Otelciler aksiyonla otellerini dolduruyor

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Etap Altınel Assos Hotel Genel Müdürü Hüseyin Softa, otelcilerin şu anda aksiyonla otellerini doldurduğunu söyledi.

19/08/2019 09:52
Otelciler aksiyonla otellerini dolduruyor

Halil Öncü-Çanakkale

Sezon öncesi verdiği birçok demeçte sezonun o kadar da harikulade olmayacağını söylediğini ve bu tahminlerinin de doğru çıktığını ifade eden Hüseyin Softa, “Sezon başlamadan önce, turizmin öyle söylendiği kadar harikulade olmayacağını söyledim. Bu tahminim de doğru çıktı. Gerek Türkiye ekonomisi, gerekse Avrupa’nın ekonomisindeki daralmaların bizi olumsuz etkileyeceğini tahmin etmiştim. Maalesef bu tahminlerim doğru çıktı.

Sezonu çok yüksek fiyatlarla açan otelciler, bu konuda çok önemli kayıplara uğramaya başladılar. Bunun nedenini de şöyle açıklayabilirm: Turizm, ekonominin daralması ile zorlanan bir sektör. Ve o yüksek fiyatlarla satışa çıkan sektör temsilcileri, şu anda aksiyonlarla otellerini doldurmaya başladılar. Belki geride bıraktığımız bayramların etkisiyle belli doluluklar yaşanmış olabilir ama, bunlar sezonu kurtarmaya yeten süreçler değil.

Fiyatlar çok yüksek olunca, odalar boş kalmaya başlıyor

Fiyatlar çok yüksek olunca odalar boş kalmaya başlıyor. Yüksek fiyatlar dolayısı ile de herkes aksiyonlara başvurmaya başladı. Temmuz-Ağustos aylarında bile aksiyonlar mevcut. Oysaki yabancı misafir o fiyatları önceden sezdiği için bugün İspanya, Mısır ve Yunanistan gibi ülkelere yönelmeye başladı. Burada yine iç turizmin getirileri ile baş başa kaldık.

Malum bizim ekonomimizi de çok iyi değil. Çok iyi olmamasından dolayı da yüksek fiyatlar ile yerli turisti içekmekte zorlanıyoruz. Ve bu zorluklar da, günümüzde bize hep olumsuz yansımaya devam ediyor. Bunlar otellerimizin çok büyük bölümünde yaşanan sorunlardır” dedi.

Turist sayımız artarken, turizm gelirimiz düşüyor

Artan turist sayısının gelire yansımadığını da dile getiren Hüseyin Softa, bunu gösterdiği örnekle şöyle açıkladı: “Birçok yönetici ve hatta belirli kademelerdeki sorumlu turizmcilerin verdikleri yüksek turist rakamlarına da çok adlanılmamalı diye düşünüyorum. Bunların bir örneğini ben size şöyle açıklayabilirim: Yunanistan’a gitmek isteyen turist, bizim havayollarımızın ucuz olması sebebiyle Bodrum’a geliyor. Bodrum’dan Yunanistan’a geçiyor. Biz bunu da turistten sayıyoruz.

Bu sadece bir örnek. Buna benzer çok sayıda örnek bulmak mümkün. Bu da bizim turist sayımızın çok yüksek olduğunu göstermiş gibi gösteriliyor. Burada bilinen bir gerçek var: Evet turist sayımızın artığını görüyoruz, fakat turizm gelirinin de düştüğünü görüyoruz. Turist sayısında görülen artış gelirlere yansımadığı için, bunu sanal bir artış olarak değerlendiriyorum."

Assos’a neden turizn yatırımı yapılmıyor?

Bodum ve Assos turizmi konusunda değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Softa, “Bodrum hepimizin bildiği gibi bir dünya bankası. Zaten dünya da bunu resmen kabul ediyor. İç pazarda da böyle. İnsanlar tatile değil, Bodrum’a geliyorlar. Bu değişmez bir gerçek ama, ülkemizdeki ekonomik dalgalanmalar, Bodrum’u da çok fazla etkiliyor. Çünkü Bodrum, yurt dışından çok iç pazara hitap eden bir destinasyon.

Dış pazarın da durumu ortada. Biraz da bölgemizde oluşan sıkıntılar, bu sorunu arttırıyor. Gelelim Assos’a. Assos gerçekten çok keyifli ve çok güzel bir turizm beldesi. Ama nedense turizm anlamında hiçbir yatırımın yapılmadığı bir yer. Ne düzgün yollar mevcut, ne alt yapı mevcut, ne de çevre düzenlemesi mevcut. Oysa ki, çok güzel değerleri olan, çok güzel denizi olan, çok güzel atmosferi olan harika bir yer” diye konuştu.   


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.