Rekor kırdıran turistler nerede?

Bu sezon uzun zamandır duymadığım kadar rekorlar duydum. Her ay bir rekor kırıyoruz. Biz de gururla bu verileri takip ediyoruz.

Murat Toktaş Murat Toktaş 18/07/2019 11:24
Rekor kırdıran turistler nerede?

Fakat İstanbul, Marmaris, Fethiye, Manavgat, Alanya, Bodrum, Kemer, Samsun, Doğu Karadeniz ve bazı destinasyonlardaki yatırımcı ve genel müdürler ile görüştüğümde, “Rekor kırıyorsunuz, işleriniz iyi” dediğimde, hepsi aynı şeyi söyledi: “O turist bizde yok.” O zaman bu turistler nerede?

Eğer bir ülkeye ya da destinasyona aşırı talep geliyorsa, tesisler dolu ve fiyatlar yüksektir. Şuanda ise, tesislerin çoğu dolulukta ya geçen sene seviyelerinde, ya da bir tık geride. Fiyat bakımından ise; ya aynı, ya da %10 yukarıda. Sonuçta tesislerin çoğunda bir doluluk ve gelir artışı ne yazık ki yok.

Dışarıda yaratılan algı ile sahadaki gerçekler örtüşmüyor

Medyada gördüğümüz “Turizm rekor kırıyor” söylemleriyle  bir algı yaratılmak istendiği artık herkesçe malum. Ama, dışarıda yaratılan algı ile sahadaki gerçekler örtüşmüyor.

Bunları duyan ve zaten ekonomik sıkıntıda olan yerli turist, ya tatili hiç düşünmüyor; ya da ihtiyacını farklı bir şekilde çözme yoluna gidiyor. Bu da otellerin satışını etkiliyor. Kendi attığımız yalana, kendimiz inanır duruma geldiğimizi gözlemliyorum. Bu traji-komik durumun sonucu olarak da, sektör desteklenmiyor, hatta ilave kesintiler geliyor.

Rekorların sektöre yansıması yok

Temmuz ayının ortasına gelmemize rağmen, Türkiye’nin en çok resort tatil satışı yapan acentelerinden biri (sizin de iyi bildiğiniz) hala “Yaz fırsatları devam diyor” reklamlarını döndürüyor. Turizmde rekor kırılan bir ülkede, bu ayda bu reklamlar biraz ilginç değil mi?

Pastanın yabancı ayağında geçen seneye göre biraz artış varken, yerli turistte bir düşüş gözlenmekte. Gelen verilere baktığımızda, geçen seneyi yakalayacağımız, ya da biraz geçeceğimiz görünüyor.

Nedeni belli

Yıllardır söylediğimiz kontrolsüz yatırımlardan dolayı tesis sayısındaki aşırı artış, turist sayısındaki artışın önünde ilerliyor. Durum böyle olunca, bir çok otelci ne 2014 yılındaki doluluklara ulaşabiliyor, ne de kişi başı ya da oda başı satış rakamlarını yakalayabiliyor. Bu rekorlar sadece kağıt üzerinde kalıyor. Hiçbir otelci 5 sene öncesini geçemedi ve bu rekorlar tesislere yansımadı.

Son 5 yılda turist sayısı yaklaşık %10 artarken; tesis sayısı %27 arttı. Arz talebin 3 kat önünde büyüdü. Bu günden itibaren hiç yeni otel açılmazsak ve turist sayısı da 55 milyona çıkarsa; 2014 yılındaki cirolarımızı yakalarız, tesislerimiz de rekor kırar.

Şuan rekoru Türkiye kırıyor, tesisler değil. Darısı tesislerin de başına. Ama önce planlama...

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.