Mutlu bir yaşam, sanatçı dünyası...

ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı 14 Mart 2019 tarihinde 5’nci kez açılacak. 17 Mart’a kadar sürecek olan fuarda, Türkiye’den ve farklı ülkelerden gelen galeriler, müzeler, sanatla ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri, sanatçılar ve sanatseverler, bir arada olacak.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 11/03/2019 11:43
Mutlu bir yaşam, sanatçı dünyası...

Sanat fuarları ve sanatın her alanından katılan sanatçıların eserleriyle yarattıkları renkli atmosfer, bana İzmir Sığacık’taki antik dünyanın sanatçı kenti olarak ünlenen Teos’ta sanatçılara sağlanmış olan imkanları hatırlattı.

Geçmişten günümüze sanat kimin içindir tartışmalarının her zaman yapıldığı ortamlarda, meslek grupları arasında daha az kazanmalarına rağmen, toplumda daha mutlu bir yaşam sürdürdükleri kabul edilen sanatçıların, sanatın her dalında yarattıkları eserlerle açtıkları sergiler, tiyatro oyunları ve müziğin her türünde verdikleri konserlerle insanları günlük yaşamın stresinden uzaklaştırarak, mutlu anlar yaşamalarına katkılarının önemi tartışma götürmez gerçektir.

İnsanımızın sanatsal yetenek ve gücünün sergilendiği, geçmişten bugüne yaşatabildiğimiz geleneksel sanat dallarından, batının sanat dallarına sanatın her alanından örneklerin sunulduğu gösteriler de son yıllarda Avrupa ülkelerinden, Amerika, Çin, Japonya, Rusya, Afrika ve Güney Amerika gibi ülkelerde yapılmakta, büyük ilgi görmekte ve ülkemizin yurtdışında tanıtım çalışmalarının etkinliğini artırmaktadır.

Şimdiye kadar üretilmiş eserlerin belli ellerde toplanması ve fiyatlarının yüksekliği yeni koleksiyonerlerin ilgisinin çağdaş sanat eserlerine ve tasvir tezhip gibi az bilinen konularda eserlere yönelmesine neden olmuştur.

Sanatın toplumsal bir değer haline gelmesi ile de büyük yapıların, iş yerlerinin, turizm tesislerinin, çalışma mekanlarının sanatsal ögelerle tefriş edilmesi de bu anlamda hızlı bir talep artışı sağlamıştır.

Sığacık’ta, Teos Antik kentine yaptığım gezide, sanatçılar için evler yapıldığını, maddi destekler sağlandığını öğrenince, günümüzde de sanatın her dalında faaliyet gösteren sanatçılarımıza verilecek desteklerle artacak etkinliklerin, günlük yaşamın tek düzeliğinde boğulan bizlere sanatla daha fazla dolu, mutlu günler yaşatabileceğini düşündüm.

Öte yandan, Turizmin yoğunlaştığı Akdeniz ve Ege kıyısında özellikle Antalya, İstanbul, İzmir ve Muğla gibi tatil beldelerimizde gerek kamu gerek özel kuruluşlarca organize edilen konserler, festivaller, şenlikler, resim ve heykel sergileri, tiyatro , bale, opera ,film gösterilerini izleyen tatilciler, ülkemizin kültür ve sanat etkinleriyle tanışmış olmalarının ötesinde izlenimlerini ülkelerine taşıyarak tanıtmaktadır.

İstanbul’daki Sanat Bienali, Konya'daki Hz. Mevlana’yı Anma Şebi Arus törenleri, Antalya, Aspendos Tiyatrosundaki Opera ve Bale gösterileri gibi etkinlikler, beldelerimizi cazibesini artırmakta ve tur operatörlerinin programlarına girerek, yurtdışından gelecek tatilcilerin tercihlerinde etkili olmaktadır.

Sanatçılara vergi bağışıklığı, emeklilik gibi alanlarda ayrıcalıklar tanınmasının yanında, kurulacak Kültür ve Sanat Fonundan çeşitli yardımlar yapılması gerekli olmaktadır. Müzik aletlerinin belirli süreliğine ödünç kullanılabilmesi ve amatör sanatçılara provaları ve gösterileri için saz sanatçılarının görevlendirilmesi, plastik sanat alanında faaliyet gösterenlere çerçeve yaptırılması, heykel dökümü ve çeşitli malzeme satın almalarında maddi destek, gösteri ve sergiler için ücretsiz salon tahsisi, yurtdışı fuar ve sergilere katılım giderlerinin karşılanması, katalog, afiş gibi tanıtım malzemelerinin giderlerine katkı yapılması gibi imkanların sağlanmasının yeni kuşak sanatçıların yetişmesine çok önemli katkılar yapabilecek öneriler olarak belirtmek istiyorum.

Diğer yandan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı çeşitli illerdeki sanat galerileri ile Üniversiteler, Belediyeler ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının galerileri yanında Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere, çok sayıda özel galeri sanatın her dalındaki hobiden ustalık seviyesine çıkmış sanatçının sergilerini açabildikleri yerler olmaktadır.

Uydu kentlerde imar planları ile ayrılan yerlerde, AVM lerde kültür ve sanat merkezleri oluşturulması amacıyla yapılacak yatırımların da teşvik edilmesi ile özel kursların ve Galerilerin faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürebilmelerini sağlamak için dernekler, odalar bazında ilişkilendirilerek Avrupa Birliği ülkelerindekilere benzer destekleyici kurallar getirilmesi gerekmektedir.

Bulundukları şehirlerdeki üniversiteden sanat alanında bir akademisyen, dalında uzmanlaşmış bir sanatçı, galeri derneklerinden bir temsilcisinden oluşacak bir komisyon kurulması yanında, galerilerde   sanat tarihi eğitimi almış bir personel çalıştırılması zorunluluğunun getirilmesi sanat eğitimi mezunu gençlerimize iş imkanı sağlayabilecek ve bu alanda eğitim görecek gençlerimiz için teşvik edici unsur olabilecektir. 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.