Otel yatırımcısı ve çalışanı korumasız... Turizm meslek birliği yasasına acil ihtiyaç var

Temmuz ayı itibariyle belediye belgeli tesislerinde bakanlık çatısı altına alınacak olması, nitelikli turist sayısının artırılmasıyla ilgili yapılan çalışmalar, 1980'lerde çıkan turizm kanununun çağımızın çok çok gerisinde kalması ve turizm paydaşlarının belli bir standartlarda hizmet vermesini sağlamak adına turizm meslek birliği yasasına acil ihtiyaç var.

Murat Toktaş Murat Toktaş 15/02/2022 20:15
Otel yatırımcısı ve çalışanı korumasız... Turizm meslek birliği yasasına acil ihtiyaç var

50 Milyar Dolar gelir ve 50 milyon turist hedefi koyan bir sektörün yasasız kalıcı ve sürdürebilir kaliteli bir şekilde büyümesini yürütmesi de mümkün değil.

Zaten böyle hedefleriniz ve çalışmanız varsa olmazsa olmaz Turizm Meslek Birliği yasasının çıkması, aksi halde bu çalışmaları sürdürebilmek hedeflere ulaşmak mümkün olmayacaktır. Hedefin varsa altyapın olacak.

Otel yatırımcısı ve çalışanı korumasız

Örneğin yıllarca risk alıp 85 Milyar Dolarlık yatırım yapan, devasa tesisleri her krizde ayakta tutmaya, yüzbinlerce çalışana iş imkânı sağlamaya çalışan otel yatırımcısının yasasının olmayışı çok büyük haksızlık.

Aynı şekilde hizmet sektörümüzün dünyada önemli bir yere oturmasında emeği geçen profesyonel otel çalışanlarının da statüsü ne yazık ki aynı.

Risk alanlar emek verenler korumasız durumda

Biz bunun sıkıntılarını her krizde gördük ve son pandemi de de çok fazla hissettik. Yatırımlar durdu ve yetişmiş iş gücümüzde erozyon yaşadık.

Birileri rahatsız olabilir

Sektörün tüm paydaşlarını kapsayan ve ağırlıkları ölçüsünde temsil edilecekleri çoğunluğun onayını alan bir “Turizm Meslek Birliği“ yasasının hızla hazırlanmasını arzu ediyoruz. Bu yasanın bütün STK'ların görüşü alınarak hazırlanacağını da sayın bakanımız konuşmasında belirtmişti.

Bu süreç hiçte kolay olmayacaktır. Varsa kontrolü elinde bulundurmak isteyen kişi yada kurumlar elbette rahatsız olacaktır. Turizm sektörü hiçbir bir kurumun inisiyatifine yada kişilerin şahsi menfaatlerine bırakılamayacak kadar büyük ve ülkemiz için önemli bir sektördür.

Bütün sektör paydaşları bu çalışmaya destek vermeli ve hızlı bir şekilde yasalaşmasını sağlamak adına elinden geleni yapmalı.

Şimdi söylemden eyleme geçme, sektörü geleceğe taşıma vakti.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.