Robinson Sarıgerme'nin patronundan, Trakya'ya Agroturizm yatırımı...

Adı Robinson Club tatil köyü ile bilinen Zeynep Arca Şallıel ve Özcan Arca’nın kurduğu A Bağcılık, 12 milyon dolara Lüleburgaz’da Arcadia Çiftliği’ni kurarak bağcılığa başladı. Özcan Arca, "Trakya turizmde unutuldu. Toskana’dan nesi eksik" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Robinson Sarıgerme'nin patronundan, Trakya'ya Agroturizm yatırımı...

Robinson Club Sarıgerme Park tatil köyünün sahibi GBH Turizm’in ortaklarından Zeynep Arca Şallıel ve Özcan Arca, kurdukları A Bağcılık isimli şirket ile Lüleburgaz’da 12 milyon dolarlık şarap ve turizm yatırımına soyundu. Trakya’nın turizmde sahip olduğu potansiyelin ortaya çıkarılmadığını ve göz ardı edildiğini vurgulayan Özcan Arca, “Sürdürülebilir tarım ve sürdürülebilir turizm anlayışı önemli. Trakya’nın sosyal, kültürel ve doğal mirasını canlandırmayı amaçlıyoruz. Şarapta ilk üretimi aldık. Turizmde Arcadia Çiftliği ile Trakya Bölgesi’ni bir eko, agro ve gastro turizm merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

350 dekarı bağ...

 

Özcan Arca, 2 bin dekarlık arazinin 350 dekarına bağ kurduklarını hatırlatarak şöyle devam etti: “Biz bu işe neden girdik? Elbette bu bir ticari faaliyettir ama romantik bir yanı da var. Trakya gibi bir yerin kıymetini bilememiş, potansiyelini ortaya çıkaramamışız. Ben 67 yaşındayım. Bildiklerimi toprağa götürmek istemiyorum. Kendime böyle bir misyon edindim. Bizim yatırım yaptığımız bölgede Kıyıköy, Kastro, İğneada, Çilingoz, Edirne ve daha pek çok kültür ve gastronomi turizmi açısından önemli yerler var.”

 

Toskana’dan neyi eksik...

 

Yatırım yaptıkları köyü, İtalya’nın ünlü şarap bölgesi Toskana ile karşılaştıran Özcan Arca, şunları anlattı: “Bizim köyün Toskana’dan neyi eksik? Hiçbir eksiği yok. Toskana milyonlarca turist ağırlıyor. Trakya’nın lezzetleri ve doğasıyla bütünleşmiş bir turizm hamlesinin başlangıcı yapmak istiyorum. Unuttuğumuz bir Trakya kuzusu var. İspanya’da kuzusu meşhur bir köy var. Bir yıl önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Artık niş alanlarda, katma değeri yüksek satışlar gerçekleştirmeliyiz.”

 

Türkiye’de deniz-kum-güneş tatili ile turizm sektörünün büyüdüğünü ama artık bu alanda hızlı büyüme gerçekleştiremeyeceğini belirten Özcan Arca, yeni turizm alanı olarak agroturizmin öne çıktığını söyledi.

 

Şaraba kısıtlamada normalleşme bekliyor...

 

Yüksek vergiler ve son düzenlemelerle gelen kısıtlamalara rağmen 8 yıl önce başladıkları bağcılık yatırımını sürdürme nedenlerini Özcan Arca şöyle anlattı: “Şarap diğer alkollü içkilerden ayrı tutulmalı. Dünyada böyle çünkü. Türkiye’de böyle değil ama. Evet, düzenleme gerekli ama biz biraz genç nüfus nedeniyle reaksiyonel bir toplumuz. Hep önce aşırıya gidilir sonra denge bulunur. Ben olumlu düşünüyorum. Alkolizmden insanları korumayı anlıyorum ama Türkiye’de böyle bir risk yok.”

 

Tarihi Şarap Yolu’nda tekerrür eden üretim

 

A Bağcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Arca Şallıel, Istranca Dağları arasındaki bölgede, Çeşmekolu ve Hamitabat köyleri arasında bağları kurduktan sonra yakınlarından tarihi Şarap Yolu’nun geçtiği fark ettiklerini söyledi. Bölgeyi toprağı bağcılığa uygun olduğu için seçtiklerini belirten Şallıel, “Tarih tekerrür etmiş, tesadüf yok. Eskiden toprak iyi olduğu için üretim yapılmış. Bu bölge 19’uncu yüzyılda Avrupa’daki bağlar telef olunca Fransa’nın da şarap ihtiyacını karşılayan bir bölge” dedi.

 

Arcadia Çiftliği 2012’de açılıyor...

 

2012’de açılacak Arcadia Çiftliği, 1700 dönüm arazi üzerine kuruluyor. 40-60 odalı agro-turizm tesisi, Spa, yemek sanatları merkezi, at çiftliği, mera alanı, ağıllar, kapalı-açık yüzme havuzu, yürüyüş ve bisiklet parkuru, doğa sporları, hobi atölyeleri, spor salonu, tenis kortu, toplantı odaları, mini golf alanı, botanik bahçe, kırsal müzeler, meyve bahçeleri, organik tarım alanları, şaraphane-kavlar ve bağlardan oluşuyor. (Hürriyet)

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.