1000 Dolarlık mecburiyet... PCR test fiyatları yolcuları zorluyor

Bir ülkeye gidiş ve dönüşte yapılan PCR testleri bazen uçak bilet fiyatlarını katlıyor. Dört kişilik bir ailenin yurtdışına gidip gelmesinde verecekleri test parası 500-1000 Doları buluyor.

21/04/2021 22:12
1000 Dolarlık mecburiyet... PCR test fiyatları yolcuları zorluyor

Hürriyet'ten Uğur Cebeci, bir ülkeye gidiş ve dönüşte yapılan PCR testlerinin bazen uçak bilet fiyatlarını katladığını, bunun da yolcuları çok zorladığını belirtti.

Cebeci'nin konuyla ilgili köşe yazısının bir bölümü şöyle:

Bir ülkeye gidiş ve dönüşte yapılan PCR testleri bazen uçak bilet fiyatlarını katlıyor. Dört kişilik bir ailenin yurtdışına gidip gelmesinde verecekleri test parası 500-1000 doları buluyor. Seyahat şirketleri bu yüzden ne yapacaklarını bilemiyorlar. Yolcular neredeyse bilet fiyatlarından önce test ücretlerinin hesabını istiyor.

PCR testleri birçok ülkede sağlık kuruşları için ciddi bir gelir kapısı haline geldi. Ayrıca en fazla 72 saat önce yapılması gereken testler uçak yolculuklarını allak bullak etti. Havalimanlarındaki test kuyrukları çileye döndü. Eyaletlere göre değişmekle birlikte Amerika’da bir test için 200 dolar isteniyor. Bu rakam Dubai’de 100 dolar, Avrupa’nın birçok yerinde 70 Euro, Maldivler’de 200 dolardan aşağı düşmüyor. Bizde 250 TL ile en makul fiyat uygulanıyor. Ama sonucu çok hızlı ve VIP sınıfı isteğiniz olursa 400 TL’ye çıkıyor.

BİN DOLARI BULUYOR

Ucuz bilet bulduk diye sevinen ve yakın bir ülkeye gitme fırsatı bulan 4 kişilik bir ailenin gidiş ve dönüşte verecekleri test parası 500-1000 doları bile buluyor. İngiltere’de yapılan 4 kişilik bir ailenin ucuz biletle Kanarya Adalarına gidip gelmeleri için ödedikleri bilet fiyatı ortalama 1600 sterlin. Ama tatil uçuşu için ödemeleri gereken toplam test ücreti 1400 sterlin civarında.

DAYANILIR GİBİ DEĞİL

Seyahat şirketleri ‘içinizdeki gezgini serbest bırakın’ sloganlarını sürdürüyorlar. Ama nasıl serbest bırakılır kendileri de bilmiyorlar. COVID-19’un daha uzun süre etkisini sürdüreceği besbelli. En azından ülkeler pandemi yavaşlasa bile PCR testlerinden kolay vazgeçmeyecekler. Peki böyle bir durumda havayolu yolculuğu nasıl artacak.

Buna geçici de olsa en önemli çarenin hızlı antijen testlerinin tabul edilmesi gerekiyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hükümetleri, OXERA ve Edge Health tarafından yeni araştırmanın yayınlanmasının ardından COVID-19 test gereksinimlerini yerine getirmek için sınıfının en iyisi hızlı antijen testlerini kabul etmeye çağırdı.

Yazının devamı: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ugur-cebeci/pcr-test-fiyatlari-yolculari-zorluyor-41793294

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.