Online seyahat acenteleri otellerin ciro ortağı oldu

Online seyahat acenteleri otellerin vazgeçilmez iş ortağı oldu. Ama gelin görün ki, işin maliyeti bizim iş ortağımız olma durumunun çok ötesine geçti. Bu firmalar, otellerimizin direkt ciro ortakları oldu.

Umut Dülger Umut Dülger 21/11/2018 22:24
Online seyahat acenteleri otellerin ciro ortağı oldu

Bugün sizlere, bildiğinizi bildiğim, ama bir türlü çözüm üretilemeyen bir konuyu tekrar hatırlatmak istiyorum. Online seyahat acenteleri otellerin vazgeçilmez iş ortağı oldu. Ama gelin görün ki, işin maliyeti bizim iş ortağımız olma durumunun çok ötesine geçti. Bu firmalar, otellerimizin direkt ciro ortakları oldu. Hatta ve hatta durum bundan da vahim.  Nasıl mı?

Size kısaca, durumu özetleyeyim: Otelinizin oda fiyatının 100 Euro üzerinden uluslararası hizmet veren bir online seyahat acentesinde afişte olduğunu düşünelim. Bilindik bir internet sitesi sizden ortalama olarak %20 komisyon talep ediyor. Buraya kadar tamam. Yani siz 100 Euro'ya sattığınız odanızdan kazandığınız paranız 20 Euro'sunu, bir aracı uluslararası internet seyahat acentesine komisyon ödeyeceksiniz.

100 Euro'ya satılan odadan kaç para kazanılır?

Yani bu oda fiyatının 20 Euro’su sizin değil. Siz elinize 80 Euro kaldığını düşünüyorsunuz değil mi? Ama yanılıyorsunuz. Odanızı sattığınız yani misafirinize fatura edeceğiniz rakamın içinde KDV bedeli olduğu için, elbette devlete KDV ödenecek. 8 Euro da devlete ödeyeceğiz. Bu durumda toplam gelirimizin 28 Euro’sunu çeşitli kanallara ödemiş bulunuyoruz. Peki bitti mi? Hayır, bitmedi.

2 No’lu KDV beyannamesi ile bize gelen komisyon faturasının yani 20 Euro’nun uluslararası internet seyahat acentesi adına devletimize 2 No’lu KDV beyannamesini yapmak durumundayız. Bunun da oranı %18. Yani devletimize peşin  3.6 Euro daha ödeyeceğiz. Yani toplamda 100 Euro'ya satılan bir oda için oraya buraya derken, toplam 31.6 Euro ödedik bile.

Peki odanızı 50 Euro'dan satıyorsanız ne olacak?

Uzun lafın kısası, Türkiye'de 100 Euro'ya oda satabiliyorsanız, şanslı gruptasınız diyebiliriz. Diyelim ki sattınız, bu rakamın da 31.6 Euro’sunu daha cebinize girmeden vergi, KDV, komisyon çeşitli kanallara ödeyeceksiniz. Bu durumda, bu internet seyahat acentesi, satış fiyatınızın %31,6 sına ortak oldu. Kalan rakam ile siz kahvaltı, oda maliyeti, personel, amortisman, SGK, çamaşırhane, vs. vs. maliyetlerinizi karşılayacak ve para kazanacaksınız değil mi?

Verdiğimiz örnekte şanslı grupta yer alıyordunuz. Maliyetleriniz düşülünce size 68.4 Euro kalmıştı. Yine de kötü bir rakam değil. Peki ya birçok meslektaşımız gibi malum ekonomik nedenlerden ötürü odanızı ortalama 50 Euro'dan satabiliyorsanız ne olacak? Elinize ne kalacak size söyleyeyim: 34.2 Euro. Her türlü giderinizi buradan karşılayacak ve bir de kar edeceksiniz. Hepimize çok kolay gelsin.

Dünyanın hiçbir ülkesinde buna müsaade etmezler

Burada unutmamamız gereken çok önemli bir konu var. Online seyahat acenteleri, bize KDV'li fiyat üzerinden komisyon faturaları kesiyorlar. Dünyanın hiçbir ülkesinde buna müsaade etmezler. Devletimize elbette ödemeniz gereken bir katma değer vergisi olacak. Ama internet seyahat acenteleri bize komisyon faturasını katma değer vergisi dâhil fiyat üzerinden kesiyorlar. Bizler de bunu hiç sesimizi çıkartmadan ödüyoruz.

Türkiye'deki otel sayısını düşünün. Online seyahat acenteleri üzerinden yapılan satışı kabaca tahmin edin. Yapılan bu satışın üzerinde var olan %8 Katma Değer Vergisi'nin de üzerinden bu acentelerin %20 oranında komisyonu aldıklarını hesap edin. Ve son olarak, rakamın büyüklüğünü tahmin edin…

Lütfen bir kez daha düşünün?

Çözüm nedir diye mi soruyorsunuz?

Çözüm, bir sonraki yazıda…


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.