'Mücbir sebep' iptal yerine erteleme şeklinde değiştirilsin

Koronavirüs salgınının "mücbir sebep" sayılarak tur iptali ve para iadesi yerine turun ertelenmesi için kullanılması konusu, Rusya'dan sonra Almanya'nın da gündeminde. UNWTO da tatili ertele kampanyası başlattı.

30/03/2020 11:20
'Mücbir sebep'  iptal yerine erteleme şeklinde değiştirilsin

Koronavirüs salgınının "mücbir sebep" sayılarak tur iptali ve para iadesi yerine turun ertelenmesi için kullanılması konusu, Rusya'dan sonra Almanya'nın da gündeminde. UNWTO da tatili ertele kampanyası başlattı. Gözler Türkiye'de...

Koronavirüs salgınının ilk ve en çok etkilediği sektör olan turizm ile ilgili gelişen olaylar karşısında alınacak önlemlere her gün bir yenisi ekleniyor.

Rezervasyonların iptali yerine ertelenmesi şeklinde düzenleme yapılmasını istendi

Turizmin bundan önceki dönemlerde olduğu gibi bugün de ekonomik krizin aşılması ve toplumsal toparlanmada oynayacağı rolü dikkate alan ülkeler, sektöre destek sağlarken, tüketici ve seyahat endüstrisinin bütün kesimleri ile ilgili düzenlemeler yapıyor. Bu düzenlemelerden biri de daha önce yapılmış rezervasyonların iptal edilerek para iadesi istenmesi ile ilgili.

Bu konuda Rusya’da daha önce seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin tüketicilerin başvurması halinde paralarını iade etmesi yönünde karar alınmış hatta bunun için birimler oluşturulmuşken, sektörden gelen talep üzerine Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) Başkanı Zarina Doguzova, hükümete başvurarak ilgili yasada değişiklik yapılarak rezervasyonların iptali yerine ertelenmesi şeklinde düzenleme yapılmasını istedi.

Tatillerinizi iptal etmeyin, sonraki döneme erteleyin

Rosturizm bu kapsamda tüketicilere de çağrıda bulunarak “Tatillerinizi iptal etmeyin, sonraki döneme erteleyin” dedi. Rusya’dan sonra Almanya’da da sektör temsilcileri benzer biçimde hükümetin düzenleme yapmasını istedi.

Kısa adı DRV olan Almanya Seyahat Acenteleri ve Turizm Birliği hükümete sunduğu bu öneri ile birlikte konuyla ilgili kampanya açtı. #verschiebdeinereise (#posponerelviaje) başlıkları ile Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya ve diğer kanallarda başlatılan kampanya ile tüketicilere tatilinizi iptal etmeyin erteleyin deniyor.

'Mücbir sebep'in iptal yerine erteleme şeklinde değiştirilmesini istiyor

Sektörün konaklama ve pazarlama kesimi de paket tur yasasında benzer bir düzenleme yapılarak "mücbir sebep"in iptal  yerine erteleme şeklinde değiştirilmesini istiyor. Yasada bu yönde yapılacak düzenlemenin sektörün bütün kesimleri için gerekli olduğu gibi tüketiciye de hiçbir hak kaybı getirmeyeceği belirtiliyor.

Sektör temsilcileri bu yönde yapılacak düzenleme için kamu yönetiminin devreye girmesi gerektiği, bunun için de yaşanan olağandışı dönemde görülen yasada ivedi değişiklik yapılmasını istiyor. Bu yönde meydana gelecek gecikmenin sektörün bütün kesimleri ile birlikte tüketicileri de zora sokabileceğine dikkat çekiliyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.