Otel ekipmanlarında 10 marka Rusya'da...

Türkiye'nin ünlü 10 markası birlikte Rusya pazarına girdi. Rusya'da mutfak ve otel ekipmanları sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketi Gastroinox'la işbirliğine giden Türk markaları 2,5 milyar doları bulan Rusya mutfak ve otel ekipmanları sektöründe büyüyecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Otel ekipmanlarında 10 marka Rusya'da...

Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine sayılı günler kala, Türkiye'nin ünlü markaları İnoksan, Hisar, Güral Porselen, Ores, Kapp, Arzum, Cadı, Portakal, Beko mutfak ve kafe ekipmanları ve İndustrio'nun distribütörlüğünü alan Gastroinox, Aktif markası ile kendi ürünlerini de Rusya'da üretecek.

Gastroniox ortaklarından Abdurrahim Güzel, İnoksan'la anlaşma sağladıklarını ve Rusya'da ilk üretim denemelerine de başladıklarını söyledi. Sektörleri açısından Rusya'da ekonomik krizin etkilerini görmediklerini vurgulayan Güzel, "Mevcut göstergelere göre Rusya pazarında krizi hissetmiyoruz. Şantiye, otel ve restoran açılımları devam ediyor." dedi.

Şirketlerinin özellikle 24 saat servis hizmeti vermesi dolayısı ile tercih edildiğini kaydeden Güzel, Rusya pazarı ile ilgili beklentilerinin yüksek olduğunu vurguladı. Rusya'da uzun süredir farklı iş kollarında çalışmalarını sürdüren ortaklardan Cevat Durmuş, Selim Kurtulmuş ve Mustafa Sarıoğlu da yeni iş alanlarından ümitli.

Moskova'da düzenlenen tanıtım toplantısına katılan İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık da Rusya pazarına diğer markalarla birlikte giriş yapmaktan memnun olduklarını, Rusya gibi önemli bir pazarda büyümek istediklerini söyledi. Otel, hastane, restoran, kafeterya gibi kuruluşların teşrifatı için A'dan Z'ye her türlü malzemenin bir arada sunumunun sağlandığına değinen Varlık, "60'a yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. Balkanlar, Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerine mallarımızı gönderiyoruz. Üretim kapasitemizin yüzde 30-35'inin ihraç ediyoruz. İleride Rusya pazarında üretim anlamında da planlarımız var" dedi.

Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Atilla Kızılarslan da işadamlarının birlikte yaptıkları çalışmaları desteklediklerini, Rusya pazarına giriş için önemli bir zaman diliminde bulunulduğunu söyledi.

Rusya'nın Dünya Ticaret örgütü üyeliğinin gerçekleşmek üzere olduğunu hatırlatan Kızılarslan, "Rusya artık daha öngörülebilir hale geliyor. Doğal olarak DTÖ'ye girişle birlikte Rusya tedrici ve bazı kalemlerde hızlı olarak gümrük vergilerinde indirime gidiyor. Pazar rekabete açık hale gelecek" dedi.

Rusya'da "ortalama koruma" oranlarının yüzde 10'lar seviyesinden yüzde 7 seviyesine kadar düşeceği bilgisini veren Kızılarslan, "Türk firmalarının lehine olan bir durum. İhracatçımızın önü açılacak. Ancak Türk firmalarının Rusya pazarına girmeleri ve burada yatırım yapmaları gerekiyor. Rusya'da ekonomik faaliyetlerin artacağını ve daha cazip bir ülke haline geleceğine düşünüyorum" öngörüsünde bulundu.

Aralık ortasında yapılacak DTÖ Bakanlar Kurulu toplantısında Rusya'nın üyeliğinin onaylanması bekleniyor. Rusya'nın yoğun teknoloji gerektiren sektörleri açısından olumsuz olarak görülen DTÖ üyeliğinin ardından özellikle ithal ürünlerde yüzde 10-30 arasında düşüş yaşanması bekleniyor. Rusya'nın DTÖ üyeliği giriş anlaşmasının Duma'da onaylanmasından bir ay sonra aktif hale gelecek.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.