Otelcilikte Bleisure nedir?

Bilmeyenlere, öğrenmek isteyenlere yazıyorum. Bleisure; kelime anlamı olarak business-leisurehem iş hem eğlence, iş ve tatil seyahatinin birleştirilmesidir. İki farklı seyahat kavramının karıştırılmış, iç içe geçmiş halidir.

Aykut Bakay Aykut Bakay 28/09/2018 10:17
Otelcilikte Bleisure nedir?

Aslında bu kelimeyi yıllar önce duymuştum. Geçen sene içeriğini yazmaya karar verdiğimde ilgi çekmez, kimse okumaz diye yarım bırakmış, devam etmemiştim. Birkaç gün önce yabancı bir internet sitesinde Avrupa’da ve özellikle ispanya’daki otellerde çok popüler olmuş. Bleisure yapan oteller % 60 gibi ciddi doluluklar elde etmiş. Şaşırdım…

Otelci ve acentacı arkadaşlarımıza faydası olacağını düşündüm ve bugün yazıma devam etmeye karar verdim. Bilmeyenlere, öğrenmek isteyenlere yazıyorum. Bleisure; kelime anlamı olarak business-leisurehem iş hem eğlence, iş ve tatil seyahatinin birleştirilmesidir. İki farklı seyahat kavramının karıştırılmış, iç içe geçmiş halidir.

Oteller ve acentalar için güzel fırsattır

Oteller ve acentalar için güzel fırsattır, tatil uzar, ek gelir getirir, otel hareketlenir, doluluklar yükselir. Bleisure kampanyalarında iş insanlarının % 70 kadar çoğunluğu, tatilini uzatma taraftarıdır.

Genç bleisure yolcularının genellikle tatillerini uzatma nedeni; network oluşturmak, biraz daha fazla çevreyi gezmek, gittikleri ülkenin yemeklerini ve gece hayatını deneyimlemek, yeni arkadaş edinmek, gittikleri şehirdeki arkadaşlarını ziyaret etmek, sosyal etkinliklere katılmak, yerel halk hakkında bilgi edinmek ya da zor bir toplantı öncesi enerji depolamaktır.

Orta yaş bleisure yolcularının en çok istediği ne?

Orta yaş bleisure yolcularının en çok isteği ise, gittikleri ülkelere ailelerini de götürerek onlarla birlikte gezmektir. Yapılan araştırmalara göre en çok tercih edilen konular; gezi, yemek ve yerel kültürleri deneyimlemek. O zaman otelciler ve acentacılar olarak bize de güzel kampanyalar oluşturmak ve onların konaklama sürelerini teşvik edici şekilde uzatmak kalıyor.

Biliyoruz ki iş amaçlı gelen çalışan kitlenin segmenti yüksek ve kalitelidir. Harcamayı, gezmeyi, eğlenmeyi, iletişim halinde olup yeni iş çevreleri edinmeyi, sürekli öğrenmeyi seven kitledir. “Çalışanlara ne kadar çok yatırım yaparsanız, o kadar üretken olurlar “ düşüncesiyle başlatılan Bleisure programları, % 10 – 12 gibi büyük bir oranla İspanya'nın otel ve konaklama gelirlerini arttırmış durumda.

Çok uzun yazıp kafanızı karıştırmadan biraz özet bilgiler vermek istiyorum:

Yurt dışındaki sloganlara bakalım

“iş seyahatinizi uzatın % 30 indirim alın “

“ bu güzel tesiste dinlenerek daha fazla çalışabilirsiniz”

“ Hem çalışın hem gezin“

“ Hem eğlenin hem iş yapın ”

“ Toplantı sonrası eşinize ve çocuklarınıza müze ve sanat gezileri % 30 indirimli ”

Bleisure seyahatin artıları nelerdir ?

* Bleisure seyahatleri iş-yaşam dengesi oluşturur. Çalışanların ailelerinin de tatil yaparak, toplantı veya iş görüşmesinden geri kalan zamanlarını kaliteli, verimli geçirmesini sağlar. Çoğu işveren bunun iyi bir fikir olduğunu düşünerek, toplantı yapan çalışanlarının eş ve çocuklarını yanlarında götürmesine ve toplantılardan artan zamanlarında kısa da olsa tatil yapmasına izin vermektedir.

