Otelcilikte yeni trendler...

Bundan 25 yıl öncesinin otelciliği ile bu günkü otelciliği karşılaştırdığımızda, arada göze çarpar değişiklikler olduğunu fark ederiz. Gerek mimari, gerek bilişim, gerek dekorasyon, gerek sistem, gerek yönetim anlayışındaki bu farklılıkların bundan 25 yıl sonra, daha da farklı olacağı konusu kuşkusuzdur.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Otelcilikte yeni trendler...

K. Ünsal BARIŞ

Bir otelci olarak, takip edebildiğim kadarı ile otelcilik sektöründe gelişen yeni trend bilgilerini aşağıda sizlerle paylaşmak istiyorum. Konu ile ilgili olarak, benden daha deneyimli, mesleki açıdan daha görgülü, daha geniş bilgi sahibi olan değerli meslektaşlarım mutlaka ki çoktur. Bu yazım ile bazı meslektaşlarımın ufkunu genişletmeye çalışacağım. 

Mesleki ve teknolojik gelişmelerden sınırlı sayıda birey veya kurumun yararlanması ve paylaşması ülke turizmi için bir kayıptır. Gelişmelerden tüm sektör mensuplarının ve kurumların yararlanması ve paylaşması anlamlıdır.

Son yenilikler ve teknolojik gelişmeler:  

* Anahtar ve imza yerine parmak izi

- Yakın gelecekte konuk oda kapılarında ve otel içi tüm ödeme noktalarında konuk parmak izini okuyabilen sistemler tercih edilecektir.

* Fotosel

- Konuk oda kapıları, balkon kapıları, oda pencereleri açıldığında, sıcak veya soğuk  klima tesisatını otomatik çalıştıran veya kesen sistemlere yer verilecektir. (Birçok işletme bu sisteme geçiş yapmıştır)

- Tüm oda banyolarında, genel kullanım alanlarında, personel kullanım alanlarında kullanılan su armatürlerinde fotosel sistem kullanılacaktır.  (Bazı işletmeler geçiş yapmıştır)

Tüm genel tuvalet kapıları, klozetler, sifonlar, pisuvarlarda fotosel sistem kullanılacaktır. (Kısmi tercihler yapılmaktadır)

- Konuk ve personel genel tuvaletler aydınlatılması ve tuvalet kabinlerinin iç aydınlatılmasında fotosel sistem yaygın hale gelecektir. (Bazı işletmeler geçiş yapmaktadır)

Manüel çalıştırılan eskalatörler yerine, fotosel ile çalışan eskalatörler yayılacaktır. 

* Işıklandırma

- Otel içi ve dışında kullanılan tüm doğal ve yapay yeşilliklerin aydınlatılmalarının, tavanlar veya yüksek noktalardan değil, tabanlara veya yan duvarların alt kısımlarına gizlenmiş noktalardan yapılacağı, ampul veya spotların görülmeyeceği çalışmalar dikkat çekmektedir.

- Lobby, bar, restoran, pastane, kafe, fitness center, sauna, yatak odaları, suit, kral daireleri v.s. ünitelerde kullanılan aydınlatma sistemleri, tavan spotları ile değil, tavan ile duvarların birleşim noktalarından veya tabana yakın noktalardan veya duvar, lambri içlerine saklanmış, ampulü, florasanı gözükmeyen, indirekt ve soft aydınlatma sistemleri ile yapılacaktır.

* Yüzme havuzları

- Kapalı yüzme havuzları, otel içinde kapalı bir mekan içinde değil, otel ana binasından direkt geçiş yapılabilen, gereğinde kapalı ve gereğinde üstü açılabilen, suyu ısıtılabilen havuzlar olarak projelenecektir. Böylece kapalı kavuzlardaki buharlaşma, nem, duvar ve tavanlarda boya kabarması sorunu da büyük ölçüde giderilmiş olacaktır.   

Açık ve kapalı yüzme havuzları etrafında kullanılan mermer döşeme yerine, sudan etkilenmeyen, ayak kaydırtmayan, aralıklı döşenmiş, altı temizlenebilen, ağaç doğrama döşemeler tercih edilecektir.   

* Genel alanlar

- Otel içinde ve çevresinde, lobby, bar, pastane, kafe ve restoran gibi genel oturma      alanları içinde veya yanında, ışıklandırılmış, dekoratif hareketli su görüntüleri, dekoratif küçük şelaleler ve fıskiye havuzlarına yer verilmektedir. 

- Tüm kapalı alanlarda yerine göre doğal, yerine göre yapay, saklı ışıklandırılmış çiçeklikler, irili ufaklı dekoratif, iç dekorasyona uyum sağlayan, yeşillendirilmiş veya çiçeklendirilmiş vazolar kullanılmaktadır. 

