Öncelik portföy sahibi değil, profesyonel GM olmalıdır

K.Ünsal Barış K.Ünsal Barış 31/12/2019 23:40
Bazen yazılı ve görsel medyada yayınlanan GM ilanları içeriğinde öncelikli olarak “Portföy sahibi GM” arandığı vurgusuna rastlıyorum. İlan veren işletmeci bu vurgu ile de yetinmeyip, ayrıcana; “Portföyü olmayanlar başvurmasın” (!) vurgusunu da eklemek gereğini duyuyorlar.  

Bu vurgulama, GM ilanlarında yer alacak kadar önemli ve öncelikli bir nitelik değildir. Hatta, GM’ü bir yana bırakın, adına ister; “Satış Müdürü” ister,  “Marketing & Sales Director” olarak adlandırın, bu sıfat için verilecek bir ilanda dahi yer alması yadırganacak bir ayrıntıdır.   

Otel işletmeciliğine merak sarıp, otelciliğe soyunan bazı yeni işletme sahipleri sanıyorlar ki, bir GM bulunduktan sonra otelleri tur operatörlerine, acentelere ve firmalara şıp diye pazarlanacak, otelleri hemen full kapasiteye ulaşıp, para basacaklar!

Tabii, göreve atayacakları GM her gün pazarlama peşinde elinde çanta ile kapı kapı dolaşırken, kendileri de otel yönetimi ile uğraşacaklar!

Bazı işletmecilerin bu yaklaşım ve düşünce tarzı, biz otel yöneticilerinin yönetici  olabilmek için verdiğimiz  tüm özveri, çaba ve emeklerimizi bir çırpıda siler atar.

Otel yönetimi konusu uzaktan göründüğü gibi kolay, hemen öğrenilecek, hemen başarıya ulaşılacak bir meslek ve sanat dalı değildir. Şayet işletmeci kendi bilgisine, deneyimine ve kapasitesine güvenerekten hareket ediyorsa, işletmesine çok yazık ederler.  Bu iş uzaktan göründüğü veya sanıldığı gibi kolay bir iş değildir.  

Biz yönetici olabilmek için önce bu mesleğin okulundan başladık. Sonra otellerde stajyer olarak komilik ve bellboyluk yaptık. Okul bilgisine ilaveten lisan kurslarında dirsek çürüttük. Bazı mesleki seminerlerde katılıp, kendimizi yeniledik.
 
Biz boşuna mı tabak, bardak, takım yıkadık, patates, soğan soyup, kuzinenin yanında ter döktük?

Biz boşuna mı pirinç ve gümüş malzemeleri parlatıp, gece yarısı evimize döndük?

Biz boşuna mı yatak yapmasını, oda, cam ve klozet temizlemesini öğrendik?

Biz boşuna mı bagaj etiketleyip, bagaj taşıyıp, bilet konfirmasyonları peşinde koştuk? 

Biz boşuna mı 07.00-15.00, 15.00-23, 23.00-07.00 vardiyalarında dolaşıp,   gençliğimizi ve ailemizi ihmal ettik?

Biz boşuna mı terfi basamaklarından teker teker çıktık?

Biz boşuna mı bütçe çalışmalarında sabahladık?

Biz boşuna mı personel eğitmek için çırpındık?

Biz boşuna mı sistem kurmak, prosedürler hazırlamak için kapasitelerimizi zorladık?

Biz boşuna mı otel açılış hazırlıkları için çırpındık?

Biz boşuna mı piyasa kontrollerine çıktık?

Biz boşuna mı sendikacılar ile işletmeciler arasında hedef tahtası gibi kaldık?

Biz boşuna mı işletme menfaatleri uğruna karakollarda ifade vermeye çağrıldık?

Biz boşuna mı medya ve yerel yönetimlerle iyi ilişkiler kurduk?

Daha fazla uzatmayayım, otel GM’ü olmak, otel yönetmek, sanıldığı gibi kolay bir iş ve sanat değildir.

İşletme sahipleri birazcık olsun otel operasyonundan ve yönetiminden anlayabilselerdi, otel çalışanlarının yaptıkları işi daha iyi değerlendirebilirlerdi dolaysıyla başarıya daha kolay ulaşılırdı.

