Ören yerlerimizde kazı ve restorasyonların 12 aya yayılmasıyla gelen zenginlik

Geçtiğimiz aylarda, Mersin, Adana, Osmaniye ve Muğla’da gezdiğim müze ve ören yerlerimizde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı  kazı ve restorasyon çalışmalarının 12 aya yayılması projesiyle arkeolog ve sanat tarihçilerimizce ayağa kaldırılan ve tanıtım panoları konulan eserlerin gezenlere büyük bir  zenginlik sunduğuna şahit oldum.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 11/03/2024 20:15
Ören yerlerimizde kazı ve restorasyonların 12 aya yayılmasıyla gelen zenginlik

Ülkemizde arkeolojik alanlarda kazılar yürüten kazı başkanlarıyla  2018 yılında yapılan bir toplantıda dinlediğim, kazı ve restorasyonların 12 aya yayılması projesi ile kazı başkanlarına ek bütçe ayrılarak, çalışmaların hızlandırılmasının yanında arkeolog ve sanat tarihçilere iş imkanı sağlanarak yeni mezun gençlere kazı alanlarında çalışma imkanı hedefleniyordu.

Gezdiğim ören yerlerindeki yoğun çalışmaları yürüten kazı ekipleriyle yaptığım sohbetlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca  başlatılan projenin başarılı olduğunu, gerek hocalar, gerekse de işçi kadrosuyla iş bulan genç arkeolog ve sanat tarihçilerinin mesleklerini yapabilmenin verdiği mutluluğu ve  heyecanını görmek sevindiriciydi. 

Gezenlere, antik dünyadan çok şey anlatan yapılar

Bu proje, Mersin’in Uzuncaburç, Ayaş, Soli ören yerleri, Adana’nın Anavarza, Şar, Kozan, Feke ve Saimbeyli Kaleleri, Muğla’nın Knidos ve Burgaz Ören yerleri Osmaniye’nin Kasatabala ören yeri, Düziçi  Harun Reşit Kalesi ve Kadirli Ala Camii ve Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’nin tanınırlığını artırmış ve kültür turlarına katılanlar için cazibe merkezi haline getirmiş.

Bazılarında kazı çalışmalarıyla toprak altından çıkarılan Kastabala’da olduğu gibi, yapı kalıntılarının sağlamlığı, bazılarında ise restorasyon ile  Anavarza’nın taç kapısı ve Datça Burgaz, Knidos’taki şarap işliği ve liman kalıntısı gibi yapıların ayağa kaldırılması gezenlere  antik dünyadan daha çok şey anlatmaya başlamış.

Uygulanan proje başarılı oldu

Kadirli’deki Ala Camii, çatısının kaplandığı çelik konstrüksiyonla kaplanması eleştirilse de, restorasyonla geçmişten günümüze bir ibadethane, taban mozaiklerinin ortaya çıkarılması ve çevre düzeniyle  de bir müze atmosferini yansıtmasıyla gezginlerin Kadirli merkezinde buluşma yeri haline geldiği Kadirli’de herkes tarafından kabul ediliyor.

Datça’da geçen yıl Yazı Köyü'ndeki  Knidos ören yerine bakanlığın kazı ve restorasyon çalışmalarını '12 Aya Yayma Projesi'ne ilk  başvuran Kazı Başkanı Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı ile görüşmek için gitmiştim. Ören yerinde hızlanan kazı ve restorasyonla  ortaya çıkarılan eserleri  fotoğraflarını çekip sosyal medyada paylaştığımda, özellikle turist rehberi meslektaşlarımdan övgü dolu mesajlar almak sevindirici olduğu kadar uygulanan projenin başarısını gösteriyordu.

Kültür turlarına büyük katkı 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca sağlanan destekle, ülkemizde gerçekleştirilen projeyle ören yerlerimize kazandırılan zenginliğin Türk turizmine, özellikle Kültür Turlarına katkısının büyük olduğu görülmeye başlanmış.

Kültür ve Turizm Bakanlığımız, kazı başkanları, projenin uygulanmasıyla iş bulma imkanı bulan heyecanlı genç arkeolog ve sanat tarihçilerimiz olmak üzere kazı heyeti üyeleri övgüyü hak ediyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.