. Bunun üzerine kral, buraya mermerden bir havuz yaptırır, etrafını kesme büyük taşlarla çevirtir, bu havuz çevresinde 70 bin nüfuslu bir şehir oluşur. Kralın kızının adı şehre verilir, şehir “Öper" veya "Hoperi" olarak anılmaya başlanır.

Yozgat’ın 77 km güneydoğusunda, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan anayol güzergâhı üzerinde yer alan Sarıkaya, Boğazlıyan’a bağlı Terzili Hamamı veya Hamam adlı bir köy iken, 1935 yılında   Sarıkaya adıyla Bucak, 1957 yılında ise aynı adla İlçe olan Sarıkaya’nın tarihinin M.S.1. yüzyıla kadar indiği düşünülüyor. Roma Döneminde Aquae Sarvenae, Bizans Döneminde ise Therma Basilica olarak adlandırılmış, havari Aziz Petrus tarafından, Sebasteia( Sivas),Mazaka(Kayseri),Tavium(Yozgat Büyük Nefes köyü)a yaptığı yolculuklarında uğranılan yer olduğu Hristiyanlık kaynaklarında zikredilmektdir. Sarıkaya, 3.-4. Yüzyıl   “Tabula Peutingeriana” dünya haritasında, Aqua Sarvenae, Bizans İmparatorluk Döneminde Kapadokya Prima bölgesinin parçası olan Sarvenae bölgesinde yer alıyormuş. Selçukluların Anadolu’yu ele geçirmesinden sonra bölge terk edilmiş, 19. Yüzyıl sonunda bölgeye Kafkasya göçmenlerinin gelmesiyle, tekrar canlanarak gelişmeye başlamış.

Günümüzde, gördüğümüz havuz ve kemerin bulunduğu bölüm, Hamam binasının batı cephesi ayakta kalan kısmı. Bu kısımda, uzunluğu 30 metre uzunluğu 4,5 metre yükseklikte onar gözlü, iki katlı, 11 ayaklı bir kemer, kemerin kuzey ve güney tarafında, dairesel havuz yer alıyor.. Yapının en üst kısmında boğa başı figürü ile mitolojide tıp ve sağlık tanrısı olan Asklepios’un simgesi yılan figürleri birlikte işlenmiş.

Doğadan çıktığı sıcaklıkta havuzda ve yapıların ısıtılmasında kullanılan Roma Hamamı kalıntıları ve havuz uzun yıllar kullanılmış.1970’li yılarda eşi Nazmiye Hanım ile birlikte yöreye yaptığı gezi sırasında zamanın Başbakanı Süleyman Demirel, Sarıkaya’da mola verir. Havuzda yıkanan kadınların Nazmiye Hanım’a ayrı hamam isteklerini iletmesiyle, özel idare tarafından tarihi hamam kalıntılarının yan tarafına halka açık bir hamam ile odalarında kaplıca suyu akan bir motel yapılmış.

Romalı kralın kızı gibi romatizmalı ağrıları çekenlerin yanında, eklem kireçlenmesi, siyatik, bel fıtığı, böbrek ve safra kesesi taşı problemi olanların yararlanmak için geldiği Sarıkaya’da bugün, Roma dönemindeki 70 bin nüfuslu canlılığı yakalar mı bilinmez ama, özel idarenin Sarıkaya Kaplıca Hamamı ve Moteli ile lüks oteller ve pansiyonlarda kalanlar ile genişletilerek sürdürülen kazı çalışmaları şehre canlılık getirmişe benziyor.

Suya Bağlı Turizm Ülkesi

Ülkemiz su kültü açısından dünyanın nadir ülkelerinden biri. Su Kültürü Merkezi kurulması ile bu özelliğinin sadece şifalı sular bazında değil Mezopotamya’da oluşan uygarlıklar, denizlerinin dünya ulaşımında sağladığı imkanlar, deniz altı zenginlikler ve turizm açısından değeri dikkate alınabilecek ve belki de ilk kez evrensel anlamda bir “Su ve Arkeolojisi Merkezi” kurulmuş olacak. Ayrıca bu alanda kültürümüzde, dilimizde mevcut sözcüklerin yerinde kullanılması ile farklılıkların evrenine ve sürdürülebilirliğe de katkı verilecektir.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.