Plansız büyüme, sektöre zarar veriyor...

Uzmanlar, Türk turizminin plansız büyümeden büyük yaralar aldığını belirtiyor. Kemer Turizm ve İş Adamları Derneği (KEMİAD) Başkanı Ali Nail Kılıç, ''Antalya ve bölgelerinde yaşanan plansız, programsız ve koordinasyonsuz büyüme Türk turizminde telafisi ağır bedellere mal oldu. Plansızca gelişen turizm anlayışında deniz bitmiştir'' dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Plansız büyüme, sektöre zarar veriyor...

Kılıç, Antalya'nın yılda yaklaşık yüzde 10-15 turist artışı, 30-35 bine yakın yeni yatak ve 40-50 bin kişilik iç göç rakamıyla kontrolsüzce büyüdüğünü belirterek, tüm bu gelişmelerin plansız ve koordinasyonsuz olmasının çok ciddi sorunları ortaya çıkardığını ifade etti.

Sıkıntıların başında nitelikli turizm konusunda yaşanan sorunların geldiğini anlatan Kılıç, plansızlık ve koordinasyonsuz büyümenin turizmi kitle turizmine mahkum ettiğini, plansız büyümeyi her boş araziye otel veya işyeri açma kolaycılığının tetiklediğini kaydetti.

Plansızca gelişen turizm anlayışında denizin bittiğini kaydeden Kılıç, "Bu anlayışın bir an önce terk edilerek herkesin plan ve koordinasyon içinde hareket ettiği bir zihniyete dönüştürülmesi gerekir. Bu konuda devlet ve bakanlık yetkililerimiz yepyeni bir anlayışla ipleri ellerine almalıdır. Herkese, her kesime mavi boncuk dağıtarak önemli bir sorun yumağı haline gelen plansız büyüme gerçekten çok ciddi sıkıntılara yol açmaktadır ve açmaya devam edecektir. Herkesin kendi göbeğini keserek geldiğimiz anlayış artık duvara toslamıştır'' dedi

KALİFİYE ELEMANLAR KAÇTI...

KEMİAD Başkanı Kılıç, kalifiye elemanların artık sektörden kaçtığını savunarak, şöyle devam etti: ''Yıllarca eğitim almış, turizme gönül vermiş turizm çalışanları ortaya çıkan ücret politikaları, istikrarsızlık ve gelecek kaygısı gibi konularda yaşadıkları sorunlar nedeniyle sektörden kaçmaktadır. Alt yapı, ulaşım ve enerji konusunda ortaya çıkan sorunlar sürdürülemez hale gelmiştir. Antalya ve bölgelerde ulaşım, sektörün gelişim hızının çok gerisinde kalmıştır.

Elektrik kesintileri konusunda yaşanan sıkıntılar bizi maalesef üçüncü dünya ülkeleri kategorisine indirgemektedir. Bölgemizde özellikle Beldibi ve Çıralı'da yaşanan elektrik kesintileri artık tarifi zor şekle dönüştü. Pansiyon, 2 ve 3 yıldızlı oteller tükenme noktasına gelmiş, önemli bir kısmı maalesef 5 yıldızlı otellerin personel lojmanına dönüşmüştür. Halbuki bu tip oteller turizmin olmazsa olmazlarıdır.''
 
Kılıç, alışveriş merkezlerinin turizm sektöründe haksız rekabet yarattığını öne sürerek, her yere plansızca açılan işyeri, dükkanlar ve son yıllarda aşırı artış görülen alışveriş merkezlerinin turizm ekonomisinde yaşanan haksız rekabetin tetikleyicisi olduğunu iddia etti. Küçük ve orta seviyede ticaret yapan esnaf kesiminin çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Kılıç, turizmde ortaya çıkan bu tür yapısal sorunlarla rekabetçi ve nitelikli bir anlayışın sürdürülmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.