* Bleisure; network, iletişim, işle ilgili müşteri fırsatlarını arttırmak, geliştirmek için yapılır.

* Bleisure seyahatleri ile çalışanlar ziyaret ettikleri şehirlerde yeni yerel kültürel deneyimler kazanırlar.

* Uzatılan ek tatil süresi, iş seyahatindeki stresin büyük bir kısmını alır ve daha verimli çalışmalarına yardımcı olur.

* Bleisure yapan yolcular ülkelerinde geri döndüklerinde daha zinde, mutlu ve deneyimlerini çevreleriyle paylaşmak için heyecanlıdır.

* Uygulanacak indirimler sayesinde Bleisure yolcuları, tatil için harcadıkları paradan tasarruf edebilirler. Tatile kendi başlarına çıktıklarında ekstra olarak konaklama, yemek ve seyahat masrafları için ödeme yapacaklar. Eğer bir toplantı organizasyonu dahilindeyse herşey, zaten firma tüm masrafları karşılayacaktır. Ek konaklama uzatmaları sonrası çıkacak ekstra  ödemeler ise, normalden daha ekonomik olacaktır.

* Bleisure yolcularının yeni deneyimleri, algı ve bakış açılarını değiştirecektir. Farklı kültür ve yemek mekanlarına odaklanırken, aynı zamanda iş yaptıkları şehirlerde neler yapacakları konusunda fikir edineceklerdir.

* Sadece deniz-güneş-kum değil, aynı zamanda turizmdeki diğer tatil ürünlerini de satın alarak, turizmde çeşitlendirme yapılabileceklerdir.

Acentelerin ve otelcilerin neler yapması lazım ?

* Bleisure seyahatleri artık otellerin sadakat programlarına da girmeye başladı. Uluslararası zincir oteller uyguladıkları  “Loyalty programlarında”  bleisure yolcularını hiç unutmamaya başladılar. Aidiyet kartı vererek bu misafirleri kendinize bağlayın.

* Aileleri ile otele geleceklere, biraz daha büyük ve özel odalar verilebilir. Ya da oda fiyatlarındaki indirimin yanında, Business Lounge’ı kullanmaları için kendilerine imkan sağlanabilir. Bu uygulama çok faydalı olacaktır. Bu bölümde belki de kendi işiyle ilgili bir çok kişiyle tanışabilecektir. Kahvaltı büfesi, bar ve restoranda da farklı imkanlar sağlanabilir. Sağlık kulübündeki masaja kesinlikle hayır demeyeceklerdir.

* Bleisure programları maksimum üç gündür. İş toplantısından önce veya sonra ekstra birkaç gün olarak uygulanır.

* En güzel ve kolay hedef kitle, M.I.C.E misafirleridir. Etkinlik, kongre veya toplantı  otelde gerçekleştirilecekse, misafirlere daha rezervasyon aşamasında bilgilendirme yapılır. Kalışları esnasında ise, otelin muhtelif yerlerine bleisure’la ilgili indirim kampanyası ip uçlarını vermek gerekir. Hatta toplantıyı düzenleyecek firmanın kendisine yazışmalar esnasında bu teklif,paket halinde direkt verilebilir.

* Seyahat acentelerinin de, bleisure segmenti için uygulayacağı ek indirimler ve ek bilgilendirmeler hazırlamasında fayda var. Toplantı ya da iş görüşmesi için gelip, daha sonrasında farklı şehirde birkaç gün daha konaklayıp, o bölgeyi deneyimlemelerine izin verecek tanıtım paketleri de, iyi bir düşünce olabilir. Yani seyahat acentelerinin,  iş görüşmesi, toplantı veya kongre bittikten sonra müşterilerin boş zamanlarını nasıl geçirecekleri konusunda her zaman parlak fikirleri olmalıdır.

Büyük toplantılar sonrasında hem oteller, hem de seyahat acenteleri  boşluğa düşerler.  Bleisure bu açığı kapatabilir. Boş günlerde gelir ve doluluk sağlanmış olur.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.