Neden turizm sezonu başında harekete geçmediniz?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök, Meclis’e Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı uçuş kısıtlamaları hakkında soru önergesi verdi.

16/04/2021 11:17
Neden turizm sezonu başında harekete geçmediniz?

Levent Gök’ün verdiği soru önergesi:

Ülkemizde Covid-19 vaka sayılarında meydana gelen artış sebebiyle Rusya 15 Nisan – 1 Haziran tarihleri arasında Türkiye’ye yapılacak olan uçuşların kısıtlanmasına karar verildiğini açıklamıştır. 2019 yılında Türkiye’ye en çok gelen yabancılar sıralamasında Rus turistler başı çekmiş, ülkemizi ziyaret eden 7 milyon turist turizm gelirlerimizin önemli bir bölümünü oluşturmuştur.

Pandemi koşullarının hâkim olduğu 2020 yılında da ülkemize en çok gelen yabancı turistler

sıralamasında Rusya başı çekmiş, 2 milyonu aşkın turist Rusya’dan ülkemize giriş yapmıştır. Devam eden salgın sürecinde Rusya’dan ülkemize gelecek olan her bir turist adeta kan ağlayan turizm sektörü için altın değerindeyken uygulanacak olan uçuş kısıtlamaları çok sayıda turizmcimizi iflasa sürükleyecektir. Kültür ve Turizm Bakanı konuya ilişkin yaptığı açıklamada turist sayısında 500 bine yakın düşüş olacağını ifade etmiş, yaz rezervasyonlarında bir sorun olmadığını açıklamıştır. Bakanın Rusya’ya giderek uçuş kısıtlamalarının kaldırılması için girişimlerde bulunacağı öğrenilmiştir ancak ülkemizde turizm sezonunun başlangıcının mart ayı olduğu bilinirken Bakanlığın salgın kaynaklı sorunları gidermek için 1.5 ay gecikmeli harekete geçmesi binlerce turizm emekçisini mağdur etmiştir.

Bu bilgiler ışığında:

1- Salgın kaynaklı uçuş kısıtlamalarının önüne geçilmesi için neden turizm sezonu başında harekete geçilmemiştir?

2- Turist sayısında meydana gelecek 500 bine yakın düşüşün yaratacağı ekonomik kaybı açıklar mısınız?

3- Turist sayısında meydana gelecek 500 bine yakın düşüşten dolayı turizmcilerimizin yaşayacağı ekonomik kayıpların giderilmesi düşünülmekte midir?

4- 2021 yılında ülkemize gelmesi beklenen turist sayılarını ülkelerine göre açıklar mısınız?

5- 2020 ve 2021 yıllarında turizm bölgelerimizde kapanan işletme sayılarını illerimize göre açıklar mısınız?

6- 2002 – 2021 döneminde ülkemizde sürekli ve sezonluk olarak turizm sektöründe çalışan yurttaşlarımızın sayılarını yıllık temelde açıklar mısınız?


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.