Otel yöneticilerine Coronavirüs tavsiyeleri

TUROYD Çin Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Semih Erken, otel yöneticilerine Coronavirüs (Covid-19) hakkında tavsiyelerde bulundu.

28/02/2020 10:27
Otel yöneticilerine Coronavirüs tavsiyeleri

10 senedir Çin Bölgesinde yaşayan Erken, yönettiği otellerde, virüs krizi sürecinde uygulamakta oldukları yöntemleri paylaştı:

TUROYD Yönetim Kurulu Çin Bölge Başkanı Semih Erken'in tavsiyeleri şu şekilde:

Öncelikle 3 seviyeli Kriz Yönetimi hazırlamanızı tavsiye ederim. Örnek olarak, seviye 3 en düşük olanı olabilir. En üst seviye zaten durumlar düzelene kadar işletmeyi kapatmak olur, umarım bu günleri görmeyiz.

Kriz yönetimi ile tüm personelin bilinçlenmesinde fayda var, bol bol eğitim gerekli. Aşağıda açıklayacı bir şekilde alınabilecek önlemleri belirtiyorum. Bulunduğunuz konum ve duruma göre öncelikleri ayrıştırabilirsiniz.

  • Yönetim

* İşletmenizin doluluk oranlarina dikkat. Ne kadar az misafir, o kadar iyi kontrol! (Maalesef ama durum bu)

* Her misafir ve personelin girişlerde elektronik ateş ölçer ile ateşi ölçülmeli ve kayıt altına alınmalı. Yüksek ateşi olanlar için ya dışarıda ya da içeride geçici karantinaya alabileceğiniz alanlar yaratılmali, aynı zamanda karakol ve hastaneye bildirilmelidir.

* Yine şüphelendiğiniz hasta var ise, sağlık ekibi gelene kadar hastaya medikal tulum verilmelidir. Bu sebeple her işletmede medikal tulumlar bulundurulmalıdır.

*   Check in yapan her misafire anket doldurtulmalıdır. Kimlik bilgileri, son 24 gün içerisinde “net olarak” hangi şehirlerde bulundukları, seyahat etmişler ise sefer sayısı ile birlikte yazmaları, mevcut herhangi bir rahatsızlıkları olup olmadıklarını beyan etmeleri ve ulaşılabilir cep telefonları veya acil durumda ulaşılabilir bir yakınının cep telefonu ve akabinde üsttekilerin doğruluğunu kabul ettiklerine dair imzaları ile birlikte bu anket formlarının saklanması gerekmektedir.

* Mümkün mertebe gruplaşmalara müsaade edilmemelidir. Bir masada 3 kişiden fazla oturtulmamalıdır. Bu üç kişi arasındaki mesafeye de kesinlikle dikkat edilmelidir.

* Misafirlerin kullanabildikleri ortak alanlar mutlaka sık sık dezenfekte edilmelidir.

* Gym, fitness, havuz, hamam, sauna, bilardo masası vs. gibi alanlar mutlaka bir süre kapatılılmalıdır.

*  Çocuklar için eğlence odaları, oyun parkları vs. kapatılmalıdır.

* Personel ve misafiri eğitici bilgiler her yere dağıtılmalıdır. Bu bildirilerde hijyene dayanıklı bilgiler verilmelidir.

* Mal kabulü, çöp toplanımı için alternatif çözümler yaratılmalı ve çevresi sık sık dezenfekte edilmelidir.

* Her yerde bol bol dezenfektan bulunmalı ve misafir ve personelin kullanımı da sık sık istenmelidir.

* Her türlü gıda girişi (gıdaya zarar vermeden, paket üzerinden) dezenfekte edilmelidir. Burada mutfak ekibine ağır yük biniyor. Mesela meyve/sebzeler için yenilebilir dezenfektanlar var, onlarla iyice yıkanmalıdır.

* Tuvaletlerde azami dikkat! 7/24 dezenfekte edilmelidir.

  • Satınalma

* Şu elektronik ateş ölçerlerden bol bol almanızı öneririm. Hem personel girişlerine hemde misafirlerin girebileceği tüm kapılara. Personel tesise giren herkesin ateşini ölçüp kaydetmelidir.

