O ülkede iç hat uçuşlarında kısıtlamaya gidiliyor

İspanya, trenle iki buçuk saatten kısa süren yolculuklar için iç hat uçuşlarını yasaklıyor. İspanya, karbon emisyonlarını azaltma planının bir parçası olarak bazı kısa mesafeli iç hat uçuşlarını yasaklayacak.

28/02/2024 14:09
O ülkede iç hat uçuşlarında kısıtlamaya gidiliyor

Ülkede, uluslararası güzergahlarla bağlantılı olan merkez havalimanları dışında, iki buçuk saatten kısa süren demiryolu alternatifleri olan uçuşlara artık izin verilmeyecek. Airporthaber'in aktardığına göre, koalisyon hükümeti tarafından kongrede yapılan anlaşmanın bir parçası olan bu uygulama, ülkenin 2050 iklim eylem planı çerçevesinde 2021'den bu yana gündemdeydi.

Fransa'da 2023'te trenle iki buçuk saatten daha kısa sürede yapılabilecek yolculuklar için iç hat uçuşları resmen yasaklanmıştı. PSOE ve Sumar partilerinin üzerinde mutabakata vardığı metin, ayrıca özel jet kullanımının kısıtlanması ve enerji ürünlerinin vergilendirilmesi gibi konuları da incelemeyi hedefliyor.

Kısa mesafe uçuş yasağının etkisi nasıl olacak?

Sumar lideri Yolanda Díaz'ın taslak teklifi öncelikle dört saatten kısa demiryolu alternatifleriyle kısa mesafeli uçuşları kapsıyordu, ancak bu yeni metinde süre iki buçuk saate indirildi.

Geçen yıl Ecoologistas en Acción tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, ilk taslak teklif 300.000 tona kadar CO2 tasarrufu ve yılda 50.000 uçuş tasarrufu sağlayacaktı. Çevreci gruplar, 11 hava rotasının dört saatin altındaki tren yolculuklarıyla değiştirilebileceğini ve bu sayede İspanya'nın CO2 emisyonlarının yaklaşık yüzde 10 oranında azaltılabileceğini belirtti.

Madrid gibi uluslararası havaalanları bu kapsamın dışında tutulacak. Tedbirlerin etkilediği uçuş sayısının da minimal olması bekleniyor. Benzer önlemler Fransa'da da benimsenmişti.

Muhalefet yasağa karşı çıkıyor

Muhalefet partileri PP ve Vox, yasağın İspanya'nın "daha az rekabetçi" hale gelmesine neden olacağını savunarak yasak karşıtı. PP üyesi Guillermo Mariscal, Uçak Mühendisleri Birliği'nin (COIAE) verilerine göre, girişimin karbon emisyonlarında yalnızca yüzde 0,06'lık bir azalmaya yol açacağını belirtti.

COIAE geçen yıl, üç saatten kısa uçuşları kısıtlama planına karşı çıktığını ve bunun karbon emisyonları üzerinde neredeyse hiç etkisi olmayacağını ifade eden bir açıklama yapmıştı. Tedbirlerin ne zaman yürürlüğe gireceği ve hangi rotaların etkileneceği henüz belli değil. Yasak, Senato tarafından onaylanıp yasalaşması için birkaç aşamadan daha geçecek.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.