Otellerimiz sağlık ordusunun emrinde

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "Tesislerimiz, yeni tip koronavirüs salgınıyla savaşta ön saflarda mücadele eden sağlık ordusunun emrindedir" dedi.

30/03/2020 11:29
Otellerimiz sağlık ordusunun emrinde

İzmirli turizmciler, gerekli önlemlerin alınması, donanımın sağlanması ve eğitimlerin verilmesi durumunda tesislerini sağlık çalışanlarına seve seve açacaklarını söyledi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "Tesislerimiz, yeni tip koronavirüs salgınıyla savaşta ön saflarda mücadele eden sağlık ordusunun emrindedir" dedi.

Hızla yayılarak neredeyse tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanları, virüsü yakınlarına bulaştırma endişesiyle evine gitmek yerine bir konaklama tesisinde kalmak isteyebiliyor. Kimi sağlık çalışanları, işyerine gidiş gelişlerde kolaylık sağladığı için çalıştığı sağlık kurumuna yakın tesislerde konaklamayı tercih edebiliyor.

Konaklama tesisleri kamu malı sayılır

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü ile iletişim halinde olduklarını, ancak bugüne kadar kendilerine böyle bir talebin gelmediğini söyledi. İşler, biri Ege Üniversitesi kampüsüne yakın bölgede, ikisi Konak ilçesinde olmak üzere üç otelin talep gelmesi durumunda sağlık çalışanlarına hizmet vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

Konaklama tesislerinin kamuya hizmet verdiğini, dolayısıyla kamu malı sayılacağını belirten Mehmet İşler, "Otelciler olarak tesislerimizi hayatlarını ortaya koyarak, canla başla görev yapan sağlık çalışanlarından esirgememiz söz konusu olamaz" dedi.

Ancak ilk kez karşılaşılan böyle bir durum karşısında cevap bulması gereken bazı sorular bulunduğunu anlatan İşler, "Bu sorulara yanıt bulunabilir ve talep gelirse, tesislerimizin kapılarını sonuna kadar açar, sağlık çalışanlarına seve seve hizmet veririz" diye konuştu.

Salgınla mücadele eden sağlık çalışanları, otellerde normal bir misafir gibi ağırlanamaz

Virüsle, enfeksiyonla, salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının otellerde normal bir misafir gibi ağırlanamayacağını belirten Mehmet İşler, yetişmiş otel personelinin bu konuda deneyim sahibi olmadığını söyledi. İşler, "Şu an tesislerimiz kapalı.

Müşteri yok, odalar boş, personel evinde. Tesislerimizde yalnızca güvenlik personeli görev yapıyor. Evde kalmaları önerilen çalışanlarımız pek çokları gibi korku ve tedirginlik içinde. Çağırdığımızda korkup gelmek istemeyebilirler. Onları zorla getirtemeyiz, buna gücümüz yetmez" dedi.

Otel personeli kişisel güvenliğini nasıl sağlayacağını ve sağlığını koruyacağını bilmiyor 

Tesislerin kapılarının sağlık çalışanlarına açılmasının fiziki önlemlerin alınması, özel giysiler ve donanımın sağlanması, görevlendirilecek personele gerekli eğitimin verilmesiyle anlamlı olacağını belirten Mehmet İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandemi konusuyla ilk kez karşılaşıyoruz. Otel personeli kişisel güvenliğini nasıl sağlayacağını ve sağlığını koruyacağını bilmiyor. Enfeksiyonla mücadele ve virüse karşı otelde ne tür önlemler alınacağı, kat temizlik hizmetlerinde, oda servisinde hangi ekipmanın ve malzemenin kullanılacağı bilinmiyor. Otel personeline tümüyle virüsün kol gezdiği ortamda hizmet veren sağlık çalışanlarına en iyi hizmetin nasıl ve hangi koşullarda verileceğine ilişkin eğitim verilmesi gerekiyor."

Sağlıkçıları ağırlayan otellere karşı bir ön yargı oluşur mu? kaygısı var

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, tesis yöneticilerinin yanı sıra otel personelinin yanıtını aradığını soruları da şöyle sıraladı: "Yarın bir gün çalışan kişi virüsle karşı karşıya kalırsa, bu insanların tazminat hakları olacak mı? Tazminat haklarını kim karşılayacak?

Can kayıplarıyla ilgili doğabilecek hukuksal süreçte işveren mi yoksa devlet mi sorumlu olacak? Salgından sonraki süreçte, salgın atlatıldıktan sonra bu yerler korona virüslü oteller olarak algılanır mı? Böyle algılanmaları durumunda muhtemel ticari kayıplarından kim sorumlu olacak? Kayıpları kim, nasıl tazmin edecek? "

Ne koşulda olursa olsun, talep edilmesi durumunda tesisler sağlık çalışanlarının hizmetinde

Ne koşulda olursa olsun, İzmir Valisi Sayın Erol Ayyıldız’ın başkanlığında oluşan il pandemi kurulundan talep edilmesi durumunda tesislerin sağlık çalışanlarının hizmetinde olacağını söyleyen İşler, “Tesislerimiz, yeni tip koronavirüs salgınıyla savaşta ön saflarda mücadele eden sağlık ordusunun emrindedir” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.