Otelciler döviz dönüşüm desteğinden yararlanmak istiyor
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem, yurt dışından döviz getiren ihracatçılara verilen yüzde 3’lük dönüşüm desteğinden otelcilerin de yararlanmak istediğini belirtirken, turizm teşviklerinin yeni yatırımlara değil, mevcut işletmelerin kalitesinin artırılmasına verilmesini istedi.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, geçen hafta TOBB’da düzenlenen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın katıldığı TOBB Ekonomi Şurası’nda, Alanya’nın sorunlarını dile getirdi.
Başkan Erdem, Ekonomi Şurası’nda yaptığı görüşme ve konuşmalarda yurt dışından döviz getiren firmalara verilen yüzde 3’lük döviz dönüşüm desteğinden otelcilerin de yararlanması gerektiğini bildirdi. Ekonomi Gazetesi'nde yer alan habere göre, bu sorunun önündeki engellerin kaldırılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyen Erdem, Alanya’nın sorunlarını şöyle sıraladı:
"Otelciler de yurt dışından direkt döviz getirisi sağlanması konusunda acentelerle beraber önemli payı var. Uzun süredir Alanya gündeminde bulunan ikamet sorunu çözülmeli. Özellikle Alanya gibi farklı kültürlerin bir arada yaşadığı turizm bölgelerinde ikamet kısıtlamalarının mahalle bazında değil il bazında uygulanması gerekir.’"
Otellerde yangın güvenliği
Yeni Yangın Yönetmeliği ile ilgili olarak yaşanan sıkıntıları da anlatan Erdem; “Halen devam eden denetimlerin aşamalı ve makul sürelerle yapılması, işletmelere teknik ve finansal destek sağlanması, yangın güvenliği tedarik sürelerinin ve bölgesel koşulların dikkate alınması gibi çözüm önerilerimizi yetkililere aktardık.” dedi.
Teşvikler yeni otel yatırımlarına verilmesin
Hizmet sektöründe yaşanan KDV sorunu ile ilgili bölgenin taleplerini de aktaran ALTSO Başkanı Eray Erdem, şunları kaydetti:
"Hizmet sektörünün düşük KDV’li alımlara karşın konaklama için yüzde 10 KDV ve yüzde 2 konaklama vergisiyle toplam yüzde 12 vergi yükü altında olduğunu anımsattık. Bu konuda da KDV girdi-çıktı farkı dikkate alınarak oranlarda denge sağlanması konusundaki talebimizi yeniledik. Turizm sektöründe arzın talep karşısında yükselmesinin olumsuz etkileri de yaşanıyor. Alanya’mız gibi turizm sezonu sınırlı bölgelerde son yıllarda ciddi anlamda yatak arzı oluştu. Turizm teşvikleri yeni açılacak işletmelere değil kalitenin artması için mevcut tesislerin yenilenmesi konusunda çıkarılması gerekiyor. Şu anda sektörün yeni yatak arzından çok mevcut tesislerin yenilenmesine ihtiyacı var.’’
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: