OECD: Türkiye turizmde sıradışı ve beklenmedik şekilde büyüdü...

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün 2010 turizm raporunda, Türkiye’nin 2008 yılında OECD ülkeleri arasında turist sayısı açısından yüzde 12.3 ile sıra dışı ve beklenmedik şekilde bir büyüme yakaladığı belirtildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
OECD: Türkiye turizmde sıradışı ve beklenmedik şekilde büyüdü...

Avrupa turizm piyasasından yüzde 4.6 pay alan Türkiye, turist sayısı ve gelir açısından hızlı bir büyüme gösterdi ve dünyanın en önemli 20 turizm destinasyonu içinde turist sayısı açısından 7’nci, turizm geliri açısından ise 9’uncu oldu. OECD’nin "Turizm Trendleri 2010" raporu yayımlandı. Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde turizmin Türkiye’deki en dinamik ve hızlı gelişen sektörlerden biri olduğu belirtildi. 2008 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısının 26.3 milyona, turizm gelirlerinin ise 21.9 milyar dolara ulaştığı kaydedilen raporda 4.9 Türk vatandaşının ise dış ülkeleri ziyaret ettiği belirtildi. Raporda şu bilgilere ver verildi:

"Türkiye’ye OECD ülkeleri ve doğu Avrupa’dan gelen ziyaretçilerin sayısı dikkati çekecek düzeyde yükseldi ve toplam turistlerin sırasıyla yüzde 56.5’i ile yüzde 29.4’ünü oluşturdu. Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler arasında Almanya yüzde 16.8 ile birinci sırada bulunuyor. Rusya yüzde 10.9 ile ikinci, İngiltere yüzde 8.2 ile üçüncü sırada yer alıyor.

 

-Avrupa turizm piyasasından yüzde 4.6 pay alan Türkiye, turist sayısı ve gelir açısından hızlı bir büyüme gösterdi ve dünyanın en önemli 20 turizm destinasyonu içinde turist sayısı açısından 7’nci, turizm geliri açısından ise 9’uncu oldu. Turist sayısı 1985’teki 2.1 milyon kişiden 2008’de 26.3 milyon kişiye yükselirken aynı dönemde turizm geliri 840 milyon dolardan, 21.9 milyar dolara yükseldi.

 

-Artan turizm gelirleri sayesinde Türkiye, son 15 yılda mal ticaretinden uğradığı açığın üçte birine yakınını telafi edebildi. 2008’de turizm sektöründe 3.2 milyon kişinin doğrudan istihdam edildiği tahmin ediliyor.

 

-Türkiye’nin toplam yatak kapasitesi 1.3 milyon ve sektörde 5 bin 603 seyahat acentesi etkin durumda."

 

ST PAUL’UN YOLU...

 

Raporda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son yıllarda birçok başarılı proje yerine getirdiği belirtilirken bunların arasında turizm rotalarının hazırlanıp uygulanmasıyla ilgili projelerin önem taşıdığı kaydedildi. OECD raporunda, "Likya Yolu, St.Paul’un Rotası ve İpek Yolu gibi rotalar birçok değişik turizm destinasyonunu tek bir yol halinde birleştiriyor. Söz konusu yollar ülkedeki büyük öneme sahip kültür kentlerinin önemini vurgulamak ve gündeme getirmek gibi iddialı amaçlarla hazırlandı. Bu tip rotalar kişi ve grupların tarihi ve kültürel Türkiye deneyimi elde etmelerini, ülke geçmişindeki birçok değişik dönem ve zamandan kalan kültürel mirası kucaklamalarını sağlıyor" denildi. Raporda Türk turizmine ilişkin verilen diğer bilgilerden bazıları da şöyle: "

 

-Turist sayıları itibarıyla 2008’de sadece dört OECD ülkesi düşüşten kurtuldu: Kore (yüzde 6.9), Meksika (yüzde 5.9) ve Avusturya (yüzde 5.6) turist sayısında yüzde 5’lerin üstünde hafif büyüme sağlarken, Türkiye iki haneli sıra dışı yüksek büyümeye ulaştı (yüzde 12.3). Diğer ülkeler ise büyüme oranlarında ya bir yavaşlama ya da düşüşten zarar gördü. En büyük düşüş Polonya (yüzde 13.5), Hollanda (yüzde 8.2) ve daha ılımlı olmak üzere Danimarka’da (yüzde 5.6), Kanada (yüzde 4.5), Lüksemburg (yüzde 4.2), İrlanda (yüzde 3.7), Fransa (yüzde 3.2), İspanya (yüzde 2.3), İngiltere (yüzde 2.2) ve İtalya’da (yüzde 2.1) yaşandı. OECD üyesi olmayan ülkeler itibarıyla ise 2008’de üç ülke iki haneli büyüme kaydetti. İsrail yüzde 24.4, Mısır yüzde 15.9, Endonezya ise yüzde 13.2 oranında büyüme sağladı. Romanya ve Çin ise hızlı büyümelerden sonra yüzde 5.5 ve yüzde 3.1 oranında düşüş kaydetti.

 

-Gelir açısından, Avrupa’daki OECD ülkeleri için pozitif genel denge 4.1 milyar dolar açık verdi. Birçok ülke dengelerinde hafif kötüleşmeden zarar gördü, özellikle de Almanya, Fransa, Hollanda, Norveç ve İrlanda’da. Bu ülkelerde gelenlerdeki azalış, dışa çıkıştaki azalışla kompanse edilmedi. Sadece geleneksel olarak net ihracatçı birkaç ülke dengelerinde iyileşme kaydetti: İspanya, Türkiye, Yunanistan ve Avusturya.

 

TÜRKİYE, 20 YILIN EN FAZLA BÜYÜYENLERİNDEN..

 

-Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesi geleneksel olarak yoğun turist çekiyor. Uzun kıyılarına bağlı olarak turistlerin yüzde 85’ini çeken OECD ülkeleri Kuzey Afrika ülkeleri ve Hırvatistan ile Slovenya gibi ülkelerin ağır rekabeti altında bulunuyor. Bu rekabete karşın, İspanya ve İtalya gibi geleneksel olarak çok ziyaret edilen destinasyonlar, yıllık yüzde 3’lük, ya da İspanya için biraz daha büyük büyüme oranlarıyla konumlarını korudular. Türkiye ve Yunanistan’da turizmde yıllık büyüme oranları OECD ortalamasını aştı. 1990-2007 yılları arasında OECD ülkeleri turizmde yıllık ortalama yüzde 2.8 büyürken, Türkiye’de yıllık büyüme yüzde 9.4, Yunanistan’da yüzde 4.1 oldu. İzlanda’nın yıllık yüzde 12.5’lik büyüme oranı da dikkati çekti.

 

-Uluslar arası turizmden alınan pay açısından ABD diğer ülkelerle kıyaslanmayacak ölçüde önde bulunuyor. İzleyen en yakın rakibi İspanya’ya yarıdan fazla fark atıyor. 2008’de uluslar arası turizmden aldığı pay açısından ABD 140 milyar dolara yakın gelirle birinci sırada bulunurken İspanya 60 milyar dolarla ikinci sırada bulunuyor. İspanya’yı Fransa, İtalya, Çin, Almanya, İngiltere, Avustralya, Türkiye, Avusturya, Tayland, Yunanistan, Hong Kong, Malezya, Kanada, İsviçre, Makao, Hollanda, Meksika, İsveç, Belçika, Rusya Federasyonu, Polonya, Hırvatistan, Mısır, Portekiz ve Japonya izliyor. Türkiye ve Yunanistan uluslar arası turizmden en fazla pay alan 25 ülke arasına katılmış bulunuyor."

 

EN FAZLA İŞ SEYAHATİ BELÇİKA’YA!

 

Raporda, yer alan diğer bilgilere göre 2007 yılında dünyada en fazla iş seyahati yapılan ülke Belçika oldu. Brüksel’in AB’nin "başkenti" olması Belçika’yı öne çıkarırken, bu ülkeyi İsveç, Finlandiya, İngiltere, ABD, Polonya, Norveç, Avustralya, Japonya, Portekiz, İtalya, Kanada, Yeni Zelanda, İrlanda, İspanya, Fransa, Türkiye, Kore, Danimarka, Macaristan, Meksika izliyor. Türkiye 21 ülkenin bulunduğu listede 17’nci oldu. (Milliyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.