Mısır'da kayıp çok büyük

Mısır turizm sektörü, 2011’de Hüsnü Mübarek’e karşı başlayan ayaklanmalardan sonra en kötü günlerini yaşıyor. Son zamanlarda turistlere karşı herhangi bir eylem yaşanmamasına karşın, batılı ülkeler kendi vatandaşlarını bu ülkeye veya bu ülkenin belirli kesimlerine gitmemeleri için uyarıyor.

31/12/2019 23:40
Mısır'da kayıp çok büyük

Mısır için çok önemli bir kaynak pazarı olan Rusya’da böyle bir uyarı olmasa da, Rus vatandaşları adeta diğer ülke hükümetlerinin uyarılarını dikkate alarak, Mısır’ı tatil programlarından çıkarmış görünüyor. Bugünlerde Mısırlı turizmcilerin sıkıca tutunduğu Körfez ve Arap ülkelerinden gelen turistler ise, otellerdeki ortalama doluluk oranını yüzde 8-9’un zerine çıkaramıyor.

İlk darbe 2013’de

2013’ün turizm açısından bir toparlanma yılı olacağını uman birçok profesyonel turizmci, ne kadar yanıldıklarını Tahrir Meydanındaki tekrar alevlenen gösterilerle acı şekilde öğrenmiş oldu. 2013’de turizm gelirleri 5.9 milyar dolar ile 2012’in yüzde 41 gerisinde kaldı. Bu düşüş ülke ekonomisine ve istihdam verilerine sert bir şekilde etki yaptı.

İkinci darbe 2014

Müslüman Kardeşlerin yasaklanmasıyla birlikte, din bakımından daha ılımlı ve laik bir görüntüye sahip yeni bir hükümetin gelmesi, turizmcileri bu sefer de 2014 için fazlasıyla umutlandırmıştı. Başta turizm bakanı Zazaa olmak üzere, Mısırlı turizmciler özellikle Avrupa piyasalarına fuar temsilleri ve tanıtım çalışmalarıyla adeta saldırdılar. Zira iki çok kötü geçen yılın telafisi söz konusuydu.

Ancak olmadı…

2014’ün başında başlayan ve turizm merkezlerine de sıçraya terör faaliyetlerine bir de birkaç hafta önce özellikle turistleri hedef alan saldırılar başlayınca, her şey ‘ters tepti’. Son olarak birkaç hafta önce yaşanan olayda 3 Koreli turistin ünlü bir turizm merkezinde yapılan terör saldırı sonucu hayatını kaybetmesi, tüm hesapları alt-üst etti.

2014’ün ilk çeyrek verilerine göre turist sayısında yüzde 40, turizm gelirinde yüzde 43’şlük bir gerileme daha yaşandı. Birçok otel kapılarını, sayısız esnaf kepenklerini kapattı. Mısırlı turizmciler şimdilik Avrupalı hükümetlerin seyahat uyarılarını iptal etmelerini belemekten başka çareleri yok. Kendi hükümetlerinden yardım almaları ancak bir hayal olur, zira Mısır ekonomisi en kötü günlerini yaşıyor. (tourexpi)

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.