Bazı otel sahiplerinin amacının otelcilik yapmak değil, bir taraftan ailelerinin ikamet veya tatil gereksinimlerini karşılayabilecek, çevrelerine hava atabilecekleri ortamı kurmak, diğer taraftan da para kazanmak olduğu anlaşılıyor. 

Bazı işletme sahipleri, sabahları kahvaltı salonu kapandıktan sonra, öğle ve akşamları da restoran kapandıktan sonra, salonda yemeklerini alabilecekleri, aile dostlarını ağırlayabilecekleri rezidans kurma arayışı içindeler.

Örneğin; Sauna da çiğ köfte beraberinde içki içmek, Amerikan bar da içli köfte beraberinde içki içmek, yüzme havuzu ilaçlanıp, dinlenmeye bırakıldıktan sonra, serinlemek için havuza girmek, otelde klima çalışırken, salon kapılarını açtırmak, gece yarısı mutfağı açtırıp, yiyecek çıkartmak, otel dolu dahi olsa, kendi konuklarının  kabulü için, rezervasyonu garantili  konukların dahi başka otellere kaydırılma talimatını vermek, lüks araba veya jiplerini otelin ana kapısı önüne park etmek vs…

Bir işletmeci, otelini yönetecek GM ararken, aradığı GM’ün eğitim seviyesini, deneyim sürelerini, deneyim kazandığı işletmelerin niteliklerini, lisan seviyesini, sistem bilgisini, F/O, F&B, bütçeleme, raporlama, analiz, teknik altyapı bilgisini önemsemesi daha akılcı ve öncelikli detaylar değil midir?

İyi bir işletmeci, işletmesine atayacağı GM’ün özel ilgi alanlarını merak etmez mi? Boş vakitlerinde ne yaptığını öğrenmek istemez mi? Aile ve sosyal yaşantısını hiç merak etmez mi?

GM demek, yalnızca “satış yapmak, otel doldurmak” demek midir? Otel GM’ü sokakta gördükleri sade bir pazarlamacı mıdır? Otel GM’ünün ana görevi departmanları koordine etmek, yönlendirmek, denetlemek, hedef koymak, sevk ve idare etmek, oteli ve patronu temsil etmek değil midir?

Gerek iyi bir GM’de ve gerekse iyi bir Satış & Pazarlama müdüründe olması gereken öncelikli nitelikler şunlar olmalıdır:

1)    Turizme ve otelciliğe iyi vakıf olmaları.
2)    Pazarlama stratejilerini, taktiklerini, kurallarını, inceliklerini iyi bilmeleri.
3)    Her iki görevlinin de öncelikli olarak F/O veya F & B kökenli olmaları.
4)    Minimum bir lisanı iyi derecede bilmeleri.
5)    Düzgün bir fiziki görünüm ve iyi bir diksiyona sahip olmaları.
6)    Çevrelerinde iyi bir prestije sahip olmaları, sosyal, sempatik ve uygar insan olmaları.  

Bu kadar niteliği sıralamamın yeterli olduğunu sanıyor ve ana konuya dönüyorum.  

İşletme sahiplerinin pazarlama konusunda anlamadığı veya anlamak istemediği diğer önemli bir husus da şudur;

Bir GM veya Satış & Pazarlama müdürü ne kadar iyi donanımlı, deneyimli, tur operatörleri tarafından iyi tanınan, sevilen, sayılan, profesyonel olurlarsa olsunlar, şayet görev alacakları işletme;

-    Makbul bir mevkide kurulu değilse,
-    Çevre sorunları var ise,
-    İşletme bakımsız ise,
-    İşletmenin yıldızları geçerliliğini kaybetmişse,
-    Binanın mimari standardı düşükse,
-    Binanın teknik ve teknolojik donanımı yetersizse,
-    Yönetim kadrosu ve personel mutsuz ise,
-    Fiyatların belirlenmesinde işletmeci rol oynuyorsa, 
-    Olumsuz veya zayıf bir imaj veya prestije sahip ise,
-    İşletmeci ve aile mensupları sürekli otelin ve yönetimin içinde iseler,

Portföy sahibi GM ne yapsın? Portföy sahibi Satış & Pazarlama müdürü ne yapsın?

Fakat her şeyden önce, GM ile Satış & Pazarlama müdürünü birbirine karıştırmayıp, her iki farklı görevlinin yetki ve sorumluluklarını, uluslar arası çalışan bir zincir otelden öğrenilmesi, işletmecilere fayda sağlar.  
 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.