Pahalı uçak biletine son!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım; “Fırsatçılılık ayrı bir şey, arz talebin oluşması ayrı bir şeydir.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Pahalı uçak biletine son!
Cem Polatoğlu

Arz talebin buluşmasına diyecek bir şeyimiz yok ama iş fırsatçılığa dönüşürse kuralları daha etkin hale getiririz” dedi.

Peki Sayın Bakanı kızdıran işin özü nedir? bakalım; 
Şubat’ta 49 TL olarak ilan edilen İstanbul-Bodrum bileti son günlere yaklaşınca 450 TL ye kadar çıkıyor. Bunun nedeni;“Dinamik Sistem”


Nedir bu Dinamik Sistem?
Örnek olarak veriyorum; Bir uçağınız var, Bodrum'a günlük sefer yapıyorsunuz. 6 ay öncesi satışa açtığınız biletleri 49 TL dan ilan ediyorsunuz. Uçağınızın %10’u dolunca fiyat 69 TL’a, %20’si dolunca 99 TL …. ve %80’de 390 TL, %90’da 450 TL’ye çıkıyor. Bunu bilgisayarda programlarsınız. 2 dakika arayla alınan biletlerde bile fark oluşması bu nedenledir. Biz bu fiyat aralıklarına kısaca “segment” diyelim. Örneğimizde 450 TL lık bilet segmenti, uçağın son %10’luk koltuklarına aittir.

Bazı uçak firmaları Bayram dönemlerinde aradaki segmentleri “yok ediyorlar”  Son %10 koltuk en yüksek fiyattan satılması gerekirken uçağın neredeyse %60’ı en yüksek fiyattan satılıyor. İşte Sayın Bakanımız Binali YILDIRIM’ın itiraz ettiği, fırsatçılık dediği nokta burada. Demek istiyor ki; ya dinamik sistemden vazgeçin ve baştan eskisi gibi sabit bir fiyat belirleyin, tüm koltuklar aynı fiyattan satılsın veya Bayram haricinde segmentleriniz hangi oranda artıyorsa Bayramda da aynı oranda artsın.


Not: Dinamik sistem otellerde de uygulanmaktadır. “Oteller Türklere 2 katı fiyat uyguluyor” şikayetinin temeli budur. Avrupalı veya Avrupalı tur operatörleri yaz dönemi için Kasım, Aralık aylarında satın alma yaparken, tatile son anda karar verenler 2 katı ödeme yaparlar. 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.