Mısır internet ve cep'i tamamen kapattı...

Ülkede protestolar hız kesmeden sürerken Mısır hükümeti internete erişimi ve cep telefonu hizmetlerini tamamen kesti. Ülkedeki yabancı turistler fiilen 'ulaşılamaz' oldu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Mısır internet ve cep'i tamamen kapattı...

Mısır Hükümeti Dünyada ilk kez görülen bir sansür uygulamasına imza atarak, Ülke içinden ya da dışından internete ve Mısır ile ilgili bilgilere ulaşmanın önünü tamamen kesti. Bu sansür ile protestocuların haberleşmelerinin önü alınmak isteniyor. Dikkat çekici olan ise, özellikle Facebook, twitter gibi hızlı ve pratik örgütlenme alanları olan sosyal medya sitelerinin tamamen devre dışı kalmış olması. Büyük ISP’ler tamamen kapatılmış durumda.

 

İnternetin kapatılması operasyonu Perşembe gecesi saat 10.30’da gerçekleşti. Renesys isimli gerçek zamanlı izleme hizmeti veren şirket sözcüsünden alınan bilgiye göre, bütün Mısır internet servis sağlayıcıları, internet kafeler, bankalar, websiteleri, okullar, büyükelçiliklerin yanı sıra, dört büyük Mısır ISP’i üzerinden hizmet alan resmi daireler devre dışı kalmış durumda.

 

Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt, Etisalat Misr ile bütün ortakları ve müşterileri şu an itibarıyla iletişimden kopmuş halde bulunuyor.

 

Çin, halkının çervim içi göreceği materyale uzun zamandır sansür uyguluyor. İran'da da 2009'da internet hizmeti tartışmalı seçimler sonrası protestocuları frenlemek için kesilmişti. 2007'de de Burma'da da büyük şehirlerdeki ana iletişimi fiziksel olarak koparmak için internet bağlantısı kesilmişti, fakat Burma'daki askeri diktaya karşı olan eylemciler cep telefonu ve uydu bağlantıları ile bu engeli aşmıştı.

 

Bugüne kadar hiç bir vakada Mısır'daki gibi topyekün bir müdahalenin söz konusu olmadığını söyleyen uzmanlar, koordineli bir çabayla bunun yapıldığını ve internet bağlantılı mobil telefonlardan laptoplara kadar bütün cihazların bu engellemeden etkilendiğini söylüyorlar.

 

İran, internetle ilişkili ekonomilerini ve pazarlarını etkileyeceğinden internet bağlantılarının önemli bir bölümünü hiç bir zaman kesmedi. Ekonomistler, turizm sektörünün büyük oyuncuları Mısır’daki yatırımların yanı sıra, bu ülkede tatil yapmakta olan turistlerin akıbetinden endişe ediyor.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.