- Lobby, bar gibi mekanların oturma üniteleri, taban zeminlerinin; Komple halı, mermer, granit, granit fayans ile kaplama yerine, laminant parke döşemeliklerin kısmen veya komple kullanıldığına şahit olacağız. Bu tercih, hem inşaat maliyetini düşürür, hem dekoratif görünüm ve hem de temizlik kolaylığı sağlar.

- Dört tarafı kapalı Amerikan bar alanları içine büyük boy akvaryum projelenmesi, hem dekor ve hem de bir canlılık sağlayacağı gibi dinlendirici özelliği de dikkate alınmalıdır. 

- Sauna kabinlerinin salona açılan duvar kanatları, ısıya dayanıklı, dışarıdan içi göstermeyen ama içerden dışarısı izlenebilen cam ile kapatılıp, sauna kullanıcılarının görüş alanları genişletilecektir. 

- Özürlü ve yaşlı konukların işletme içindeki hareketlerini kısıtlayıcı ve zorlaştırıcı tüm maniler giderilmiş otel mimarisi projeleri üretilecektir.

- Gerek dinlenme ve gerekse iş turizmine katılan konukların yaş ortalamalarının olgun yaşta konuklardan oluştuğu ve bu konukların işletmelerde muhtelif sağlık sorunları ile karşılaştıkları gözlenmektedir. Bu bağlamda, otellerde bulunan doktor muayene ofislerinin yalnızca muayene amaçlarıyla değil, hayat destek üniteleri ile de projeleneceğine şahit olacağız.

* Müzik ve TV

Tüm kapalı ve açık alanlarda işletme hizmet konseptine uyum sağlayan, genel veya canlı müzik yayın sistemleri projelenmektedir.

- Konuk odaları ve genel alanlarda duvarlara monte edilebilir TV cihazları tercih edilecektir. (Bazı işletmeler geçiş yapmıştır)

* Odalar

-Konuk suitleri ve kral dairelerinde gömme banyolar yerine minyatür havuzlar yer almaktadır. 

- Konuk odalarında halı yerine laminant parke döşemeler tercih edilecek, yatakların sağ ve sol yanlarında özel dokuma kilim veya halılar yerleştirilecektir.

- Gerek konuk odaları ve gerekse genel alanlarda duvarların beton görüntüsüne son verilip, panolar, çerçeveler, yeşillikler, dekoratif aynalar, kısmi lambri kaplamalar, kısmi dekoratif kağıt kaplamalar kullanılmaktadır.

- Tüm oturma ünitelerinde, leke tutmayan veya kolay temizlenebilen, lakin kolay yanmayan özel dokuma döşemelikler kullanılacaktır.

* Güvenlik

- Kameralı güvenlik sistemleri, gerek otel içi ve gerekse otel dışında daha yaygın ve etkin hale getirilip, merkezi kontrol sistemine önem verilip, eleman tasarrufuna gidilmektedir.  (Bazı işletmeler geçiş yapmıştır)

* Internet sistemi

- Rezervasyon, tanıtım, hotel info ve pazarlama konularında internet ağından daha yoğun yararlanılacaktır.

- Internet kullanımı; Gerek yerli ve gerekse yabancı turistlerin olmazsa olmazları arasında yer almıştır. Bu bağlamla, bundan sonra yeni açılacak lüks oteller bünyesinde bir “Internet cafe” salonu veya her odada sabit bir PC yeri projelenecektir.

* Ses yalıtımı

- Odalar arası ses yalıtımının zayıflığından doğan gürültü sorunları ve etik konular herkes tarafından iyi bilinmektedir. Yeni projelerde ses yalıtım sistemine özen gösterilecektir.

* Ekolojik ve organik ürünler

- Oda banyolarında, H/K kullandığı kimyasal temizlik malzemelerinde, çamaşırhane ve mutfaklarda kullanılan kimyasal temizlik malzemelerinin kullanımında ekolojik ürünler tercih edilecektir.

- Açık büfe hazırlıklarında bol çeşit koyup, göz boyama yerine; hijyenik, organik, tazelik ve lezzet kriterlerine önem verilecektir.

Gelecek 25 yıl içinde konukların tercihleri; Temalı, hijyenik, ekolojik, organik, ekonomik ve güvenlik kriterlerine yönelik otellere yönelik olacaktır.

Yukarıda sıraladığım hususlar, aklıma gelen bazı kalemlerdir. Muhakkak ki, daha sıralanabilecek çok kalem vardır. Ben sizlere yalnızca bir fikir vererek, ufkunuzu genişletmenize yardımcı olmaya çalıştım.

Yerimizde sayarsak, klasik yöntemlerle etkinliğimize devam edersek, pazarlama kabiliyetimizi farklı ülke pazarlarına veya farklı işletmelere kaptırabiliriz. Teknolojik gelişmelere ve yeni trendlere uymada geç kalmamalıyız.

[email protected]


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.