Müze zamları ihale şartnamesine uygun değil

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un müze ve ören yeri giriş ücretlerine yaptığı zamlarının, ihale şartnamesine aykırı olarak gerçekleştiği belirtiliyor.

24/02/2020 10:59
Müze zamları ihale şartnamesine uygun değil

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un müze giriş ücretlerine yaptığı zamların, ihale şartnamesine aykırı olduğu ortaya çıktı. Zamansız gelen artışlardan dolayı ekonomik kayba uğrayan seyahat acentaları Ersoy’dan açıklama bekliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un müze ve ören yeri giriş ücretlerine yaptığı zamlarının, ihale şartnamesine aykırı olarak gerçekleştiği ortaya çıktı.

İhale şartnamesinin “31.11” numaralı “fiyat artış ilkesi” maddesinde, artışın uygulanacağı tarih, “bir önceki yıl karar almak kaydıyla, ilgili yılın Nisan ayının son iş günü” olarak belirtilmesine rağmen, Ersoy görev süresi boyunca yaptığı 4 zammın hiçbirinde bu kurala uymadı.

Nisan ayının son iş günü mesai saatinin bitiminden itibaren geçerli olması gerekir

Müze ve ören yerlerinde bilet ve bilet ürünlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve satış kanallarının yönetimine ilişkin kiralama İhalesinin şartnamesinde fiyat artış ilkesi şu şekilde yazıyor:

“İdare, gerekli görmesi halinde; bir önceki yıl karar almak kaydıyla, ilgili yılın nisan ayının son iş günü mesai saati bitiminden itibaren geçerli olmak üzere bilet fiyatlarını artırabilir.”

Şartnameye uyulmadı mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 31.08.2018’de yaptığı zammı 01.10.2018’de, 01.07 2019’da yaptığı zammı 15 Temmuz’da, 26.12.2019’da yaptığı zammı ise 1 Ocak 2020’de uygulamaya başladı. 14.02.2020 tarihinde aldığı son zam kararını da 1 Mart 2020 tarihinde uygulamaya başlayacak.

İptali için dava açılabilir

Hukukçular tarafından “hukuka aykırı hatalı idari işlem” olarak nitelendirilen uygulamanın, Sayıştay denetimine konu olmasının yanında, iptali için de dava açılabileceği belirtiliyor.

Yoğun talep gören müzelerde yüzde 150 zam

Ersoy döneminde müze giriş ücretlerine yapılan zammın oranı, yoğun talep gören müzelerde, yüzde 150’ye ulaştı.

Yurtdışındaki müşterileriyle yıllık anlaşmalar yapan incoming acentalarının, zamlar nedeniyle büyük ekonomik kayıplar yaşadığını belirten turizmciler, Bakan Ersoy’a tepkili…

Artışların, ihaleyi alan İsviçre merkezli Sicpa adlı şirkete daha fazla para kazandırmayı hedeflediğini ileri süren seyahat acentası yöneticileri, Bakan Ersoy’dan ihale şartnamesine uyulmadan yapılan zamların nedenini sektöre açıklamasını bekliyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.