* Bilimum dezenfektan; kat hizmetlerinin kullanabileceği ayrı, misafirlerin kullanabileceği ayrı olmalıdır. Bu dezenfektanları her yere yerleştirmelisiniz ki misafirleriniz ve personeliniz ellerini daima dezenfekte edebilsinler.

* Ağız Maskesi; üç katmanlı olanlarından alınmalıdır. N95 ya da FFP3 olarak bilinmektedir. Maskeyi bol bol stoklamanızı öneririm. Personelinize ve gerekirse misafirlerinize de devamlı verebilmelisiniz.

* Eldiven; tek kullanimlik eldivenlerden çok alınması gerekiyor, sık sık kullanılacaktır.

*  Gözlük; medikal gözlük diye de bulunuyor ya da polene karşı kullanılan cinsten de alımını yapabilirsiniz.

*  Medikal Tulum; umarım o günleri görmeyiz ve gerektirmez. Bilhassa kat hizmetleri personeline o günler gelirse gerekecektir.

*  Mal girişi de çok önemli bir ayrıntı. Gelen her türlü mal ya dezenfekte edilecek, ya da belli bir süre kimse dokunmadan o mal orada beklemesi gerekir. Virüs eşyalar üzerinde pek fazla barınamıyor. Mal üzerinde su ya da su birinkintisi var ise azami dikkat; su virüsü tutabiliyor!

  • Teknik Servis

*  Tüm mekanlarda bol bol ventilasyon/hava dolaşımı desteği verilmelidir.

* Tüm asansörler çalışır olmalı ki, insanlar rahat rahat ve sıkışmadan kullanabilsinler.

*  Olası hasta için karantina odası/ları (ki hastaneye sevk edilene kadar)

*  Misafirlerin mecbur elleri ile dokunabileceği yerlere alternatif çözümler olmalıdır. Kapı kolları, asansör düğmeleri, lavabo/musluklar vs.

* Otelden çıkan çöp ve çöp odası için alternatif çözümler olmalı, çöp odasına yaklaşanlar mutlaka medikal tulum giymeli, el yüz kapatılmalıdır.

  • Kat Hizmetleri

* Eldiven ve maske kesinlikle şart. Her yer dezenfekte edilmeli; sadece misafirlerin kullandıkları alanlar değil, personelin kullandıkları alanlar da dezenfekte edilmelidir. Bilhassa tuvaletler, asansörler, merdiven kollukları, masa, sandalye vs.

* Personel kullandığı bezleri sık sık değiştirmeli ve kullanilan bezler yüksek ısı da yıkanmalıdır.

* Oda temizliğine giden personel odayı öncesinde havalandırmalıdır. Mümkün ise aynı odayi ertesi güne başka misafire verilmemelidir. Hatta maalesef odalar c/out’tan sonra en az 2 gün başka bir misafire verilmemelidir.

  • İnsan Kaynakları

*  Egitim, eğitim, eğitim! Hijyen, hijyen, hijyen!

*  Personel’i toplu taşıma, sosyal mekanlar, gruplaşmalardan vs. bir şekilde uzak tutmalı ve sebebi konusunda eğitilmelidir.

*  Personel kafeteryasında mümkün mertebe yan yana yemek yenilmemelidir. Personeller arasında 1m mesafe bırakılmalıdır.

* Tokalaşma, öpüşme, sarılmak olmamalıdır.

* Bilimum toplantılar aza indirgenmeli. Toplantı şart ise, yine sahıslar arasında mesafe korunmalıdır.

*  Herkes kendi kalemini, araç gerecini kullanmalıdır. Ortak kullanımda olan araç gereçlerde yine kullanılmadan önce dezenfekte edilmelidir. Personel kıyafetleri artık her gün değiştirilmeli, özellikle yiyecek-içecek ve kat hizmetleri personelleri.

Yukarıdaki önlemleri sabah toplantılarınızda mutlaka sunmanızı öneririm. Özellikle mal sahiplerinizin görmesinde büyük fayda var. Toplantılar sonrası zaten bir şekilde 3 aşamalı kriz seviyesi oluşturabilirsiniz. Tüm bunlara hazırlıklı olmakta fayda var. Ayrıca sormak istediklerinizi TUROYD üyelerine danışabilirsiniz, cevaplamaktan kıvanç duyarız." 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.