Müzekart’ın sınırlandırılmasının asıl nedeni?

Bakanlık tarafından 1 Ocak'tan itibaren getirilen ‘her müzeye bir kere girilebilir' sınırlanmasının arkasında, trajikomik bir neden yatıyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Müzekart’ın sınırlandırılmasının asıl nedeni?

Sınırsız Müzekart, Topkapı Sarayı’nın piknik yeri ve Aya Sofya’nın umumi tuvalet olarak kullanılmasından sonra, sınırlamaya gidildi. Habertürk’ten Ünsal Ereke’nin haberine göre Bakanlık tarafından 1 Ocak'tan itibaren getirilen ‘her müzeye bir kere girilebilir' sınırlanmasının arkasında trajikomik bir neden ortaya çıkmış.

2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından uygulamaya sokulan ve 30 liralık bedelle Türkiye'de devlete ait bütün müzelere girilebilmesine olanak sağlayan Müzekart'a Bakanlık tarafından 1 Ocak'tan itibaren getirilen ‘her müzeye bir kere girilebilir' sınırlanmasının arkasında trajikomik bir neden ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre Müzekart'taki giriş sınırlamasına güzel havalarda Topkapı Sarayı'na piknik yapmak için giren ve Ayasofya'daki ücretsiz tuvaletleri kullanmak için girip-çıkanların oluşturdukları yoğunluk nedeniyle son verildi.

SINIRSIZ KULLANIM, AMACINI AŞTI!

Müzekart ile ismini vermek istemeyen bir yetkili ‘sınırsızlık iptali' hakkındaki sorumuza, "Müzekart'ın sınırsız kullanımı amacını aştı. Müze dediğin bir kere gidilir ve biter. Ancak her hafta aynı müzeye gidenler olduğunu farkına vardık" diye konuştu. Aynı yetkili, "Örneğin Topkapı Sarayı'na sanat eserlerini incelemek için değil de güneşli havalarda piknik yapmaya gidenler var. Bunun yanı sıra Ayasofya gibi tarihi mekanın girişinde bulunan ücretsiz tuvaletleri kullanmak için müzeye girip çıkanların olduğunu tespit ettik. Yıllık milyonlarca turisti ağırladığımız müzelerde bu hareketler yoğunluğun artmasına neden oluyor. Bu nedenle böyle bir karar alındı" ifadelerini kullandı. (HT)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.