Profesyonel turist rehberleri ayaklandı!
Dün televizyonlarda yayınlanan bir haber, profesyonel turist rehberlerini ayağa kaldırdı.

Sözcü'de yer alan habere göre, Türk Halkı’nı kaçak rehberliğe özendirildiği ve Kokart’ı olmayan kişilerinde rehberlik yapılabileceği iddia edilen habere kayıtlı rehber büyük tepki gösterdi. Halkı yanlış bilgilendirmenin suç olduğunu dile getiren profesyonel turist rehberler yapılan yanıltıcı haberin geri çekilmesini ve özür mahiyetinde doğru bir haber yapılması için Change.org üzerinden imza kampanyası başlattı. Profesyonel rehber Eda Gümüş Ökçesiz, konuyla ilgili soruları yanıtladı.
- Türkiye’de kayıtlı kaç rehber bulunuyor?
Türkiye’de 7 bin 290dillere göre çalışma kartına sahip rehber bulunmakta. Dillere göre çalışma kartına sahip rehber sayısına bakıldığında ise 7 bin 290 rehberle İngilizce ilk sırada, Almanca 2 bin 537 ile ikinci, Fransızca bin 757 ile üçüncü sırada geliyor. Daha sonra sırasıyla 674 İtalyanca, 670 Rusça, 636 İspanyolca, 624 Japonca, 276 Bulgarca, 271 Hollandaca ve 262 Arapça rehberi bulunuyor . Türkiye’de, en fazla rehber İstanbul’da. 4 bin 750 ile rehberle ilk sırada yer alan megakent İstanbul’u, 2 bin 110 rehberle İzmir takip ediyor.
- Kokart nedir ve neden bu kadar önemli?
Kokart lisans anlamına geliyor. Bu Kokart belgesini Turizm Bakanlığı verir. Bu belge olmadan turiste anlatım yapılamaz. Bu karta sahip olabilmek için ise 2 yıllık veya 4 yıllık üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Bu mesleği yapmak için mezun olmakta yetmiyor. Toplam 40 günü kapsayan bakanlığın düzenlediği bir tura katılmak şart koşuluyor. Daha sonra ise genel kültür ve yetenek ve dil sınavlarından yeterli puan almak gerekiyor. Ancak bu şartların hepsi tamamlandığında Kokart almaya hak kazanabiliyoruz.
- ‘Hadi sana bir İstanbul’u gezdireyim’ diyen herkes rehberlik yapabilir mi?
‘Hadi sana bir İstanbul’u gezdireyim’ diyen herkes rehber olamaz, bu bir suçtur. Eğer ki verdiği hizmet karşısında bir de para alıyorsa 6326 sayılı kanuna göre ciddi bir suç teşkil ediyor.
- Kayıtlı olmayan rehberler turistler için bir güvenlik açığı doğuruyor mu?
Son günlerde her gün bir terör olayıyla sarsıldığımızı düşünürsek bu tarz facialar Sultanahmet Camii civarında yaşandığı gibi turist popülâsyonunun çok olduğu yerlerde gerçekleştiriliyor. Kokart’a sahip rehberlerle çalışmak bu anlamda da çok önemli; çünkü herhangi bir beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında her türlü eğitimi alan rehberler böyle zamanlarda turistlerin güvenliğini daha iyi bir şekilde sağlıyorlar.
Kayıtlı olmayan bir rehber böyle bir anda turu bırakıp gidebilir ve güvenliği doğru bir şekilde sağlayamayabilir. Kayıtlı rehberler ise en başta mesleki etik anlayışından dolayı her ne olursa olsun turu bırakmamaktadırlar. Ayrıca kayıtlı olmayan rehberlerin sicil kayıtları da kontrol edilememektedir. Bu büyük bir güvenlik zafiyetini açığa çıkarmaktadır.
Turu yapan ve kendini rehber olarak tanıtan kişinin hırsız mı, adi bir suçu var mı tespit edilememektedir. Fakat Kokart sahibi rehberlerin her sene sicil kaydı kontrol edilmektedir. Eğer ki sicil kaydında bir şey vara rehberlikten men edilmektedir. Yani Turizm Bakanlığına kayıtlı her rehber ak pak vatandaş olmak zorundadır; çünkü yaptığımız her turda ülkemiz temsil ediyoruz.
İstanbul Rehberler Odasi (İRO) Genel Kurulu Başkanı Hakan Eğinlioğu ise kişisel sosyal medya hesabından Tureb hukukçularının ilgili haberi yapan kanala tekzip yazısı göndereceğini, RTÜK’e kaçak rehberlik yayını yapan web sitesinin kapatılması yönünde de girişimde bulunacağını belirtti. Ayrıca ilgili haberde kaçak rehberlik yaptığını anlatan kadına da suç duyurusunda bulunacağını yazdı.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: