Otelci arkadaşlar çılgın yeniliklere hazır olun

Robotik endüstrisi yaşamımızda, otelimizde ve hizmet akışında devrim yapacağa benziyor. Alibaba AI Labs misafirperverlik ve hizmet robotunu piyasalara sürmeye başladı.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 04/10/2018 09:51
Otelci arkadaşlar çılgın yeniliklere hazır olun

Napolyon girdiği savaşları kazanmak için "Para, para, para"  diye haykırırdı; şimdi küresel online pazarlama dünyasının Napolyon'u Ali Baba’nın kurucusu Çinli Jack Ma da, global hizmet sistemlerini yeniden yapılandırmak için her söze yüksek sesle "Yenilik, yenilik, yenilik" diye başlıyor.

Alibaba AI Labs misafirperverlik ve hizmet robotunu piyasalara sürmeye başladı. Çin’in Hangzhou’daki Computing Konferansı'na bende gidecektim, ancak yetişemedim. Ancak Çinli arkadaşlar ve medyadan yoğun bilgi akışı var tabii.

Otelci arkadaşlar çılgın yeniliklere hazır olun

Robotik endüstrisi yaşamımızda, otelimizde ve hizmet akışında devrim yapacağa benziyor. Alibaba AI Labs, Ekim ayında başlayarak otelcilik sektöründe hizmet veren robotlar ile sektörümüzü temelden yenilemek için kolları sıvadı.

Şimdiye  kadar tamamen insan emeğine bağlı olan özellikle bar, restoran, temizlik, çamaşırhane hizmetleri yakın bir tarihte hizmet robotlarının tekeline geçecek. Hatta konsierj ve müşteri ilişkileri geliştirilmiş hareket ve ses donatımlı robotik sistemlerin kontrolünde olacak.

Türkiye’de bu inovatif sistemlere hayır demeyecek, diyemeyecek ..

Konuklar sesli komut, dokunma ve el hareketi ile robotlar ile her dilde çok daha rahat anlaşabilecekler. Zaten 2000 yılı sonrası dünyaya gelen Millennials’lar en geç 20 yıl içersinde otellerimizin dolululuğunun yarısından fazlasını oluşturacaklar.

Millennials’lar robotik sistemlere daha ilgi gösterecekler, Bluetooth bağlantısı ile kendi özel alışkanlıkları ve preferanslarını- tercihlerini ona yükleyecekler ve 40 yıllık arkadaş dost gibi olacaklar.

Artık otel robotları müşteri memnuniyeti çalışmalarımızın yeni elamanı oluyor 

Siz otellerde kahvaltıda Ipad’ini gözü önünden ayırmayan 2-10 yaş arası çocukların teknolojiye olan bağımlıklarının artık duygusal bir boyut kazandığını herhalde hergün görüyorsunuz.

Artık otel robotları müşteri memnuniyeti çalışmalarımızın yeni elamanı oluyor. Ali Baba’nın yetkilileri, “Bu muazzam gelişmeyle, misafir ihtiyaçları ile bekledikleri yanıt süresi arasındaki uçurumu kapatacağız, Alibaba A.I. Laboratuar robotu, akıllı otellere doğru evrimin bir sonraki adımını atacağız” diye güven dolu yaklaşımlar sergiliyor.

Robotlar en güvenilir, en sırdaş hizmetkar olacak 

Otelcilik sektöründeki özellikle servis verimliliğinin sürdürülebilir bir şekilde artırılması, zaten hergün çok dikkat ve enerji gerektirmiyor muydu? Müşteri hemen herşeyin en iyisini, en tazesini, en sıcağını veya en soğunu istemekten vazgeçmeyeceğine göre, yeni akım hizmet robotları sadece misafirlerin değil, otel sahiplerininde yeni kurtarıcısı olacağa benziyor.

Robot, parmaklarınızın ucunda her şeyi hızlı ve rahat bir şekilde isteyen otel misafirleri için en büyük yardımcı , hatta en güvenilir, sırdaş  hizmetkar olacak. Labs'ın hizmet robotunu kumanda eden son teknoloji, alüminyum muhafazayı çok sensörlü veri işlevselliği ve yıldırım hızlı yanıtları için paralel hesaplama ile birleştiriyor.

Robotların yürüme hızı saniyede bir metreye ulaşacak

Ayrıca şematik bir harita, engelleri, asansörleri kontrol etmek için iletişim sistemlerini ve yüz tanıma teknolojisiyle kimlik doğrulamayı tanımlayan özerk bir navigasyon sistemi ile güvenli, hijyenik ve şahsa özel kodlamaları ile sadece otellerde değil, birçok noktada artık onsuz yapamayacağımız yeni bir değer olarak hayatımıza girmeye başlıyor.

Robotların, sevimli ve kompakt özellikleri ile boyları bir metreyi geçmeyecek yürüme hızı saniyede bir metreye ulaşacak. Uluslararası Robotlar Federasyonu'na göre, hizmet robotları için küresel pazarlarda yoğun ilgi var.

Gelecek kapımızda

2018-2020 yıllarında profesyonel hizmet segmenti için yaklaşık 27 Milyar ABD doları tutarında bir kümülatif pazar hacmi bekleniyor. 20 yıl önce kullandığımız telefonların gösterdiği gelişmeye bakacak okursak, konuyu daha iyi kavrayabiliriz.

Alibaba A.I. Labs misafirperverlik ve hizmet robotuna, akıllı hareketliliğin en son girişimi ve Tmall Genie ekosistemini genişleten Tmall Genie Auto ile, yeni interaktif ses ve hoparlör sistemleri ve kişiye özel konuşma tarzı de ekleyecek. Evet bunların hepsi kapıda...

Robotlarla whatsapp'tan yazışmak da var 

Gelecek yıllarda otel deskripsiyonlarında hangi robotun hizmet verdiğini piktogram veya emoji olarak önceden öğreneceğiz. Memnun kaldıklarımız dost robot ile tatil sonrası da bir duygusal bağ oluşursa, mevcut haberleşme sistemlerinde, belki Whats’ta grup oluşturarak çeşitli interaktif kutlama, bilgilendirme ve pazarlama sistemlerine bağlı kalacağız.

Belki yağmurlu bir günde sevdiğimiz otel robotu görüntülü olarak sizi arayacak ve sizi çok özlediğini söyleyecek.

Hazır olun ve bekleyin

Restoran isimleri gibi bizlere şimdiden otellerimizde hizmet verecek robot isimleri gerecek:

Siz en iyisi beğendiğiniz isimlerin şimdiden isim haklarını alın.

Fikir vermem gerekiyorsa çok tutacak isimler şunlar olabilir:

Rixi

Hercules

Ali

Jack

Travio vs...

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.