Müzeler artık cepten gezilecek...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin kültür ve tarih mirasını dünya genelinde daha iyi tanıtmak için yeni bir boyuta geçti. Ünlü müzeler ve tarihi eserler 'üç boyutlu görüntü' sistemiyle sanal alemde izlenebilecek.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Müzeler artık cepten gezilecek...

Bu amaçla geliştirilen proje, Apple Store ile yapılan anlaşma kapsamında uygulamaya girdi. İlk olarak, İstanbul Kariye Müzesi'ni üç boyutlu görüntüleri çekilerek, Apple Store aracılığıyla sisteme yüklendi. IPhone cep telefonları ve tablet bilgisayarla indirilebilen görüntüler 4 dolar karşılığı izlenebiliyor. Kanada'dan Hindistan'a, Japonya'dan Avustralya'ya kadar çok sayıda kişi, Kariye Müzesi'nin üç boyutlu görüntülerini satın alarak sanal tura katıldı.

Kültür Bakanlığı'na bağlı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü'nün (DÖSİM) gerçekleştirdiği proje, Amerika tabanlı Unity Konferansı'nda da büyük ilgi gördü ve '2012 yılı en iyi oyun dışı uygulama' kategorisinde 350 bin proje arasında ilk beşe girerek finale kaldı. DÖSİM Müdürü Murat Usta, 'Kariye Müzesi'nin ardından, Topkapı Sarayı Harem bölümü, Selimiye Camii, Şanlıurfa Göbeklitepe'nin üç boyutlu görüntülerinin hazırlanması var. Uluslararası alanda çok merak edilen kültür ve tarih mirasımızın sanal ortamda tanıtımını yaygınlaştıracağız' dedi. (Volkan Yanardağ)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.